Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vedení Cadbury přijalo nabídku Kraft Foods na převzetí

Vedení Cadbury přijalo nabídku Kraft Foods na převzetí

19.01.2010 11:12
Autor: ČTK

Text byl rozšířen: Londýn (ČTK) - Vedení britského výrobce čokolád Cadbury dnes jednomyslně přijalo a akcionářům doporučilo zlepšenou nabídku na převzetí firmy americkou Kraft Foods za téměř 12 miliard liber (zhruba 350 miliard Kč). Dohoda vedení obou firem je zásadním krokem ke vzniku největšího světového výrobce cukrovinek, žvýkaček a čokolád, který překoná tržby skupiny Mars-Wrigley.

Největší americká potravinářská společnost v listopadu předložila akcionářům Cadbury nabídku na převzetí podniku výměnou za hotovost a akcie v celkové hodnotě 10,5 miliardy liber. Vedení Cadbury až dosud nabídku odmítalo a její dílčí vylepšení označovalo za "směšná". Ve hře byly možné konkurenční nabídky ze strany amerického výrobce čokolád Hershey nebo italské společnosti Ferrero.

Šéfka Kraft Foods přišla v pondělí s vylepšenou nabídkou ve výši 8,40 libry za akcii Cadbury proti dosavadní nabídce kolem 7,70 GBP, což při aktuálních cenách akcií znamená celkově zhruba 11,9 miliardy liber. Následovala horečná celonoční jednání, jejichž výsledkem byla dohoda.

Akcie britské firmy na zprávu o dohodě reagovaly vzestupem o téměř čtyři procenta na rekordních 8,38 libry. Kraft musí získat od akcionářů přísliby prodeje akcií do 2. února.

Transakce spojí pod jednu střechu čokolády Milka, Toblerone nebo Figaro od skupiny Kraft s nejprodávanější britskou značkou čokolád Dairy Milk. Kraf Foods má ve svém portfoliu také sušenky LU, TUC nebo Oreo, kávy Jacobs a mimo jiné i české značky jako BeBe nebo Tatranka. Cadbury prodává kromě čokolád například žvýkačky Trident.

Šéfka Kraft Foods Irene Rosenfeldová ve své nabídce také zvýšila podíl hotovosti a snížila počet nových akcií Kraftu. Vedle získání šéfa Cadbury Rogera Carra tím zřejmě chtěla uklidnit největšího akcionáře Kraft Foods, miliardáře Warrena Buffetta. Investor, který v Kraftu drží téměř deset procent, Rosenfeldovou varoval před přeplácením a vydáváním příliš mnoha nových akcií, které budou v transakci předány akcionářům Cadbury za jejich akcie.

Na zprávu o dohodě reagoval britský premiér Gordon Brown. Vláda podle něho bude požadovat, aby v továrnách Cadbury v Británii byla zachována pracovní místa. Proti transakci se stavěly britské odbory právě v obavách ze ztráty zaměstnanosti.

Kraft Foods 
Největší severoamerická potravinářská společnost. 
V březnu 2007 se Kraft definitivně osamostatnil a oddělil od koncernu Altria Group, tedy od výroby cigaret s hlavní značkou Philip Morris. 
V listopadu 2007 odkoupil od francouzské společnosti Danone její výroby sušenek a trvanlivého pečiva, včetně českého závodu Opavia-LU (značky BeBe, Tatranka, Telka, Zlaté a další). 
V Česku firma získala například i značku kávy Dadák, na Slovensku čokoládovnu Figaro. 
Mezi v Evropě nejznámější značky z portfolia Kraft Foods patří LU, TUC, Oreo biscuits, kávy Jacobs a Carte Noire, čokolády Milka, Cote d'Or, Toblerone, sýry Philadelphia či nápoje Tang. 
Nedávno oznámila největší potravinářská společnost na světě Nestlé, že od Kraft Foods koupí její aktivity v oblasti mražené pizzy v Severní Americe za 3,7 miliardy USD (66,8 miliardy Kč). 
Firma nese jméno podnikatele Jamese Krafta, který si v roce 1903 otevřel v Chicagu velkoobchod se sýrem. Společnost v současné podobě navazuje i na tradice řady dalších významných podnikatelů v potravinářství, jako byli například Philippe Suchard, Johann Jakob Tobler či Johann Jacobs. 
     
Cadbury 
Druhý největší výrobce sladkostí na světě (po Mars-Wrigley). 
Mezi hlavní značky patří čokoláda (Dairy Milk, Flake, Creme Eggs), pastilky Halls nebo žvýkačky Trident. 
V únoru 2006 společnost Cadbury Schweppes dokončila prodej evropské divize nealkoholických nápojů soukromým investiční skupinám Blackstone a Lion Capital za 1,85 miliardy eur (53 miliard Kč). 
V květnu 2008 oddělila do samostatné firmy svoji americkou nápojovou divizi Dr Pepper Snapple Group, mezi jejíž značky patří Dr Pepper, 7-Up a Snapple. 
K 1. únoru 2009 oznámila zrušení své české pobočky, na českém trhu bude působit výhradně prostřednictvím distributora. 
Firma byla původně čokoládovnou, kterou vybudovala rodina Cadburyových v obci Bournville u Birminghamu. Zakladatel John Cadbury si zde otevřel obchod s čajem, kávou a kakaem v roce 1824.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.