Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Progresivní zdanění opět na scéně

Progresivní zdanění opět na scéně

22.01.2010 12:16
Autor: David Marek

Včera představila ČSSD návrh na znovuzavedení progrese daní. Ve skutečnosti je efektivní zdanění příjmů fyzických osob progresivní i dnes, neboť daňová sazba není jediným parametrem zdanění a progresi způsobují také slevy na dani. Nicméně základní myšlenkou návrhu je zavést další sazbu. Dostupné informace uvádí, že by druhá sazba měla činit 38 procent a měla by se týkat dvou procent daňových poplatníků s příjmy nad 1,2 milionu korun ročně. Podle propočtů ČSSD by se tímto krokem měly zvýšit daňové příjmy o 11 miliard korun ročně.

V této stručné informaci je zřejmě rozpor. Poslední dostupná data o mzdové diferenciaci (viz ČSÚ) popisují situace v roce 2008. Úplně na konci tabulky je pásmo hrubých mezd 80 tisíc korun a více. V této kategorii se pohybovalo 1,8 procenta zaměstnanců. I když zohledníme růst mezd v roce 2009 a 2010, je velmi nepravděpodobné, aby plat přesahující 100 tisíc měsíčně a více dostávaly dvě procenta lidí.

S tím souvisí nadhodnocený odhad zvýšení rozpočtových příjmů. Při použití posledních dostupných oficiální dat o distribuci mezd a za předpokladu, že uvedené zvýšení daňové sazby bude jedinou změnou zdanění příjmů fyzických osob, lze spočítat, že by se inkaso daní zvýšilo o 3,7 miliard koruny.

Diskuze o adekvátní míře progrese daní, která představuje vynucenou formu solidarity, je legitimní a představuje hledání rovnováhy mezi maximalizací rozpočtových příjmů a negativním vlivem přímého zdanění na ekonomickou aktivitu. Nicméně selské počty, které stojí v pozadí kalkulací, by měly být provedeny precizně a korektně. Na konec to nejdůležitější, zvýšení daní o necelé čtyři miliardy problémy českých veřejných financí opravdu nespasí.


Váš názor
  • Česko - Moravsko?
    15.02.2010 21:23

    Bohužel se nám i rozevírá názorová propast na sociální spravedlnost mezi oranžovou Moravou a namodralými Čechami. Asi to bude směr posílení místních a krajských rozpočtů na úkor centrálního rozdělování, s kriteriem výše vybíraných daní. Tenhle směr regionálně posiluje v celé Evropě. d;-))
    kompi
  • Jak vyzrát na střední třídu...
    28.01.2010 15:20

    Tohle je v podstatě jenom opatření na to, jak vypumpovat co nejvíc peněz za střední třídy. Dělnému lidu a důchodcům se to předloží tak, že je to na míru šité milionářům a dalším zbohatlíkům. V praxi to pak vypadá tak, že se ta míra progrese nastaví už tak někde od 250 tis. za rok. Jinýmy slovy - jsi otec dvou dětí chodící normálně do práce, co dokáže vydělat na 3+1 na okraji Prahy za 4 roky? Zapomeň, pro nás jsi milionář... Je snad jasné, že opravdoví milionáři tohle vždy nějak obejdou.
    David
  • Když korektní počty proč ne korektní názvosloví
    22.01.2010 14:08

    "hledání rovnováhy", "zvýšení daňových příjm" jsou řeči, proč se neřekne okrademe horních 10 tisíc o 4 miliardy, protože potřebujeme koupit hlasy dolních 500.000. Jen jsem zvědav kde na to ten stát vezme až se na to Ti blbci co se ještě snaží vykašlou.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Když korektní počty proč ne korektní názvosloví
      22.01.2010 17:09

