Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB bude příjímat dluh Řecka s jakýmkoli ratingem, udělila výjimku. Pomoci mají i rakouské a německé banky

ECB bude příjímat dluh Řecka s jakýmkoli ratingem, udělila výjimku. Pomoci mají i rakouské a německé banky

03.05.2010 10:06
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (12:05) Evropská centrální banka učinila pro Řecko i sebe důležité rozhodnutí ohledně pravidel pro přijímání kolaterálů proti půjčkám zemi. Uvedla, že bude pro účely kolaterálu i nadále akceptovat řecký vládní dluh proti poskytnutí svých půjček a zemi tak zachovala přístup k financování ECB i pro případ, že po Standard&Poor’s také další ratingové agentury srazí ratingové hodnocení Řecka pod nyní pro kolaterály nejnižší akceptovatelný stupeň “BBB-“. “Řídící výbor ECB rozhodl o pozastavení aplikace minimálního ratingového hodnocení pro kolaterály v případě obhchodovatelných dluhových instrumentů vydaných řeckou vládou nebo jí garantovaných,” stojí v prohlášení ECB. Týká se jak již vydaných, tak nově vydávaných dluhových papírů.

Rozhodnutí Evropské centrální banky přišlo vzápětí poté, co spolu s EU a MMF byla odsouhlasena dohoda na finanční pomoci Řecku v rozsahu cca 110 miliard eur během tří let proti vládnímu plánu rozsáhlých úsporných opatření. Kromě potvrzení plynulého financování pro Řecko tak ECB sama a to již opětovně utekla z kleští představovaných rizikem, že všechny hlavní ratingové agentury sníží svá hodnocení pod dosud platná pravidla ECB, popřípadě že moc rozhodnutí o (ne)odříznutí Řecka od financí ECB zůstane v moci té hlavní ratingové agentury, která jako poslední bude držet hodnocení jeho dluhu v přijatelném pásmu. Toto riziko vzrostlo poté, co Standard & Poor’s srazila ratingové hodnocení země do neivestičního pásma a Moody’s spolu se snížením hodnocení devíti velkých řeckých bank uvedla, že zřejmě sníží ratingové hodnocení Řecka o několik stupňů a s rozsahem čeká jen na výsledek jednání o pomoci zemi ze strany EU, ECB a MMF. Náměstek řeckého ministerstva financí uvedl, že z částky 110 mld. eur pomoci má jít přibližně 10 miliard na pomoc bankám.

ECB uvedla, že vyjímka pro Řecko zůstane v platnosti, dokud banka nevydá jinou informaci. Nejméně do příštího roku (podle dosavadního prohlášení ECB) souběžně zůstávají v platnosti změkčená pravidla pro kolaterály, která ECB zavedla kvůli krizi a která povolují přijímat dluh do hodnocení “BBB-“ proti standardním před krizí platným pravidlům do stupně “A-“.

Vedle balíku pomoci od MMF, ECB a EU a tohoto opatření ECB se objevují další snahy vlád zapojit do řecké pomoci soukromý sektor. V minulém týdnu se takto vyslovili někteří politici v Německu, nyní podobný hlas přichází z Rakouska. 

Rakouská vláda během dneška jednala s šéfy největších rakouských bank. Jak uvedl po schůzce rakouský ministr financí Josef Pröll, který je zároveň spolkovým vicekancléřem, pět největších rakouských bank včetně Erste Bank a Raiffeisen souhlasilo, že podpoří stabilitu na řeckém trhu tím, že nebude omezovat svoje pozice (úvěry a další aktiva) a nebudou spekulovat proti Řecku. Tématem rozhovorů mimo jiné bylo, kolik peněz v banky v Řecku rozpůjčovaly a do jaké míry jsou rakouské a řecké banky propojeny. Na konci týdne Erste Bank potvrdila celkovou expozici vůči Řecku v rozsahu 1 miliardy eur (více zde). Celková expozice rakouských bank dle dat BIS vůči Řecku dosahuje 4,6 mld. USD. Rakouská centrální banka dnes uvedla, že řecká expozice dosahuje 4 miliardy eur, z nichž 2/3 jsou v podobě vládních dluhopisů a vedle této sumy dalších 900 mil. eur nepřímá expozice skrze CDS.

Soukromý sektor v Německu podle dostupných informací už podporu Řecku dává dohromady. V čele snah je ředitel největšího bankovního domu Deutsche Bank Josef Ackermann.

Ve čtvrtek 6. května se sejde rada guvernérů ECB, aby rozhodla o výši úrokových sazeb. Očekává se jejich ponechání beze změny. Významným tématem jednání však mají být právě rizika spojená s rozšířením řecké rozpočtové krize do dalších zemí eurozóny.

(Zdroj: Bloomberg, ECB, AP, FOX News, mediafax)


Váš názor
  •  
    03.05.2010 12:33

    Souhlasím, že je to trochu silný kafe, ale na druhé straně necháš zemřít souseda hlady, protože se místo sadby najedl. Není dostatečný trest, že bude jíst jen tolik aby to přežil? Spekulovat na naked SHORT dnes umí každý blbec, a tímhle krokem se to alespoň částečně ořízne. Jinak doufám, že si to řekové samozřejmě zaplatí, pokud se teda proberou. Což není jisté. Horší je, že zbytek jihu PIIGS na tom není o moc líp. A co pak udělá ECB???
    • Řekové si nezaplatí nic,
      03.05.2010 14:32

      protože o žádném snižování jejich dluhu není nikde nejmenší řeč - veškeré halasně deklarované "úspory" (za dary) vedou jen k pomalejšímu *růstu* jejich dluhu v dalších letech - a to ještě jen pokud na jejich vládou deklarované úspory vůbec dojde, viz středeční generální stávka.
      H.B.
    • Souseda, ktery lze a
      03.05.2010 13:09

      manipuluje se statistikou, bych nechal zkrachovat. Euro by zrejme sice silne pokleslo, ale ve finale by to ustalo a vyslo by silnejsi. Takhle se z EU stava skutecne nekonkurencni RVHP.
      Petr
      • Re: Souseda, ktery lze a
        03.05.2010 14:34

        pokud by se podařílo Řecko z € vykopat, pak by to naopak znamenalo výrazné posílení €
        H.B.
  • Koukam, ze pro soudruhy
    03.05.2010 12:04

    z ECB a z EU ma jakakoliv smlouva hodnotu nizsi nez cena papiru, na ktere je napsana ...
    Petr
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data