Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké banky podpořily tažení proti Basel III, BNP čeká 10% negativní dopad na zisky bank v Evropě

Americké banky podpořily tažení proti Basel III, BNP čeká 10% negativní dopad na zisky bank v Evropě

15.04.2010 18:06
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Velké americké banky se připojily k tažení proti chystané podobě nových pravidel bankovní regulace Basel III ze strany evropských bank. JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo a Fifth Third Bancorp na privátní schůzce s americkými regulátory uvedli, že plán, jehož zadání je nastavit nová pravidla tak, aby se nemohla opakovat finanční krize v její poslední podobě, stojí na špatných předpokladech ohledně dopadů rizik. Na národní regulatory podobných způsobem tlačí evropské banky v čele s Deutsche Bank, HSBC a dalších 150 evrospských finančních institucí.

Banky, lobisté a další subjekty mají čas do zítřka, aby podali svá stanoviska k návrhu Basel III výboru při Bance pro mezinárodní platby (BIS), který novou regulaci připravuje. “Pokud regulátoři zajdou daleko, u bank se pravidla projeví omezením jejich aktivit a úvěrování, což dopadne na útlum ekonomické aktivity,” varují banky skrze svou asociaci pro finanční trhy v Evropě. “Podporuji zvýšení kapitálové stability finančního sektoru, ale navržená pravidla stojí na značných koncepčních nedostatcích a povede k nutnosti navyšování kapitálu a zadlužování,” uvádí šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

Analýza BNP Paribas dochází k závěru, že u evropských bank by roční ziskovost klesla vlivem Basel III navíc při zohlednění připravované bankovní daně o 10 % na úrovni zisku na akcii. Podle analýzy JPMorgan bude muset sedm největších evropských bank, mezi něž patří i RBS, Commerzbank či Credit Agricole, navýšit kapitál o 60 miliard eur, aby splnily pravidla Basel III. “Striktní požadavky regulátorů ohrozí základní funkci bank financovat ekonomiku,” uvedl šéf Evropské bankovní federace sdružujíící vice než 5 tisíc finančních subjektů Robert Priester. Šéf Société Générale měl na soukromé schůzce z významnými investory banky uvést, že nová pravidla pravděpodobně změkčena budou. Do připravovaných pravidel Basel III se v komentáři k výsledkům Erste Bank za rok 2009 v únoru opřel take její CEO Andreas Treichl. Ve svém vystoupení ve Vídni se Andreas Treichl nepřímo „opřel“ do stávající podoby návrhu nové verze regulatorních pravidel Basel III. „Neumím si představit, že pravidla Basel III projdou v nyní navrhované formě,“ uvedl s odhadem, že stávající podoba by znamenala negativní dopad na Tier 1 v rozsahu přibližně 250 bazických bodů podle propočtů banky,” uvedl. Treichl také s novými pravidly provázal otázku splacení státní pomoci bance. „O splacení nebudeme uvažovat do té doby, dokud nebudou jasná nová pravidla,“ uvedl. Zároveň ale zdůraznil, že pro Erste Bank Basel III potřebu dalšího navyšování kapitálu neznamená.

BNP Paribas ve své analýze dochází k závěru, že bankovní sektor bude potřebovat 1,4 bilionu EUR dlouhodobého financování na to, aby dokázal vyhovět novým pravidlům. Dále poznamenává, že za nadpoloviční zlepšování ziskovosti bankovního sektoru v letech 2009-2011 nebude zodpovídat zlepšení poptávky na trhu, ale pouze pokles podílu špatných úvěrů. Celkově na evropský bankovní sektor drží doporučení “neutral”. 

Celkově analýza dochází k závěru, že by pravidla snížila jádrový poměr kapitálové přiměřenosti Tier 1 například u britské banky Lloyds Banking Group či u francouzské Crédit Agricole až k úrovni pouhých 4 procent. Pro Barclays by náklady spojené s adaptací na Basel III mohly dosáhnout až 17 mld. GBP. Z vystavenějších bank dopadnou trvrději změny podle odhadů také na HSBC a samotnou BNP Paribas. Dle dostupné analýzy Credit Suisse by změny v rámci návrhů Basel III mohly evropské banky stát 139 miliard eur a do roku 2012 snížit průměrný ukazatel Tier 1 na 8,1 z dnešních 9,6 procenta.

Analýza JPMorgan počítá negativní dopad přísnější regulace do ročních zisků 13 největších bank v USA na 20 miliard dolarů a dale uvádějí, že splnění pravidel povede bankovní sektor k nutnosti emitovat 6 bilionů dolarů nového dluhu. Jedním z nejvíce kritizovaných pravidel má být nařízení, podle kterého banky budou muset dodržovat 100 % rovnováhu mezi finančními potřebami na příštích 12 měsíců a dlouhodobými úvěry s depozity. Podle UBS se vyšší kapitálové požadavky projeví v poklesu průměrné návratnosti kapitálu v odvětví na 12,9 % z 13,8 % pro rok 2012. Dalšími opatřeními v rámci Basel III má být zúžení deficice kapitálu použitelné na krytí potenciálních ztrát.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m