Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ocas vrtící psem? Rostoucí vliv Číny na trhy

Ocas vrtící psem? Rostoucí vliv Číny na trhy

28.01.2010 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Stratégové dříve tvrdili, že pokud americká ekonomika kýchne, trhy ve zbytku světa dostanou kašel. Posmrkávání čínské ekonomiky má nyní téměř stejný dopad. Otázkou pro investory zůstává to, zdali lze za příčinu označit její rychle rostoucí ekonomiku a globální vliv nebo zdali se jedná pouze o výstřelek, který půjde rychle ke svému konci.

Jedním aspektem výše uvedeného je to, že čínská ekonomika rostla v posledním čtvrtletí loňského roku dvojciferným tempem. Její ohromná touha po surovinách ovlivňuje ceny komodit všude ve světě. A její význam pro měnový trh je dán tím, že navázání čínské měny na dolar ovlivňuje další ceny na trzích a vyústilo v nárůst jejích měnových rezerv na hodnotu 2 400 miliard dolarů.

„Historický vztah nabídky a poptávky u komodit již neplatí a já si myslím, že to, co vidíme, je ocas, který vrtí psem, zatímco tyto trhy přemohl příliv peněz. Lidé chtějí na Čínu ukázat prstem. To, co se děje na trhu, ale nemá fundamentální základ,“ říká Rick MacDonald ze společnosti Action Economics.

Nicméně většina pozorovatelů trhů se domnívá, že dochází k dlouhodobému fundamentálnímu posunu. Pro investory je tato skutečnost psychologicky důležitá. Po desetiletí totiž spoléhali na to, že to budou USA, kdo vytáhne ostatní z globální recese a zaměřovali tak svou pozornost na tuto ekonomiku. Tentokrát přichází impuls z Číny, která vyšla z finanční krize v mnohem lepším stavu, než mnoho pozorovatelů původně očekávalo a tlačí západní finanční svět ke změně modelů svého myšlení.

Význam Číny byl jasný minulý týden, kdy snaha o omezení půjček ze strany čínské vlády spustila poklesy na trzích po celém světě, protože se investoři obávali, že by toto rozhodnutí mohlo zbrzdit růst. Rob Subbaraman, hlavní asijský ekonom ve společnosti Nomura, říká, že registruje větší počet dotazů spojených s Čínou ze strany svých mezinárodních klientů – zejména pokud jde o bankovní půjčky. „Staly se velmi důležitým testem pro globální ekonomiku – potenciálně důležitějším než některé ukazatele z USA,“ říká.

Pro komodity je důležitost Číny jasná; ceny mnohých surovin reagují na vývoj její ekonomiky. Analytik z Barclays Capital nazval v pátek jejich týdenní přehled „Krmení draka“ a tvrdil: „Čína se pro obchodníky na komoditním trhu stala opět centrálním tématem. Ne že by jím někdy opravdu nebyla.“ Čína se zároveň nachází v centru dvou největších debat na měnových trzích – o budoucnosti měnového pegu renminbi a o vlivu snah manažerů měnových rezerv o diversifikaci jejich dolarových aktiv. Čína je známá tím, že své rezervy diversifikuje a u většiny z těchto fondů se předpokládá, že šly do eur, protože to je jediná měna s dostatečně velkým trhem na to, aby mohla tak obrovské měnové toky absorbovat.

Velkou otázkou pro každého zůstává to, zdali je čínský boom udržitelný nebo zdali se jedná o bublinu, která zřejmě bolestivě praskne. „Čína v podstatě nemá sofistikované nástroje na docílení měkkého přistání, které existují na západě,“ uvádí Rob Carnell z ING. Albert Edwards, globální stratég v Société Générale, přirovnává přílišné sebevědomí mezi čínskými býky k americké internetové éře – tehdy ekonomika příliš netrpěla, ale řadu technologických býků to zruinovalo. Říká: „Prasknutí bubliny by bylo opravdu katastrofické pro investory, ne pro Čínu.“

Zdroj: FT


Váš názor
  •  
    28.01.2010 9:33

    Toto není špatné. Splasknutí jakékoliv čínské bubliny bude opravdu téma spíše pro investory, než Čínu samotnou. Neustále musíme vycházet ze základu. Čína je důležitým hráčem budoucnosti a bude schopna koncentrovat do vývojového středu prostředky sice oproti třeba USA chudších Číňanů ale populační velikostí Číny kompenzuje zatím ztrátu na obyvatele a již teď dává Číně tato síla, která bude růst, možnosti mít vliv na samostatný vývoj ve všech jeho sférách. To si nemůže dovolit málokterá země. Ale co hovoří pro investice v Číně je fakt, že její celková ekonomická a politická síla(Japonsko ač možná ještě zatím bohatší, není suveréní zemí a nemá politický vliv jako Čína. Vojensky se Číně nemůže rovnat) je předpokladem k růstu síly na obyvatele a tam má Čína výrazné ztráty za Západem. I ona se časem bude potýkat se zvětšujícími náklady především kvůli zdrojům ale stále má na obyvatele takovou ztrátu, že růst bude minimálně do doby, kdy se její kupní síla obyvatel nesrovná minimálně se zeměmi, které mají podobné soběstačné možnosti. Pokud Čína je silnějším celkem jak Německo, což jí dává větší možnosti na úrovni centrálního přerozdělování prostředků a i diplomatické možnost, tak nelze předpokládat, že zůstane kupní síla Číňanů doma šestinová oproti Němcům. Zkrátka země, která bude brzy bohatší jak Japonsko, nemůže pokud není neschopná v řízení a to opravdu není, nemůže mít životní úroveň svých obyvatel šestinovou oproti Japoncům. Samozřejmě, že rozvinuté země mají výhodu náskoku, který je předpokladem pro řadu věcí. Zvrat v Číně by nyní mohl zastavit jen už nějaký významný válečný konflikt. Veškeré hospodářské, diplomatické možnosti Západu jsou dávno vyčerpané. Čína obsadila dohodami plno západních zájmů a pokud se stane za nějakých 7 až 10 let nejsilnějším celkem světa, tak si každý může být jist, že životní úroveň průměrného Číňana za dalších 10 let minimálně vyrovná životní úroveň Japonce. Dá se předpokládat s tím, že životní úroveň Japonců půjde dolů naproti zvyšující se úrovni Číňanů. Čína by mohla teoreticky pocítit odchod západních investorů ale otázka je, jestli v této fázi by to už více nepohřbilo ty investory a Čína už je to patrně brzy schopna nahradit sama. Pokud je suverénní tzn. má vojenskou schopnost obrany svých zájmů a své suverenity, pokud má zajištěný přísun surovin, vlastní výzkum a má rezervy bude téměř nemožné takovou zemi zastavit. Čína je země, která se domluví se zeměmi jako je Venezuela fifty-fifty. Je logické, že na to každý kývne, když dříve si USA braly 99%. Čína má know - how vyrovnávající se Západu téměř ve všem. Ale co tam čeká investory je opravdu trochu složitější. Bude to hodně záležet na těch investorech, jak se k Číně budou chovat.
    ignác
    • ignác
      28.01.2010 10:45

      Toto taky není špatné. Vidím, že myslet samostatně bez příbuzné se osvědčuje. Za chvíli si určitě budete moci troufnout i semo tamo na nějakou tu investici. GL!
      Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data