Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyšetřování Goldman Sachs poutá k CDO také další světové regulátory, spekuluje se o podobných praktikách Deutsche Bank

Vyšetřování Goldman Sachs poutá k CDO také další světové regulátory, spekuluje se o podobných praktikách Deutsche Bank

19.04.2010 8:59

Aktualizováno (10:57)

Vlády na celém světě, které byly donuceny k sanacím bankovního systému v průběhu finanční krize nyní obracejí svou pozornost nejen směrem ke Goldman Sachs - bance, kterou kritici považují za jednoho ze strůjců globální ekonomické krize, na níž nemálo vydělala. Po obvinění americké Komise pro cenné papíry (SEC), že Goldman Sachs zatajil před investory, že firma Paulson & Co., která ovlivňovala skladbu portfolia kolateralizovaných dluhopisových obligací (CDO) zároveň proti tomu to instrumentu sázela a realizovala tak zisky (více zde), začínají další šetření jejichž cílem může údajně být například Deutsche Bank.

Vyšetřování americké komise přilákala ke kauze pozornost také dalších světových regulátorů, ale i poškozených stran. Podrobnosti o aktivitách banky Goldman Sachs budou po SEC kvůli možným právním krokům požadovat například Německo a Británie. Britský premiér Gordon Brown dnes uvedl, že chce, aby banku Goldman Sachs vyšetřoval rovněž britský finanční regulátor FSA. "Vím, že samotné banky zváží právní kroky," dodal Brown zřejmě v narážce na evropské banky, které přišly o peníze kvůli produktům nabízeným firmou Goldman Sachs. Také německý finanční regulátor BaFin podle mluvčího německé vlády požádal SEC o další informace a po zhodnocení dokumentů prý rozhodne o právních krocích.

Ani americký SEC však nezahálí a po spuštění povyku okolo Goldman Sachs vyšetřuje, zda další velké banky aktivní na Wall Street nepřekročily při svých obchodech s hypotečními aktivy linii legálního obchodování. Podle deníku Wall Street Journal by tak páteční obvinění mohlo být jen vrcholkem ledovce ukazujícím na veřejné tajemství Wall Street, podle něhož již před několika lety velké banky vytvořily produkty, které v prostředí bobtnajícího trhu s nemovitostmi umožňovaly velkým klientům v čele s hedge fondy vsadit si na pokles tohoto sektoru. Mezi bankami, které vytvořily produkty navázané na hypoteční aktiva, které později „zhořkly“, byly podle WSJ například Deutsche Bank, UBS a Merrill Lynch & Co (nyní již ze skupiny Bank of America). Deník však dodal, že zatím není jasné, zda již SEC aktivity těchto či jiných bank vyšetřuje.

Americký deník Wall Street Journal vidí možné podobnosti mezi aktivitami banky Goldman Sachs a německého ústavu Deutsche Bank. Banka podle informovaných zdrojů WSJ v období let 2005 – 2006 prodávala prostřednictvím své americké divize cenných papírů CDO nabízející ochranu před neschopností splácet dluhové obligace, proti nimž sázely hedgové fondy, jež byly zároveň klienty banky. Deutsche Bank tak získávala na poplatcích od obou stran obchodů. Problémem podobně jako v případu Goldman Sachs je, že investoři nebyli při nákupech výše specifikovaných CDO přímo informováni o sázkách zainteresovaných hedge fondů.

Samotní analytici Deutsche Bank již v září roku 2005, tedy dávno před krachem na trhu kolateralizovaných dluhových obligací, varovali před problémy skrytými na trhu bydlení. Vysoce hodnocený analytik banky tehdy po návštěvě Kalifornie vydal zprávu, v níž upozorňoval na ukryté ztráty na trhu hypotečních úvěrů nevalné kvality. O tehdejším názoru banky také vypovídá fakt, že si riziko spojené s těmito obchody měla zároveň zajišťovat swapy, které by ji chránily v případě oslabení dotyčných CDO.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university