Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, zřejmý potenciál k sestavení vlády leží mezi ODS, TOP09 a VV

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, zřejmý potenciál k sestavení vlády leží mezi ODS, TOP09 a VV

31.05.2010 8:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (10:37) Sociální demokraté se stali s 22,1 % odevzdaných hlasů vítěznou stranou voleb do Poslanecké směmovny Parlamentu ČR. Občanští demokraté (ODS) však zaostali v rozporu s předvolebními průzkumy o pouhých 1,9 procenta hlasů a ziskem 20,2 % je druhou nejúspěšnější stranou. Se ziskem 16,7 procenta hlasů se třetí neúspěšnější stranou stala TOP09, s 11,3 % se čtvrtá umístila KSČM, pátou stranou postoupivší do PSP ČR jsou Věci veřejné se ziskem 10,9 procenta odevzdaných hlasů. Do Sněmovny se ziskem 4,4 % neprosadila KDU-ČSL, ani s 2,4 % Strana zelených. Volební účast dosáhla "průměrných" více jak 62 procent.

Ač matematickým vítězem voleb je ČSSD, podle prvních povolebních jednání je zřejmé, že koaliční potenciál 118 z celkem 200 hlasů v PSP ČR tkví mezi stranami ODS (53 mandátů), TOP09 (41) a Věcmi veřejnými (24). Lídři TOP09 a VV se v Otázkách Václava Moravce v ČT shodli, že přesto by bylo vhodným řešením dodržení ústavní zvyklosti a pověření prvním pokusem o sestavení vlády zástupce vítězné strany, tedy ČSSD.

Za ČSSD již jednání nepovede Jiří Paroubek, který jako jeden z celkem čtyř šéfů stran po volbách oznámil svou rezignaci. Za sociální demokraty již jedná první místopředseda Bohuslav Sobotka. Dalšími šéfy, kteří se vzdali či dali k dispozici své funkce v čele stran, jsou za ze Sněmovny odcházející KDU-ČSL její předseda Cyril Svoboda, Ondřej Liška za Zelené a také Miloš Zeman za kandidující stranu SPOZ. Z čela pražské ODS pak odstoupil Pavel Bém, jelikož ODS právě v Praze utrpěla nejhlubší propad a byla poražena TOP09 s lídrem Karlem Schwarzenbergem.

Prezident Václav Klaus označil letošní volby do Poslanecké sněmovny za politické zemětřesení, v němž velké ztráty utrpěly dvě nejsilnější strany ČSSD a ODS. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny. Vyjádřil také obavy z úspěchu nových stran TOP 09 a Věci veřejné, podle něj nikdo nemůže vědět, jak se budou v reálné politice chovat. Prezident potvrdil, že politická jednání začne vést už dnes. Na Pražský hrad ke konzultacím pozval lídry všech stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Prezident dosud neuvedl, koho pověří jednáním o novém kabinetu. I když nevěří v úspěch, chtěl by první pokus dostat Bohuslav Sobotka jako současný šéf vítězné ČSSD. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných po víkendových neformálních schůzkách zahájí oficiální jednání o společné vládě. Ambici stát se premiérem už potvrdil lídr ODS Petr Nečas. Kongres ODS, který by měl zvolit nového předsedu strany, se bude konat 19. a 20. června v Praze. Rozhodla o tom výkonná rada ODS a vedení strany také oficiálně navrhlo na funkci premiéra lídra občanských demokratů Petra Nečase. Je pravděpodobné, že hlava státu bude od člověka, kterého pověří pokusem sestavit vládu, žádat záruky většinové podpory budoucího kabinetu v Poslanecké sněmovně. Jednání o středopravé vládě chtějí ODS, VV a TOP 09 vést i v případě, že prezident pověří jako prvního Sobotku a již tak také učinili. 

Lídři ODS a TOP 09 začali dnes oficiálně jednat o společném kabinetu, odpoledne čeká vyjednavače ODS také schůzka s představiteli Věcí veřejných. Setkání v prostorách poslaneckého klubu ODS se za občanské demokraty účastní lídr Petr Nečas, první místopředseda strany David Vodrážka a dosavadní šéf poslanců Petr Tluchoř. TOP 09 reprezentují předseda Karel Schwarzenberg, první místopředseda Miroslav Kalousek a šéf hnutí Starostové a nezávislí, se kterým TOP 09 úzce spolupracuje, Petr Gazdík.


Váš názor
  •  
    31.05.2010 10:21

    PAN PAROUBEK BYL VYPRÁSKÁN,CO PŘÁT SI JEŠTĚ VÍCE,VŽDYŤ POMĚR SIL JE JASNĚ DÁN,TEĎ POVLÁDNE PRAVICE!(ZARYTÝ PRAVIČÁK).MY JEŠTĚ V PÁTEK PLNI SÍLY,RADOSTI A NADĚJE ,JAK JEDNOLITÝ CELEK BYLY,TEĎ,ZDÁ SE, ŽE VŠE V PEKLE JE!!(ZOUFALÝ LEVIČÁK).VÝSLEDEK VOLEB JASNÝ JE A PRAVICE NÁM POVLÁDNE,SPLNÍ VŠAK NAŠE NADĚJE???VYSLYŠÍ ONA NAŠE HLASY A NASTANOU NÁM LEPŠÍ ČASY?SNAD!!VIZME JAK TO DOPADNE!!
    UNCLE JOE
  • 188 hlasů pro koalici?
    31.05.2010 9:12

    Opičáci se škrábou prackou na hlavě a nemohou se dopočítat.
    Orangutan
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.