Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Uhlí dostalo růstový impuls - BHP Billiton chce zdražit své dodávky o více než polovinu

Uhlí dostalo růstový impuls - BHP Billiton chce zdražit své dodávky o více než polovinu

23.02.2010 15:45

Jeden z největších těžařů na světě, australská společnost BHP Billiton, usiluje o navýšení cen koksovatelného uhlí ve svém fiskálním roce 2010. Již ve druhém kalendářním čtvrtletí letošního roku chce BHP Billiton prodávat tunu koksovatelného uhlí za 200 dolarů (221,8 AUD), což by oproti předchozímu roku znamenalo zdražení o 55 procent. Alespoň takový byl návrh společnosti BHP Billiton při jednání s japonskými velkoodběrateli z ocelářského sektoru.

Těžební gigant BHP Billiton argumentoval ve prospěch razantního zdražení potřebou zrychlení přizpůsobování systému tvorby cen skutečným podmínkám na trhu. Podle důvěrných informací japonského burzovního deníku Nikkei však japonští oceláři na návrh svého dodavatele nepřistoupili s tím, že cena je příliš vysoká a nelze ji přesně vyhodnotit bez toho, aby byla sepsána smlouva o cenách na celý rok, kterou firma BHP Billiton zatím nenavrhla.

Navrhovaná krátkodobá cena tuny koksovatelného uhlí i přes více než poloviční nárůst oproti minulému roku nabízí odběratelům 20% diskont oproti současnému ocenění, když se tuna koksovatelného uhlí pohybuje okolo 220 až 230 dolarů. Pro analytiky však není tato "sleva" až takovým překvapením. Týden stará zpráva investiční banky Merrill Lynch již spekulovala o tom, že by kvartální vyjednávaní o cenách mohlo odehrávat okolo dvousetdolarové úrovně. Analytici Merrill Lynch však odhadují nabídku celoroční smluvní ceny ze stran BHP o 40 dolarů vyšší na 240 dolarů za tunu, jelikož se trhy stále potýkají s napjatými dodávkami uhlí.

Těžební společnosti na celém světě poprvé po dvou letech tlačí na zvyšování smluvních cen uhlí spolu s tím, jak vzrostla poptávka v největších dvou ekonomikách světa. Zatímco v USA stojí za nárůstem spotřeby nejtužší zima za posledních devět let, v Číně je v prosinci zaznamenaný nárůst dovozu uhlí na šestinásobných 16,4 milionu tun tažen stále spíše vládními penězi.

O zdražení dodávek koksovatelného uhlí se v rámci prvního kvartálu letošního roku postarala také česká těžební společnost NWR, která oznámila, že externí smlouvy na dodávky koksovatelného uhlí sjednané pro první tři měsíce roku 2010 v obejmu 1,5 milionu tun (asi 23 % předpokládaného ročního objemu produkce) je naceněna v průměru na 103 eur za tunu (asi 139,6 USD/t). Oproti průměrné ceně NWR v roce 2009 na úrovni 87 EUR/t roku 2009 jde však pouze o 18% zdražení.

(Zdroj: Business Spectator, Nikkei , Bloomberg, NWR)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data