Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Těžebním sektorem se šíří obavy z „nacionalizace“ zdrojů zvyšováním daní, Moody’s čeká pokles zisků až o třetinu

Těžebním sektorem se šíří obavy z „nacionalizace“ zdrojů zvyšováním daní, Moody’s čeká pokles zisků až o třetinu

20.05.2010 14:47
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Obavy z toho, že po Austrálii k uvalení vysokých daní na zisky firem v těžebním sektoru přistoupí i další vlády, které potřebují získat zdroje na profinancování svých deficitů či mimořádných událostí, se šíří těžebním sektorem. Světové těžební tituly BHP Billiton, Anglo American nebo Antofagasta včera ztrácely kvůli klesajícím cenám kovů, celý komoditní sektor výrazně ztrácí i dnes.

Světoví lídři těžebního průmyslu BHP Billiton, Xstrata a Rio Tinto oznámili, že přehodnocují projekty v Austrálii poté, co se země rozhodla k zavedení 40% daně na zisky těžebních společností od roku 2012 a prohlásila, že přírodní zdroje náležejí lidem dané země. „To vytvořilo precedens a těžební společnosti v globálním rozměru dostalo do centra zájmu jako zdroje dalších daňových příjmů,“ uvedl Tom Price, komoditní analytik banky UBS v Sydney a dodal, že podle dostupných informací podobný krok zvažují Brazílie a Jižní Afrika. Analytik Citigroup v Sydney Craig Sainsbury uvádí, že další na tahu zřejmě budou Peru a Chile. Podle Magnusse Ericssona, senior partnera výzkumné Raw Materials Group, australský krok přiměje k hledání cest k navýšení zisků z těžebního sektoru také kontinentální a skandinávské vlády. „Nacionalizace zdrojů“ se podle Evy Ambro z BlackRock stala hlavním rizikem pro plánování ziskovosti těžebních firem v nejbližších několika letech. Chile, která je největším světovým dodavatelem mědi, již navrhla přechodné zavedení „těžební daně“, z jejíchž zdrojů by financovala obnovu země po zemětřesení. Dopady do zisků BHP, Xstrata a AngloAmerican jsou odhadovány na 1,2 miliardy dolarů směrem dolů během příštích dvou let. Brazílie, která je druhým největším těžařem železné rudy, podle slov ministra pro energetiku a těžbu Edisona Lobaa buď zvýší daně, nebo poplatky za vydávaná povolení.

Australský daňový plán pro těžební společnosti je podle Charlieho Aitkena, který dle dat Bloomberg poskytuje nejpřesnější předpovědi akcií BHP Billiton v rámci konsensuálních průzkumů agentury, „sebevraždou na globálních finančních trzích“. Kromě propadu akcií třetího největšího australského těžaře Fortescue Metals Group, který již tento týden pozastavil své projekty v objemu 15 miliard dolarů, o 20 procent od informace o plánovaném zavedení daně a poklesu o 8,7 procenta na akciích BHP Billiton o 8,8 procenta od 2. května, data oznámení daně, oslabila proti USD také australská měna. Podle propočtů ratingové agentury Moody’s by zavedení 40% australské daně se startem na počátku roku 2012 ukrojilo ze zisků těžebních společností až třetinu, uvalilo negativní náhled na úvěrové podmínky sektoru jako celku a zvýšilo riziko negativního přehodnocení těžebních titulů v krátko- a střednědobém horizontu.

Podle ekonomů na situaci vydělají přílivem investic ty země, které těžební daně nezvýší. Jihoafrická republika nyní těžební společnosti zdaňuje podle propočtu Citigroup 33% sazbou a Kanada 23% sazbou v porovnání s nárůstem celkového zdanění těžebních společností na 58 procent po zvýšení daně v Austrálii, vyplývá z dat Citigroup. Kanadský ministr financí Jim Flaherty se nechal slyšet, že je proti zvyšování daní a že australský krok činí kanadské společnosti více konkurenceschopnými.

Australský protějšek Wayne Swan se snaží negativní dopad kroku, který má Austrálii přinést 12 miliard australských dolarů v prvních dvou letech od zavedení, bránit vysokou poptávkou ze strany Číny, která převáží negativní dopady vyšší daně. Dokonce se domnívá, že dojde k dalšímu 6 až 7% zvýšení těžebních investic v zemi. Společnosti však reagují jinak. BHP Billiton ohlásila dodatečnou investici 401 milionů dolarů do rozšíření těžby železné rudy v Kanadě s odkazem na „atraktivitu tamních investic“, australskou daň naopak označilo za zmaření investic. „Je jedno jestli se bavíme o Kongu či Súdánu nebo o Austrálii či Kanadě. Těžební investice potřebují dlouhodobé dohody s vládami řádově na 30 nebo i více let. Náhlá změna způsobí paniku a pro ekonomiku bude mít dusivý efekt,“ uzavírá Frank Holmes, hlavní ekonom Global Investors.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  •  
    20.05.2010 21:13

    výborný nápad, můžeme vesela dál vyhazovat prachy. zdroje tady jsou!
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data