Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Xstrata ruší australské projekty za miliardy dolarů a tlačí veřejné mínění proti těžební dani

Xstrata ruší australské projekty za miliardy dolarů a tlačí veřejné mínění proti těžební dani

03.06.2010 10:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:49) Těžební společnost Xstrata Plc., která je největším světovým vývozcem elektrárenského uhlí, pozastavila plánované projekty v Austrálii v objemu 6,6 miliardy australských dolarů či v přepočtu 5,6 mld. USD a zvyšuje tlak proti vládnímu plánu uvalení vysoké těžební daně počínaje rokem 2012. Pozastavením projektů v objemu 15 miliad amerických dolarů ji zatím předčil jen domácí třetí největší těžař Fortescue Metals Group Ltd. Již v prosinci došlo na zastavení plánu na rozšíření projektu Xstraty na těžbu mědi Ernest Henry za 586 mil. AUD, nyní je odsunuta první fáze projektu těžby uhlí Wandoan.

Xstrata je první z globálních těžebních společností, které omezují své australské projekty v takovém rozsahu, oficiálně na protest proti uvalení 40% daně na zisky těžebních společností, plánované australskou vládou od roku 2012. Navíc si těžař zaplatil celostránkové prostory v tisku, kde se snaží tlačit na veřejné mínění proti uvalení daně a v této snaze není osamocen. V tisku vedou kampaň další těžaři včetně domácích firem, televizní spoty platí Minerals Council od Australia. Veřejné mínění se vyvíjí mírně v neprospěch premiéra Kevina Rudda, když 36 % obyvatel je dle provedeného průzkumu pro a 41 % proti zavedení tak vysoké daně. „V této nejistotě další společnosti budou rušit či pozastavovat sví investiční projekty,“ uvedl Michael Heffernan z Austock Securities v Melbourne. „Budou přicházet požadavky těžebních společností, prohlášení těžebních společností, hrozby rušení projektů, zmrazení části projektů. Je to součást napjaté debaty mezi vládou a těžebním průmyslem v zemi,“ uvedl premiér Rudd.

Podle prohlášení některých členů vlády i australského tisku již země od svého záměru mírně ustupuje po kampani ze strany BHP Billiton, Rio Tinto, Xstrata i domácího Fortescue Metals Group, kteří útočí na neúměrnost plánu. Australský ministr financí Bowen uvedl, že s těžaři o úrovni zdanění dále jedná. Ministr zdrojů Martin Ferguson připustil přehodnocení navrhované úrovně zdanění od roku 2012. Lokální tisk v Austrálii spekuluje o tom, že vláda výrazně posune práh pro „superzisk“.

„Daň vytvořila silnou nejistotu ohledně budoucích investic v zemi a může značně srazit hodnotu dříve schválených a realizovaných projektů a průzkumných prací, či je přímo zvrátit do nevýhodné investice,“ uvedl šéf Xstraty Mick Davis. K očekávanému zvyšování daní u těžebních společností dalšími zeměmi, které si potřebují léčit svoji fiskální pozici, se nedávno vyjádřil také šéf ukrajinské společnost Ferrexpo Zhevago. „Tímto směrem půjdou další světové vlády, ale musejí být velmi velmi opatrné,“ uvedl. „Austrálie, Kanada, Jižní Afrika i Brazílie si musejí uvědomit, že zdaňování velmi kapitálově náročného odvětví těžby nesporně ovlivní světový ekonomický růst. Povede k vyšší ceně komodit a přirozeně tak stlačí spotřebu,“ řekl.

Australská obchodní bilance se v dubnu nečekaně obrátila do aktiva právě díky skoku ve vývozu rud o čtvrtinu a vývozu uhlí dokonce o 40 procent, vycházeje z dat, která zveřejnila australská vláda dnes. Proti tomuto skoku však stojí postupné utahování expanze čínské ekonomiky a s sní ruku v ruce jdoucí útlum poptávky. Ten může být druhým, fundamentálním, důvodem ústupu těžebních společností od některých australských projektů a jejich odsouvání do pozdějších období. Čínské ochlazování ekonomiky s sebou nese již nyní pokles cen vstupů na lokálním trhu v Asii o téměř čtvrtinu z maxim dosažených ve druhé polovině dubna. Čínská asociace koksárenského a ocelářského průmyslu dnes oznámila bez uvedení přesných čísel, že dovozy koksovatelného uhlí, využívaného pro výrobu v ocelářství, významně zpomalí ve druhé polovině roku proti první. Podle šéfa asociace Huanga Jingana čínské snahy o omezení spekulací na nemovitostním trhu dopadnou také na ocelárny skrze sníženou poptávku ze strany stavebnictví, odtud na nižší poptávku oceláren po surovinách a zprostředkovaně i do jiných odvětví a snížení poptávky po dovozu uhlí. Návazně na tato opatření také velcí těžaři počítají s propadem poptávky a jejím opětovným oživením od roku 2011. Podobně se vůči očekávanému výkyvu na trhu vyjádřil šéf Ferrexpa, když uvedl, že počítá s ústupem cen železné rudy v průběhu letošního roku a následným skokovým růstem od roku 2011 (čtěte také ZDE).

Analytici německé banky Deutsche Bank tento týden zvýšili výhled cen hlavního exportního artiklu společnosti Xstrata, elektrárenského uhlí, o 10 až 25 procent pro následující dva roky. Od Indie a Číny očekává banka v letech 2011 a 2012 růst poptávky po zdrojích pro uhelné elektrárny a na titul Xstraty drží doporučení "koupit". Pro letošní roku očekává u těžaře 38 % EBIT generováno z vývozu elektrárenského uhlí a pro roky 2011 a 2012 zvyšuje očekávaný zisk na akcii o 6 %, pro roky 2013 a 2014 pak o 14 %. Cílovou cenu titulu Xstrata zvyšuje na 16,0 GBP z 15,5 GBP, u AngloAmerican pak na 34,45 z 33,50 GBP a u RioTinto na 43,50 z 42,50 GBP. BHP Billiton se dočkal mírného zvýšení cíle na 22,70 GBP z 22,20 GBP.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university