      Rovná daň má k rovnosti velice daleko. Šálivě rovná jsou jen procenta. Absolutně o rovnosti vůbec nelze hovořit. Ten, kdo je tak schopný a vydělá si 5 x víc než průměr, zaplatí 5 x vyšší daň. Proč ? Je to trest za to, že je schopnější ? A navíc zaplatí 5 x víc do zdravotního pojištění. Zdravotní péči přitom dostane stejnou. A také zaplatí 5 x víc na důchodové pojištění. Důchod ale určitě nebude míř 5 x větší. Jinými slovy, čím víc vyděláš, o to víc tě ohrademe. A ještě to nestačí ? Vyděláš si 5 x víc, ale my tě obereme 10 x více ? Kam toto může vést ? To je uvažování vlastní komunismu. A kam to dospělo přece dobře víme.
      Lamm
      • Souhlas
        22.01.2010 19:49

        Za korektni nazvoslovi bych povazoval rikat "Dan shodnym procentem", protoze "rovna dan" pro mne znamena, ze kazdy odvadi stejnou castku (treba 5000,-Kc mesicne), bez ohledu na vyplatu. Povazuji to za logicke, protoze statni sprava je urcitym typen placene sluzby a kazdy ji vyuziva priblizne stejne (kdo vydelava 5x vic nepotrebuje 5x vic policistu ani uredniku, ani 5x vic ucitelu). Proto soucasny danovy system (stejnym procentem) uz JE MAXIMALNE SOCIALNI A PODPORUJICI SKUPINY OBYVATEL S NIZKYMI PRIJMY !!! Konecne to prosim nekdo vysvetlete CSSD !!!
        pmx
  • S pozdravem občan Bedřich Ludvík
    22.01.2010 13:32

    Vážení politici a státní úředníci, nepřeji si, abyste mě každý den neustále masírovali a stresovali údaji o tom, že každý novorozenec má batoh s dluhem 111 000 Kč, nebo že se Česká republika zadlužuje každou minutu jedním milionem korun. Takové zprávy jsou mi k ničemu, protože i když vypnu všechna světla, topení, netelefonuji, zamknu se v bytě a nikam nevycházím, nic s tím neudělám. Na takové zprávy mám pro všechny šéfy této země jedinou odpověď: když neumíte udržet na uzdě státní finance, když neumíte hospodařit, jděte od toho! Ten 1 bilion 300 miliard korun, které se na mě snažíte hodit, to není dluh nás občanů -- to je VÁŠ dluh! Tento dluh jste vyrobili a rozjeli VY. Dělejte si s ním, co chcete, a neobtěžujte nás údaji, které nemůžeme nijak ovlivnit. Země se zadlužuje rekordním tempem, ale já ne. Já na dluh nežiju, naopak, snažím se mít na kontě neustále nějakou tu rezervu v násobku několika měsíčních platů. Nikdy v životě jsem nikomu nic nedlužil. To bych raději umřel hlady! A běda, dozvídám se, že ten VÁŠ nesplatitelný dluh máme teď splatit MY. Víte, jak to v dějinách dopadlo -- v Praze letěli radní z oken radnice už třikrát a není důvod, aby neletěli po čtvrté. Možná je právě těch 888 milionů za projekt Opencard poslední kapkou, po níž přeteče pohár. Myslete na to, vy, politici a úředníci, kteří nám vnucujete, že jsme v tomto státu na pokraji katastrofy. VY jste tento stát dovedli na pokraj té katastrofy. My výši platů, daní, penzí, odvodů zdravotních či sociálních, stejně jako stanovení výše všech podpor a příspěvků neurčujeme. Pamatujte na to, že od poslední společenské změny uplynulo právě 20 let, a to je v Čechách, jak známo, první předpoklad pro dějinnou změnu. Varuji vás, vzpamatujte se, vezměte rozum do hrsti a začněte pracovat na změně. A až budete mít situaci pod kontrolou a budete nám moci oznámit, že Česká republika snižuje své zadlužení o jeden milion korun za hodinu, pak se pochlubte. Do té doby nás neobtěžujte stresujícími zprávami o vaší kolosální neschopnosti. S pozdravem občan Bedřich Ludvík
    oradapoisson
    • Re: S pozdravem občan Bedřich Ludvík
      27.01.2010 20:24

