Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Krize jsou bílé labutě; dva tři roky, než to praskne

Roubini: Krize jsou bílé labutě; dva tři roky, než to praskne

18.05.2010 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 2006 ekonom Nouriel Roubini slavně předpověděl globální recesi. Ve své nové knize nazvané Crisis Economics se zabývá důsledky krize. Následující článek je výtahem z rozhovoru zveřejněného časopisem Businessweek.

První lekcí, kterou nás krize kapitalismu učí, říká v uvedeném rozhovoru Roubini, je fakt, že krize, řečeno terminologií Nassima Taleba, nejsou „černé labutě“. Nedochází k nim pouze náhodně. Jsou výsledkem navršení chyb a slabých míst v oblasti financí a ekonomických politik – nadměrného přijímání rizika, zadlužení, atd.. První kapitola Roubiniho nové knihy se proto jmenuje „Bílá labuť“, protože tyto události lze predikovat. Jenomže se zdá, že s postupem generací zapomínáme minulost. Když se objeví bublina, dochází k euforii. Je to však iracionální pocit bohatství. Spotřebitelé své domy používají jako bankomaty. Vlády a zákonodárci se radují ze svého znovuzvolení. Wall Street vydělává miliardy dolarů zisku. A všichni žijí v klamu.

Podle ekonoma drží v současnosti řada bank ve svých knihách stále toxická aktiva a půjčky v nesnížené nominální hodnotě. Ceny domů poklesly o 30 % od svých maxim. Ceny komerčních nemovitostí poklesly o 40 %. Nyní může dojít k jejich stabilizaci, ale v dohledné době se nezvednou o 30 nebo 40 %. Proto má mnoho z těchto špatných aktiv negativní čistou hodnotu, neboli hodnota těchto aktiv je nižší než hodnota hypotéky nebo s ním spojeného dluhu. Lidé tak budou nadále opouštět své domovy, míní Roubini a dodává: „Již nyní se to děje stále více. Lidé tomu říkají cinkající dopisy. Klíče vložíte do obálky a pošlete je zpět svému bankéři. Dochází k tomu v masivním měřítku.“

Co se týče příští bubliny, Roubini ji vidí v tom, že úrokové sazby ve všech rozvinutých ekonomikách leží blízko nuly. Ve Velké Británii, Evropě, Japonsku si všichni mohou vypůjčit za nulové sazby. A kvůli tomu je to na Wall Street tak jako dřív. Většina finančních institucí vydělává obrovské zisky v oblasti proprietary tradingu – půjčují si za nulové sazby a investují. Goldman Sachs neměl v prvním čtvrtletí jediný den, kdy by utrpěl ztrátu při obchodování. „Obávám se, že nulové úrokové sazby vedou globálně k bublině na trhu aktiv. Nemyslím si, že praskne v současné době, dávám jí dva nebo tři roky,“ uvedl ekonom. Podle jeho názoru to tedy není specifická bublina typu bubliny na trhu nemovitostí nebo v technologiích, ale je rozšířenější na více druhů aktiv.

Podle Roubiniho je třeba přísnější dohled a regulace. Instituce, které jsou příliš velké na to, aby padly, se stávají ještě větší. Např. JPMorgan převzal WaMu a Bear Stearns. „Pokud jsou příliš velké na to, aby padly, jsou prostě příliš velké. Měli bychom je rozbít. Rovněž začínají být stále větší na to, aby mohly být zachráněny. A stávají se i příliš velkými a příliš složitými pro řízení. Tyto finanční supermarkety … se staly katastrofami. Není způsob, jak by šéf banky mohl mít přehled o tom, jak moc riskují tisíce různých obchodníků a bankéřů. Vrátil bych se k restrikcím, které jsme měli v rámci Glass-Steagal, kdy existovalo naprosté oddělení komerčních a investičních bank,“ uvedl ekonom.

Na hedge fondech podle Roubiniho „není nic špatného“, plní na trhu svou roli. „Ale vezměme si instituci jako Goldman Sachs; v mnoha ohledech vypadá jako hedge fond … a je zadluženější než jakýkoliv hedge fond. Může si od vlády vypůjčit za nulový úrok. Takže pokud Goldman Sachs chce být hedge fondem, ať jím je. Ale ať jí daňoví poplatníci negarantují závazky.

„Co se týče Řecka, jsou tam pouliční nepokoje a lidé umírají na ulicích. Navzdory obrovskému programu pomoci jsou veřejný dluh a fiskální reforma tak obrovské, že si myslím, že tam časem dojde k defaultu nebo že Řecko bude svůj dluh restrukturalizovat zničujícím způsobem. Dokonce je i možnost, že by Řecko mohlo opustit evropský trh,“ míní Roubini.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
  • v mnoha věcech má zjevnou pravdu
    18.05.2010 13:22

    Vrátil bych se k restrikcím, které jsme měli v rámci Glass-Steagal, kdy existovalo naprosté oddělení komerčních a investičních bank... Takže pokud Goldman Sachs chce být hedge fondem, ať jím je. Ale ať jí daňoví poplatníci negarantují závazky... Co víc k tomu říct?
    Bo
  •  
    18.05.2010 10:54

    "Co se týče Řecka, ... lidé umírají na ulicích." Umřeli tři dementi, kteří se vloupali do banky, zapálili jí a sami v ní uhořeli. A v tomto duchu autor zkresluje, zveličuje, překrucuje a manipuluje skutečnost. Ale je to zjevně výnosné, tak co by nepindal.
    • Dementi a Dan
      18.05.2010 13:40

      Těžko říci Dane,kdo je tady dement a překrucuje fakta.Cituji"Ve čtvrtém patře banky se udusil jeden muž a dvě ženy. Požár uvěznil v budově až šest lidí, většina se ale dokázala dostat ven přes balkony. Řecký premiér Jorgos Papandreu označil úmrtí tří osob za vraždu, kterou zplodilo násilí."Zřejmě ti nevadí,že tito lidé nebyli demonstranty,ani nic nezapálili.Zůstali uvězněni v bance.Nemluvě o tom,že žena byla těhotná čímž byl nesmyslně zmařen i nový život.Ale co by sis nezapindal i Ty,viď.Styď se.
      Velkamedvědice
      • Re: Dementi a Dan
        18.05.2010 14:08

        Otázka je,zda násilná povaha je v každým z nás ...nebo je jen potlačena civilizační změnou a v davovém chování se znova ona skrytá stránka člověka otevře a začne dělat věci,jenž by dříve nepředpokládal že udělá.
        ?
  • Dezinfo
    18.05.2010 8:55

    Článek je buď špatně přeložený nebo BusinessWeek vkládá Roubinimu do úst dezinfo nebo Roubiniho už také "dostali". Cituji: "Goldman Sachs ... Může si od vlády vypůjčit za nulový úrok". To je naprostý blábol. Goldman Sachs si půjčuje od Federal Reserve System (FED). Goldman Sachs je utajeným akcionářem FEDu již 97 roků. Tzn. Goldman Sachs si nepůjčuje od vlády, ale od privátní organizace, jejímž je významným akcionářem. Když FED během krize vypůjčil neznámým organizacím (odmítá sdělit kterým) 2.000 miliard dolarů (z toho přes 500 miliard USD neznámé zahraniční entitě), tak vlastně banksteři si vyrobili nových 2.000 mld. USD a půjčili si je sami sobě. Do záruky patrně podstrčili tzv. "smetí" (toxická aktiva). BusinessWeek začal být podezřelý již před léty, kdy ještě o několik let dříve než FED přestal uveřejňovat změny v M3.
    Detective
    • Re: Dezinfo
      18.05.2010 9:30

      Děkujeme za upozornění na chyby v článku.Všem určitě zpříjemní lijákový den a budeme o něco chytřejší.Hmmm.... snažit se být chytřejší než ti druzí?
      ?
      • Taktická chyba
        18.05.2010 12:55

        "chytřejší než ti druzí ?" To je jasná taktická chyba. Příklad: již několik týdnů před davem poznáte, že akcie jsou příliš předražené (a ukáže se, že to je pravda). Je takticky velmi nevýhodné být chytřejší než ti druzí a začít prodávat. Je nezbytné pozřít nějaké pilulky, které způsobují otupení celého organismu a mysli a zpomalují reakce. Díky tomu lze ještě několik týdnů omylem stoupat s celým trhem/davem, který omylem žene akcie do neopodstatněných výšin. Závěr: Být chytřejší než ti druzí se neoplácí, nejlepší je být průměrně otupělý.
        Detective
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách