Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman (ČEZ) pro MfD: Zastavme solární zlatokopeckou horečku

Roman (ČEZ) pro MfD: Zastavme solární zlatokopeckou horečku

10.03.2010 13:23

Sněmovna bude v tomto týdnu rozhodovat o novele zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zákona, který by umožnil Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) v budoucnu meziročně snižovat výkupní ceny elektřiny ze slunečních zdrojů až o čtvrtinu (nyní je maximum 5 %) a zamezil by vysokému nárůstu počtu žádostí o připojení těchto zdrojů do rozvodné sítě. Šéf největší české energetické společnosti ČEZ Martin Roman se při této příležitosti v dnešním vydaní Mladé Fronty vyslovil, že by současný systém dotací solární energie dále nerozšiřoval.

„Osobně bych za optimální řešení pokládal pozastavení dotací na nové sluneční elektrárny na několik let. Během nich by se ukázalo, jak se s nimi vypořádá rozvodná soustava a kam až klesnou ceny solárních panelů. Pak by bylo možné systém podpory znovu spustit, aby umožňoval rozumný rozvoj obnovitelných zdrojů,“ napsal ve svém dnešním komentáři pro deník Martin Roman.

Energetický regulační úřad k 19. lednu roku 2010 registroval na základě platných licencí na výrobu elektřiny ve fotovolatických zdrojích součtový instalovaný výkon panelů 470 MW. Úřad zároveň varoval, že pokud se naplní velmi pravděpodobné scénáře, které předpokládají na konci roku 2010 instalovaný výkon v solárních elektrárnách minimálně 1000 MW, je třeba pro rok 2011 počítat s výrazným zvýšením ceny příspěvku na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na úroveň blízkou 300 Kč/MWh. Současná výše příspěvku na obnovitelné zdroje energie přitom činí 166 Kč/MWh.

ERÚ již podle Romana dostal další tisíce žádostí na připojení slunečních elektráren s výkonem cca. 5 300 MW. „Sluneční elektrárna je dnes zlatý důl, neboť ceny solárních panelů klesly o desítky procent, zatímco výkupní cena podle současného zákona může klesnout maximálně o pět procent ročně. Připojení všech by znamenalo, že během příštích 20 let by zákazníci připlatili k ceně elektřiny astronomických 1 200 miliard korun. Na každého občana by tak připadl roční příspěvek šest tisíc korun,“ apeloval šéf ČEZu nepřímo na poslance. Další stovky miliard by podle Romana stálo posílení rozvodné sítě a systémových služeb, aby bylo možné objem zdrojů s kolísajícím výkonem provozovat. „Jsem přesvědčen, že to si již nemůžeme dovolit,“ shrnul Roman svůj postoj.

Distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE minulý měsíc přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě. Provozovatel přenosové sítě ČEPS je k tomu vyzval právě kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny. Dnes se ČEPS nechal slyšet, že kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do elektrizační soustavy České republiky do dokončení nezbytných legislativních úprav (více zde).

Minulý týden Mladá Fronta informovala, že se skupina ČEZ se chystá vybudovat další velkou solární elektrárnu. Má vyrůst ve Chvaleticích na Pardubicku, nedaleko uhelné elektrárny ČEZ, a její instalovaný výkon má dosáhnout nejprve 11 megawattů a později až 20 megawattů (detaily projektu zde).

(Zdroj: MfD, čtk, ERÚ)


Váš názor
  • Článek o voze diskuze o koze
    11.03.2010 10:31

    Článek je o tom, že zaspala především vláda - protože ta má legislativní iniciativu v náplni práce a to tím, že včas neinicializovala změnu zákona. To co se má projednávat v parlamentu tento týden, přišlo min. s 1-ročním zpožděním.. Výměna vedení ČEZu na průšvihu z obnovitelnými zdroji - především s fotogalvanikou, nic nezmění. Pokud by se mělo vedení ČEZu vyměnit, tak z úplně jiných důvodů.
    L.H.
  • Dve tvare CEZ a pana Romana
    11.03.2010 10:06

    Nejdrive se pan Roman medialne nechava slyset proti pripojovani dalsich solarnich elektraren na nekolik let, na druhe strane vedeni CEZ a jeho komplici-lobbisti lobuji pro vyjimku pro CEZ, aby ziskal vyjimku pro postavit obri solarni elektrarnu s instalovanym vykonem 20MW - preotoze CEZ zaspal dobu a my obcane to proto mame CEZu jako vzdy zaplatit. To jsou dve tvare naseho top-manazera.
    ebo
  • divoký východ aneb Roman zlatokopem
    10.03.2010 14:15

    Zástupci Suverenity – bloku Jany Bobošíkové, JUDr. Jan Rytíř a občané poškození brutálními praktikami společnosti ČEZ dnes předali Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR petiční archy s podpisy k petici za odvolání špiček ČEZ. „Petice vznikla před měsícem a podepsalo ji několik tisíc lidí. Podpisy jsme předali do Sněmovny a očekáváme, že dojde k parlamentnímu slyšení podle zákona,“ uvedla Jana Volfová, jedna z iniciátorek Petice. „Projednání Petice v Parlamentu bez konkrétního výsledku a postavení několika tzv. elektrikářů mimo službu v žádném případě nezastaví naše odhodlání vyměnit po volbách vedení ČEZ,“ doplnila ji šéfka Suverenity Bobošíková.
    bob
  •  
    10.03.2010 13:26

    souhlas, zastavme dotace cezu.
    Azb
    •  
      10.03.2010 13:59

      Je by mě zajímalo, proč zákazníci(odběratelé elektřiny) mají platit příspěvek na obnovitelné zdroje, když výkupní ceny elektřiny garantoval stát a ne zákazník!
      Ribinov
      •  
        10.03.2010 15:17

        Protože lidé jsou blbí až hanba. Jsme tady od toho abychom platili na krásný život vládnoucí třídy. Kdyby jsme se náhodou stali nezávislí,svobodní a nepotřebovali zdroje, protože bychom si je obstarali sami tak by nebylo z čeho platit daně a vládnoucí vrstvy by vymřeli hladem. A to se nesmí stát, protože to není v zájmu. Jek se to oficiálně všude vypráví.
        Rv
      •  
        10.03.2010 15:03

        a pokud nezaplatíte to , co jste si neobjednali , přijde na Vás komando z ČEZu alias od státu.
        jan
        •  
          10.03.2010 15:25

          Roman a potažmo čez se jen pohybuje v podnikatelském prostředí které tady je a nemyslím si, že by na této situaci vydělával primárně čez, spíše naopak. A to takzvané komando nezasahovalo proti neplatičům, ale při černých odběrech. Je třaba nezaměňovat pojmy s dojmy:-)
          mila69
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university