Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Kam investovat a čemu se vyhnout v „novém normálu“

Pimco: Kam investovat a čemu se vyhnout v „novém normálu“

11.02.2010 18:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Bill Gross ze společnosti PIMCO se v únoru ve svém pravidelném měsíčním zamyšlení zaměřuje na chování investorů po krizi:

V době „nového normálu“ je důležité si uvědomit, že klíčové slovo je „nový“ a že používání starých modelů a na ekonometrii založených projekcí, jejichž základ tvoří zkušenosti posledních několika desetiletí, může být nejen zbytečné, ale i kontraproduktivní. Nastal obrat ohledně trendu v zadlužení a regulaci a proto se vyplatí podívat se jen na vývoj v době, kdy se dělo totéž. V tomto smyslu považuji za excelentní studie Carmen Reinhartové a Kennetha Rogoffa „This Time is Different“ a analýzu společnosti McKinsey Global Institute „Debt and deleveraging: The global credit bubble and its economic consequences”. Hlavní závěry Reinhartové a Rogoffa lze shrnout následovně:

Skutečným dědictvím bankovních krizí je větší veřejná zadluženost, která jde vysoko nad částku přímé pomoci bankám. V průměru se zadlužení země do tří let po krizi téměř zdvojnásobí. Nezaměstnanost se po krizi zvýší v průměru o 7 % a na nové úrovni zůstane po dobu pěti let. Pokud objem veřejného dluhu překročí 90 % HDP, růst se sníží o 1 %.

Tyto závěry lze snadno porovnat s událostmi posledních 12 měsíců. Naznačují, že „nový normál“, o kterém hovoří společnost PIMCO, je časem vyzkoušená jistota. V situaci, v jaké se dnes nacházíme, dochází k oddlužení privátního sektoru doprovázenému nárůstem vládního dluhu, což snižuje růst a návratnost investic a finančních aktiv. Země, které jsou nejzranitelnější, jsou vyznačeny v grafu společnosti PIMCO „ohnivým kruhem“. Jsou to státy, kterým během několika let hrozí překročení 90% poměru dluhu k HDP a následně zpomalení růstu. Naopak žlutě a zeleně vyznačené státy jsou nejkonzervativnější a potenciálně nejsolventnější a mají větší růstový potenciál.

20100211_Pimco_fire

Zdroj: Pimco

Studie od McKinsey Group analyzuje celkové zadlužení v ekonomice. Podle ní začíná oddlužení obvykle dva roky od počátku krize a trvá šest až sedm let. Přibližně v 50 % případů toto oddlužení vyústí v dlouhodobé utažení opasků, což významně snižuje růst HDP. Ve zbytku případů přicházejí bankroty firem či států, nebo zvýšená inflace. Všechny tyto alternativy jsou z pohledu investora prokletím. Důležité pro to, co se stane, jsou výchozí podmínky. Teze „nového normálu“ tak rozlišuje mezi rozvíjejícími se a rozvinutými ekonomikami a očekává, že ty první porostou mnohem rychleji.

Investoři by se v tomto prostředí měli držet následující strategie:

Investice orientované na riziko a růst by se měly zaměřit na Asii a rozvíjející se ekonomiky. Pokud tam nejsou vysoké ceny, nejatraktivněji působí oblasti s vyšším růstem, málo rozvinutým spotřebitelským sektorem, nízkou úrovní zadlužení, vysokými rezervami a obchodními přebytky, které zajistí jejich další růst v následujících letech. Za příklad lze uvést Čínu, Indii, Brazílii a jim podobné menší ekonomiky.

Pro méně rizikové investice jsou možností dluhopisy ve stejných zemích. Kvůli jejich menší likviditě musí ale většina peněz téci do starých trhů. V těchto zemích však vývoj výnosů nemusí kopírovat vývoj před krizí, kdy se ekonomická volatilita postupně snižovala. Každý region má navíc rozdílné klíčové charakteristiky: Japonsko stárnoucí populaci a velkou potřebu externího financování, USA rostoucí deficity, Evropa velké rozdíly mezi jednotlivými členy měnové unie a Velká Británie vysoké zadlužení a na finance orientovanou ekonomiku. Pro dluhopisové investice je v případě dostatku likvidity nejlepší z rozvinutých zemí Kanada, která má konzervativní banky a ze všech zemí se nejvíce blíží fiskální rovnováze. Německo tvoří nejbezpečnější a nejlikvidnější alternativu, je ale třeba sledovat vývoj ohledně pomoci Řecku. Vyhnout se investoři musejí Velké Británii, protože její vládní dluhopisy spočívají vlivem vysokého zadlužení a možností oslabení měny na posteli s nitroglicerínem.

(Zdroj: Pimco)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.