Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko: Tisk spekuluje o odlivu zdrojů z bank. Výnos 10letých dluhopisů přesáhl 7 %, zdražily CDS, ztrácí euro

Řecko: Tisk spekuluje o odlivu zdrojů z bank. Výnos 10letých dluhopisů přesáhl 7 %, zdražily CDS, ztrácí euro

06.04.2010 17:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Napětí kolem Řecka znovu stoupá. Výnos desetiletých řeckých vládních dluhopisů vystoupal nad 7 procentních bodů, CDS na zajištění proti selhání řeckého dluhu vzrostly na 353,5 bazických bodů a jsou tak v rámci dne o 7,5 bps výše. Proti 15 z 16 hlavních obchodovaných měn ztratilo euro z denního maxima poblíž úrovně 1,3500 USD/EUR ztratilo až na 1,3357 dolaru k euru. Aktuálně pak obchoduje poblíž 1,3370 USD/EUR.

Klid na trzích zčeřila zpráva britského listu Telegraph a dalšího tisku, podle které řecké banky čelí pokračujícímu přesunu zdrojů soukromých účtů bohatých Řeků a z části take firem z řeckých bank k pobočkám globálních bank působících v zemi, například HSBC a Société Générale (obě banky mají v Řecku hustou pobočkovou síť), či přímo do zahraničí. Zpráva, ke které však nejsou uvedeny relevatní zdroje, kontrastuje s oficiálními statistikami Evropské centrální banky, které říkají, že k žádnému přesvědčivému odlivu kapitálu nedochází.

Podle zdrojů britského listu Telepraph do zahraničních poboček bank v Řecku přiteklo “několik milliard” eur nových zdrojů, které mají pocházet od bohatých řeckých občanů a částečně take firem, přesouvajících svoje zdroje z řeckých bank. Příliv zdrojů se má týkat divize privátního bankovnictví HSBC v Řecku. Telegraph dale citoval statistiky Bank of Greece, podle kterých v únoru pokračoval odliv depozit řeckých domácností a firem v rozsahu 3 miliard eur (4 mld. USD) po odlivu v rozsahu 5 miliard eur v lednu tohoto roku. Podle těchto statistik jsou největšími příjemci těchto zdrojů Velká Británie, Kypr a Švýcarsko, kde promlouvá take daňový faktor.

Nejnovější data ECB však tento vývoj nepotvrzují. Vklady v měnových finančních institucích denominované ve všech měnách a s výjimkou eurosystému se během února v Řecku vyšplhaly na 362,3 miliardy eur. To byl nejvyšší objem od března 1998, kdy se tyto údaje začaly sledovat. Za leden srovnatelný údaj bez ESCB činí 353,1 miliardy eur. (ESCB zahrnuje ECB a centrální banky v každé členské zemi eurozóny). Výrazné výkyvy v objemu vkladů jsou mezi jednotlivými měsíci běžné, například loni mezi červnem a červencem objem vkladů klesl skoro o deset miliard eur.

Intradenní vývoj řeckého akciového indexu ASE
GR_akcie_GIP

Přestože riziko odchodu Řecka z eurozóny je většinově pokládáno za nereálné, obavy z dalšího vývoje v Řecku mezi investory znovu stoupají. Kromě eura a řeckých dluhopisů a zajišťovacích CDS kontraktů se nervozita projevila i na řeckém akciovém trhu, kde bankovní sector v průběhu dne odepisoval o tři procenta. Od začátku roku pak řecké banky ztratily asi 15 procent hodnoty.

Vývoj řeckého akciového indexu ASE za poslední rok
GR_akcie_GP

(Zdroj: Bloomberg, AP, CNBC, čtk)


Váš názor
  • Řecko ?
    07.04.2010 13:20

    Domnívám se, že Řecko je již za bodem, kdy to s Eurem může ustát bez 'daru' ostatních států EU, který by jeho díru zalepil. Pak by však měl následovat jeho odchod z EU.
    pulec
    • Re: Řecko ?
      07.04.2010 15:27

      Když jednou do EMU vstoupíš, pak už nevystoupíš. Po právní stránce to pochopitelně lze, ale po ekonomické? následoval by totální kolaps drachmy a to nemluvě o "nafouknutí" řeckých dluhů, které by tento krok následovalo. jižní státy Evropy euro nikdy přijmout neměly. ECB řídí svoji měnovou politiku pro velké hráče jako je Německo, ale co Irsko? Španělsko? Itálie? těm extrémně nízké sazby nevyhovují. Euro neudělalo v těchto zemích nic jiného než jen PROHLOUBILO KRIZI, nafouklo bublinu na trhu nemovitostí a následky každý vidí.
      scorpio
      • Re:
        07.04.2010 16:05

        Ekonomicky to samozřejmě lze také a dává to i smysl. K nafouknutí by došlo pouze u dluhu emitovaného v USD (či jiných měnách). Spolu s přechodem na drachmu by konvertovaly i dluhopisy z Eur na novou drachmu. Pak by asi opravdu nastal kolaps drachmy, velké zdažení dovozů a tím by se nastartovala i inflace. Takže dluhy vlády by se spíše trochu smrskly. Pokud by to Řecko přežilo bez brutálních sociálních nepokojů (na to bych úplně nesázel), tak by konečně byla dovolená v Řecku levná a příjemná, což by mohlo nastartovat ekonomické oživení. Druhou variantou je vleklá recese a deflace díky drastickým úsporám vlády a třetí možností, že řecké dluhy převezme EU (dosti nepravděpodobné). Pravděpodobnost scénářů bych viděl tak na 50%, 40% a 10%. NicméNě se shodnem, že Řecko do EMU nemělo vstoupit nebo alespoň vůči němu měly být zavedeny včas citelné sankce za porušování paktu stability. Diskutabilní pak je, zda více krizi prohloubila existence Eura nebo politika řecké vlády.
        ..
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m