Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mrtvá karta

Mrtvá karta

16.03.2010 9:21

I kdyby zítra nakrásně vyšlo najevo, že aténská Akropole je pouhou polystyrenovou kulisou a originál již dlouhá léta zdobí palácovou zahradu nějakého arabského šejka a i kdyby tajný prodej starověké památky pomáhala řecké vládě zprostředkovat za použití umně strukturovaného derivátu proslulá investiční banka Goldman Sachs, s trhy by to pravděpodobně nepohnulo ani o píď. Řecká karta je mrtvá. Zvířený prach se usazuje a do popředí zájmu se znovu vracejí nám dobře známá dlouhodobá témata.

Americký prezident se tvářil tak trochu nechápavě, když u něj minulý týden hledal porozumění řecký premiér. Jakoby jejich dvě země neměly naprosto nic společného. Opak je však pravdou. Jestliže Řecko vykázalo v minulém roce vládní deficit ve výši 12 % HDP, minimálně stejné číslo hrozí letos USA. Amerikanofil podotkne, že se tyto dvě věci nedají srovnávat a bude mít svým způsobem pravdu. Pokud dvanáctiprocentní deficit způsobí problém země velikosti Irska nebo Řecka, je to víceméně problém této země, pokud takový deficit způsobí největší ekonomika na světě, je to problém nás všech. Za pouhý únor letošního roku chybělo ve federální kase USA dvě stě miliard dolarů. Člověk si v poslední době zvyknul na čísla s různým počtem nul, ale vládní deficit vytvořený během jednoho měsíce začínající dvojkou a mající dvanáct cifer je opravdu něco výjimečného.

Posilující americký dolar si prožil díky řecké krizi dva měsíce slávy. Změnilo se však mezitím něco podstatného na politickoekonomické mapě světa? Řekl bych, že ne. Američané dále vedou válku a dále utrácejí státní peníze jako o závod. Poměrně jasnou ilustrací faktu, do jaké míry americké administravě záleží na síle dolaru, se stal razantní zákrok ministerstva spravedlnosti proti hedžovým fondům, které si, opět pod taktovkou řecké krize, dovolily jeho spekulativní nákup vůči euru. Okamžitě byly vyrozuměny, aby uchovaly veškeré záznamy a e-mailovou korespondenci týkající se těchto obchodů, jelikož zde bylo podezření z kartelové dohody. Nepříjemnosti podobného typu jsou zdviženým ukazovákem říkajícím: „Takhle tedy ne pánové! Tudy cesta nevede. Chceme slabý dolar a pokud nebudete držet krok, uděláme s vámi krátký proces.“

Tak či tak, Američané vědí, že si své chování mohou dovolit. Bezmála polovina jejich deficitu je tvořena výdaji na největší armádu na světě, která brání západní civilizaci proti fundamentalistickému terorismu. Oslabování dolaru je proto určitou formou daně, kterou platí zbytek světa za svoji bezpečnost a jelikož se daně musí platit, nedivil bych se, kdyby se dolarový downtrend na trzích opět obnovil.


Váš názor
  • Pliziva konspirace
    23.03.2010 13:52

    Je velmi naivni si myslet, ze americka administrativa muze ovlivnovat hodnotu/ kurs dolaru. Mozna na chvilku, ale jenom denni denni obchody USD/ EUR dosahuji asi 3-4 biliony dolaru. To je ctvrtina rocniho HDP USA a zhruba rocni rozpocet americke vlady. A narizovat neco hedgovym fondum? To je uz vyslovena pohadka. A proc by svet mel platit dan za svobodu oslabovanim dolaru? Podle Vasi logiky tedy ted, kdy jde dolar nahoru, naopak svet na te obrane vydelava? Nejen Recko, ale Spanelsko, Portugalsko, Italie, a euro jako takove jsou mrtve karty. Dolar bude jeste dlouho svetu vladnout, at se to komu libi nebo ne.
    Dan
  • Zajímavé
    16.03.2010 9:47

    Dobrý den pane Vaškovici, zajímal by mě Váš názor na aktuální situaci ohledně uměle ovlivňovaného kurzu čínské měny. Jak vidno američané už to dále nemíní tolerovat a číňané to používají jako prostředek k vydírání. Jaké bude mít důsledky prodlužování tohoto stavu, protože se mi nezdá, že by soudruzi vyměkli. Děkuji!
    DeGuise
    • Nechutná propaganda
      16.03.2010 10:08

      Článek téměř jako z pera HASBARA brigád nebo nějakého odhodlaného NeoCona (pro neznalé místní: NeoConi jsou ti, kdož již v r. 1999 v pamfletu PNAC veřejně volali "Amerika potřebuje nový Pearl Harbor" - nikoliv základnu, ale událost)
      Detective
    • Re: Zajímavé
      16.03.2010 10:08

