Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paradox cen ropy: Pevné ceny, slabá poptávka

Paradox cen ropy: Pevné ceny, slabá poptávka

03.05.2010 17:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Modrozelené vody vedle drobného emirátu Fujairah (Východní pobřeží) křižuje rostoucí flotila iránských supertankerů. Asi 15 z těchto obrovských lodí, která každá pojme 2 milióny barelů, v Perském zálivu přebývá v naději, že se zvedne současná oslabená poptávka po iránské ropě. Téměř totéž se děje i u pobřeží USA, kde zahálí devět tankerů s přibližně 19 milióny barelů ropy, což odpovídá denní spotřebě Spojených států. V největším americkém ropném depu v Cushingu v Oklahomě jsou skladovací tanky naplněny k téměř rekordním úrovním.

Zahálející tankery jsou symptomem dnešního paradoxního ropného trhu. Současná poptávka vypadá slabě, ale ceny zůstávají stabilní, nedávno dosáhly nejvyšších úrovní od října 2008. Řada obchodníků tvrdí, že ve světové ekonomice dojde k silnému oživení, které koncem roku vyšponuje nabídku. „Míříme ke 100 dolarům,“ říká John Kilduff z newyorkského hedge fondu Round Earth Capital.

Někteří prognostici včetně pařížské International Energy Agency se ale domnívají, že trend slabé poptávky by mohl trvat dlouhou dobu. Velký nárůst ceny z roku 2008 pomohl utlumit poptávku, ale zároveň podpořil investice do nových vrtů a zvýšil nabídku. Spotřeba v průmyslových zemích bude letos v rámci OECD v průměru na 45,4 miliónech barelů denně, což je pokles o 8,8 % ve srovnání s rokem 2005, kdy ropná spotřeba OECD dosáhla rekordní výše. „Pomalejší tempo ekonomického růstu znamená, že poptávka OECD již dosáhla maxima,“ říká Rick Mueller, ředitel pro ropné trhy v Energy Security Analysis ve Wakefieldu v Massachusetts. Poptávka v Číně by mohla vzrůst o 7 %, ale v USA, které spotřebovávají dvakrát tolik ropy, zásoby výrazně přesahují ostře sledovaný pětiletý průměr.

Zatímco na rozvinutých trzích dochází k ustálení poptávky, celosvětová ropná produkce stále narůstá. OPEC, který vloni pomohl cenám vytvořit dno spolu s prudkým omezením produkce, nyní otevírá ventily. Od svého minima v březnu 2009 jeho těžba vzrostla o 1,5 miliónů barelů denně.

Producenti mimo OPEC se přidávají. USA v březnu vyprodukovaly 5,5 miliónů barelů, což je podle American Petroleum Institute nejvíce od roku 2005. Svět má také šest miliónů barelů denně nadbytečné kapacity, z velké části díky obrovskému investičnímu programu Saúdské Arábie. „Současná nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou zřejmě povede k navýšení skladování a nižším cenám na počátku léta,“ říká Goran P. Trapp, šéf obchodů s ropou v Morgan Stanley v Londýně.

Jak nízko ceny půjdou? Ředitel společnosti BP Tony Hayward očekává, že ve středním období ceny zůstanou v rozmezí 60 až 90 dolarů. Skeptičtí obchodníci však mají horší výhled než Hayward. NYMEX (New York Mercantile Exchange) má 130 000 prodejních opcí pro prodej v červnu za cenu od 50 do 60 dolarů za barel oproti pouhým 51 000 nákupním opcím za 100 dolarů za barel. Jak uvádí Eugen Weinberg, analytik v Commerzbank ve Frankfurtu: „Je to bublina“ a její prasknutí „je pouhou otázkou času“.

Pro ceny je klíčové chování Saúdské Arábie. Ta je spokojena s 80 dolary za barel, ale jestliže ceny poklesnou, mohla by produkci rychle omezit.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data