      Chapu, o cem je tu rec, ale obavam se, ze nemuzu souhlasit. On ten politik ci urednik neni nejaky zivocisny druh. To je clovek, ktery byl nekam nekym zvolen. A to je ten zarodek problemu. Nemuzeme preci rict "to je Vas dluh". On ho ten urednik ci politik do znacne miry neudelal. Samozrejme ze ANO, ale... Vezneme to tak. Jirka P. je vudcem CSSD a Mirek zase ODS. A oba dva haji zajimy svych volicu. Pan Jirka rekne "A" protoze to chteji jeho volici slyset. Mirek "B" protoze to "B" chteji slyset jeho volici. Chran buh se zastavat CSSD. To ne. Ale jen rikam, ze ty 4 pismenka za to nemuzou. Takze jsme si ten solidni dluh projedli sami. Humorne muzem rict "to my ne, to oni" a ukazat prstem na volice CSSD. To ale situaci neresi. A ted ten prusvih. Co ho tedy resi? Vysvetlit volicum CSSD at neblazni? At daji tech 30 kaček u doktora? At v praci nekradou, pracuji zodpovedne, po praci se vzdelavaji misto posedavani v hostincich? Zkusit to muzem, ale je vsem jasne, ze je to zbytecne. Takze?
      Berny Slovacko
      • Tomu snad sám nevěříš
        15.02.2010 18:10

        Je přece xmíchu tvrdit, že Jirka a Mirek hájí zájmy svých voličů. Vždycky přece hájili zájmy svoje. Zájmy voličů hájí pouze do té míry, jak je potřebují. To jest jen mletím pantem před volbami. Takhle demokracie funguje. Politici nadělají dluhy a sami se obohatí. Je mi z toho smutno, protože nevím, co se s tím dá dělat. Rozvinuté země, které nám vnutili půjčky ve svých měnách, budou totiž tvrdit, že je to sice špatné, ale nic lepšího, než demokracii, prý nikdo nevymyslel. Mám pocit, že nejpoctivější v parlamentu jsou teď komunisti, ale to jen proto, že jsou odstrkovaní od žlabu. Co se týče nových stran, těžko posoudit, jestli je nadějnější nechat u moci současnou garnitu nenažraných (nemajících nikdy dost) a nahradit ji jinými nenažranými (kteří dosud nežrali).
        HonzaH
        • Re: Tomu snad sám nevěříš
          15.02.2010 18:11

          Omlouvám se za jedno blbé "i"
          HonzaH
    • Re: S pozdravem občan Bedřich Ludvík
      22.01.2010 13:43

      njn, pan za pomnel na povinnou solidaritu. nejen platit dane na uredniky, ale vyrovnat i jejich dluhy :)
      Azb
  • NJN
    22.01.2010 13:15

    Njn, socani zase potřebujou nejaký pometla, co by je zvolili a heslo" Oholte ty, co si dokážou vydělat" vždy funguje.Aneb PlnouParouBack...
    Antisocan
  • prdlajs...
    22.01.2010 12:49

    nevěřím, že by to do kasy přineslo navíc ani 1 mld... mít takový příjmy, zařídím si i výdaje, abych spadnul do nižší kategorie, což udělá drtivá většina těch, který tu možnost budou mít... takže se paradoxně může stát, že se vybere i míň, než kdyby daň zůstala rovná... jenže většina důchodců má bohužel tu představu, že rovná daň = všichni stejně, takže bude zase dost těch, co Paroubkovic demagogii naletí...
    Aki
  • ale je to mnohem hezčí pro levicové voliče
    22.01.2010 12:36

    a ještě jim k tomu slíbit 13. důchod. Daňoví a ekonomičtí experti (nejen) ČSSD jsou na štíru s počty bohužel mnohem častěji, než by bylo záhodno...
    Bo
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university