      Souhlasím s Vámi, že Číňané budou volnou směnitelnost yuanu oddalovat co nejdéle to bude možné, jelikož by to znamenalo snížení ekonomického růstu a vzdání se důležitého instrumentu, kterým ovlivňují ekonomiku (zbyly by jim pouze úrokové sazby). Taktéž je zde odstrašující případ Japonska a její ztracené dekády (i když si nemyslím, že by to v případě Číny mělo relevanci). Může se však stát, že jednoho dne budou potřebovat zahraniční kapitál na profinancování vnitřního dluhu země (ale to je vzdálená budoucnost). Je-li pravdou, že lokální vlády financovaly nemovitostní projekty prostřednictvím něčeho podobného, jako jsou neblaze proslulé SPV a tyto dluhy se vyvalí jako neperformující půjčky v bankách, mohl by to být důvod k vpuštění zahraničního kapitálu (to je ale jen hypotéza). Nejpravděpodobnější je, že se Číňani budou zuby nehty držet stávající situace. Provedou nějakou kosmetickou úpravu, tak jak již několikrát v minulosti, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Mohu se ovšem mýlit.
      Dušan Vaškovic
      • Re:Re:Zajímavé
        16.03.2010 13:31

        Děkuji za odpověď, která mě ovšem ne zcela uspokojila. Nepíšete o konečném důsledku této situace a mě napadá, že možná k uvolnění měny ani nikdy nemůže dojít, protože by to znamenalo drtivý propad čínské ekonomiky na několik let s katastrofickými sociálními dopady na obyvatelstvo, což si soudruzi již nebudou moci dovolit. Celý svět tedy bude dotovat čínský hopodářský růst, než někdo řekne dost. Má dnes někdo vůbec takovou moc? Řekl bych že ne, když Čína drží Obamu pod krkem jeho obřím dluhem. Nechtěl bych to nazvat přímo státním ekonomickým terorismem, ale rozhodně se to tomu velmi blíží. By the way, jak může ruská řeka pět o číňanech tolik chvály, něpaňimaju. :-)
        DeGuise
        • Vévoda
          16.03.2010 14:42

          Proč by měla revalvace yuanu znamenat drtivý propad čínské ekonomiky s aktastrofickými soc. dopady? To je jako chtít tvrdit, že posilování tolaru v letech 1996-2005 mělo za následek totální ožebračení amícké populace (s následkem zvolení BHO ;-)))
          Kalka.
          • Re: Vévoda
            16.03.2010 15:15

            Tady se bavíme o výhledu s nejasným časovým horizontem. Čím déle tato abnormalita potrvá, tím větší nerovnováha vznikne (vyjma případu, že Čína bude postupně revalvovat). Představme si modelovou situaci kdy Čína vědoma si svého postavení bude yuan držet stále nízko a v budoucnu bude muset z nějakého důvodu (teď mě pravda žádný nenapadá, pamatujme si - Čína je diktatura a tam se podle logiky nehraje) svou měnu revalvovat. Čím více skokově, tím hůř. Čínské zboží se stane drahým, neříkám, že neprodejným, investoři utečou, protože akcie mnoha firem budou upotřebeny v místnostech s nápisem WC. Tento dominový efekt vyvolá obrovskou nezaměstnanost atd. atd. Apropos amerika, už nikdy nebude amerikou před Clintonem, kdybyste tam měla kontakty, řekli by Vám, že to co jste napsala, je v podstatě pravda. Dále pro všechny, co nejsou kovaní v zeměpise vězte, že ruská řeka = Kalka. Ano, správně, za tímto nickem se skrývá bývalá vedoucí ekonomické sekce agentury ITAR-TASS. :-)))
            DeGuise
            • Vévoda
              16.03.2010 16:57

              Ha-ha. Kontakty v Amíkově opravdu mám ;-))) A co se týče ekonomické sekce Itar-tassu - dobrý, vévodo! Jestli v tom máte takový jasno, jako v čínské měnové politice, tak doufám, že se na tomto serveru ve vlastním zájmu účastníte pouze akademické debaty ;-)
              Kalka.
        • guise
          16.03.2010 14:16

          peje-li rusko chvalu o cine, pak ziskava cas pro sebe. napr. tajnym (a hlavne jen docasnym)spojenectvim nebo jednoduse podporou soucasneho stavu, ktery je pro rivaly rusu aktualne nevyhodny. svet zbroji cim dal vice a mir je (pro zbrojarske mocnosti) pouze doba mezi dvema valkami. aspon tak to musi brat ti co podporuji vyvoj a prodej zbrani, jinak by nemelo smysl je vyvijet a nebyla by po nich poptavka.
          Azb
      • Jednodušeji
        16.03.2010 11:01

        a přesto výstižně se to nedalo napsat, i když si to sami Američané asi ani prvoplánově neuvědomují. Čína už je supervelmocí. Proti US má výhodu autoritativního státu. Záleží jenom na osvícenosti panovníka, kam se Čína vydá. Tipuji, že budou pragmatičtí. Nemyslím, že to bude ve stylu aby se vlk nažral, lavírovat ale budou.
        lime
        • Re: Jednodušeji
          16.03.2010 11:21

          Souhlas. Ovšem zda to nazývat lavírováním nebo spíš chytrostí podloženou důkladnou znalostí amerického prostředí, je otázka ;-)
          Kalka.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů