Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na německý zákaz prodejů na krátko odpovědělo euro propadem až na 1,2146, poklesem akcie a zdražením CDS

Na německý zákaz prodejů na krátko odpovědělo euro propadem až na 1,2146, poklesem akcie a zdražením CDS

19.05.2010 8:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (9:05) Německo od půlnoci zavedlo zákaz prázdných prodejů (naked short sellingu) vybraných finančních institucí země a rovněž spekulace na pokles vládních dluhopisů zemí eurozóny a úvěrových swapů CDS vztahujících se na tyto dluhopisy. Německý úřad pro regulaci finančního trhu BaFin uvedl, že zákaz má platit do 31. března roku 2011 a jeho důvodem je "mimořádná rozkolísanost", ohrožující stabilitu finančních sektoru a trh s dluhopisy v eurozóně.

Finanční trhy na krok odpověděly propadem společné evropské měny, poklesem výnosů na dluhopisech a naopak růstem benchmarků zajišťovacích kontaktů CDS ve Spojených státech i v Asii. Euro po zveřejnění zprávy dosáhlo nového minima na úrovni a obchodovalo až na hladině 1,2146 USD/EUR, což je kurz nejslabší od dubna roku 2006. V úvodu dne eurodolar posílil nad 1,22, aby se znovu vydal pod tuto hladinu. Euro navíc utrpělo také plány ministrů financí EU na zavedení zvláštní daně z finančních transakcí. Americké 30denní poukázky klesly o 2 bazické body na 4,21 procenta, americký benchmark CDS – Makit CDX North America Investment Grade Index, vzrostl o více jak 12 bazických bodů ke 121 bodům, australský analogický index pak přidal 17 bazických bodů ke 124 bodům. Americké indexy, přiživeny kroky SEC ohledně zavedení nových automatických brzd obchodování po hlubokém propadu trhů z 6. května, oslabily o 1,42 % u S&P 500, 1,08 % u DJIA a 1,57 % u Nasdaqu, japonský index Nikkei odevzdal přes 0,5 %, ruské akcie v úvodu dnešního obchodování odevzdávají 2,5 %.

Intradenní vývoj eura k americkému dolaru 19. května 2010:
_EURUSD_1905

Zákaz naked short sellingu je ve finančním sektoru uvalen německým regulátorem BaFin na tituly Allianz  SE, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Deutsche Boerse AG, Deutsche Postbank AG, Münchener Rückversicherung AG, MLP AG a Aareal Bank AG. U short sellingu si krátký prodejce vypůjčí daný titul, na kterém spekuluje na pokles ceny při očekávání, že jej později nakoupí zpět a vrátí na výhodnější ceně. U naked short sellingu nedochází k reálnému vypůjčení aktiva a z tohoto pohledu jde o „virtuální transakci“, kde následně z obchodu vyplatí vloženou částku ta strana, která "sázku" prohraje.

Krok Německa je dalším v řadě, který rozšiřuje snahu o zabránění šíření řecké dluhové krize do dalších slabých zemí eura a na kroky politiků EU směřujících proti spekulaci na finančních trzích. Šéf BaFin Jochen Sanio již na počátku května prohlásil, že "spekulanti vedou proti eurozóně útočnou válku a na trzích působí zlovolné síly ze stínového finančního sektoru, které je třeba zcela vykořenit, protože zákazy pouze izolovaných tržních nástrojů a produktů nebudou mít žádný větší účinek“.

Kromě reakce trhů se také ekonomičtí komentátoři v prvních reakcích vůči dalším opratím fungování finančního trhu stavějí jinak. „Naznačuje to, že u německých činitelů propuká zoufalství a že chtějí odradit trhy od něčeho, co považují za spekulativní útoky na finanční trhy eurozóny," uvedl analytik chicagské Easy Forex Michael Malpede. „Krok představuje eskalaci regulatorního rizika pro investiční komunitu a paradoxně rozšiřuje drama Evropy,“ domnívá se Keith Wirtz z Third Asset Management. BaFin neposkytl detaily toho, jakým způsobem hodlá zákazy vynucovat. Pochybnosti o schopnosti jednotného řešení následků spojených s dluhovou krizí vzbuzuje také izolovanost tohoto kroku směrem k trhu CDS, které se obchodují zejména ve Spojených státech v Evropě pak v Londýně. "Problém je, že investoři mohou jít prodávat nakrátko kamkoli jinam, takže pokud se nezavede globální zákaz, nebude to mít podle mě žádný účinek," řekl Tim Ghriskey z newyorské Solaris Asset Management.

Zákazy krátkých prodejů akcií, v nichž investoři prodávají půjčené akcie, aby je za nižší cenu později skoupili zpět, dočasně zavedly vlády řady vyspělých zemí v rekci na eskalaci finanční krize na podzim 2008. Ve spojení s Řeckem zákaz zavedla aténská burza.

Část reprezentace eurozóny pokračuje v tažení za další regulací finančního trhu, který podle ní stojí za cílenými útoky na euro. Například podle hlavního ekonoma italské bankovní skupiny Unicredit (1,85 EUR, 1,26%) Marca Annunziaty však situace na trzích neznamená žádné panické prodeje jako na podzim 2008 po krachu banky Lehman Brother. „Jsou jen přeceňována státní rizika různých zemí eurozóny vzhledem k tomu, že za deset let trvání eura se rozdíly mezi riziky těchto zemí nezmírnily, ale naopak výrazně zvětšily. Některé cenové pohyby byly možná přehnané, celkově však výnosy dluhopisů zemí eura po nich nejsou nijak daleko od fundamentálních faktorů," uvedl Annunziata.

(Zdroj: Bloomberg, WSJ, BaFin, čtk)


Váš názor
  • shorty
    19.05.2010 10:12

    ahoj kluci, shorty vesele bobtnají, ale mám dilema, nevíte v jaké měně mi je pak vyplatí :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Papiňák
    19.05.2010 10:07

    Hezký! ;o))) ...hlavně nepropadat klidu a zachovat paniku, ještě tu máme tu radu starších eurodědů vševědů (Komisi)... co bychom si jen bez ní počali ;o))))
    First Knight
  •  
    19.05.2010 9:59

    Představte si, že máte papiňák pod kterým topíte jak blázni. Nejdřív půl hodiny nic, pak se začne ozývat pískání a to takové, že vám to rve uši. Co uděláte? Většina evropských politiků si myslí, že nejlepší je ten pojistný pískající ventil, který představují reakce trhů jednoduše umlčet tím, že ho zatížím. Jenže každá hospodyně vám poradí, že něž riskovat explozi je rozumnější ztlumit oheň, i když pískat papiňák ještě chvíli bude úplně stejně.... Kdy tenhle papiňák bouchne nikdo netuší, tenhle typ ještě nikdo nezkoušel.
    ..
  •  
    19.05.2010 9:42

    Pane Němečku, naked shorts na akciích nejsou rozhodně virtuální transakce. Prodejce akcie prodá na trhu, čímž obvykle dochází k reálnému ovlivnění jejich kurzu. Aby došlo k vypořádání prodeje, musí si prodané akcie někde vypůjčit - tedy opět jde o skutečné cenné papíry, nikoli o virtuální realitu. Vaše přirovnání k sázce, kterou vyplatí poražená protistrana, se hodí spíše na non delivery transakce, které se používají např. ve spojení s úrokovými deriváty.
    Mr.Bean
    • opravdu?
      19.05.2010 11:25

      Ja celou dobu zil v domneni ze naked short narozdil od normalnich shortu, zadne akcie nepujcuje, protoze behem jednoho obchodniho dne obchod zavre (pres burzu, takze to mate pravdu ze to neni virtualni), problem je spis v tom ze diky tomu, ze to nedopovida objemu existujicich papiru k pujceni, dochazi vlastne k vytvoreni virtualniho objemu, ktery ma vyrazny vliv na kurz. Jinak receno, naked short pouziju prave v podobne situaci, kdy se chci v daleko vetsim objemu svest s trhem a predpokladam, ze jedu spravnym smerem. Kdybych si jist nebyl neotevru o tolik nekolikanasobne pozice.
      gio
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů