Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cameron: Problém britského dluhu je větší, než jsme si mysleli

Cameron: Problém britského dluhu je větší, než jsme si mysleli

07.06.2010 13:57

Britský ministerský předseda David Cameron, jehož nová vláda připravuje zemi na hluboké fiskální škrty, uvedl, že labouristé, kteří Británii řídili během předchozího volebního období, zanechali veřejné finance v horším stavu, než očekával. „Celková šíře problému je mnohem horší, než jsme si mysleli. Způsob, jakým ho budeme řešit, ovlivní naší ekonomiku i společnost, celý náš životní styl,“ řekl dnes Cameron.

Premiér tak pomohl připravit živnou půdu pro mimořádný rozpočet, který má vláda představit 22. června. Nově úřadující ministr financí George Osborne se svým týmem sestaví program rozpočtových škrtů, které by napravily vysoký deficit v řádu 11 % HDP. Vláda konzervativně-liberální koalice má tak spustit fázi nejtvrdších úspor od vlády Margaret Thatcherové, které by mělo být zároveň nejdelším úsporným obdobím od konce druhé světové války.

Podle odhadů ministerstva financí se bez výraznějšího zásahu do pěti let  vyšplhají náklady na dluhovou službu na 70 miliard liber ročně, píše Bloomberg. "To je naprosto ohromující suma. Dnes vynakládáme na platbu úroků z dluhů více než na školství v Anglii. 70 miliard liber ale přesáhne součet výdajů na školství na Anglii, boj s klimatickými změnami a výdajů na dopravu,“ varoval Cameron. Podle Institutu fiskálních studií mohou čelit právě oblasti jako doprava, bydlení a vzdělání dalším škrtům v příjmech z rozpočtu až o čtvrtinu.

Cameronova slova byla namířena jako kritika Gordona Browna, který působil mezi lety 1997 a 2007 jako ministr financí v labouristické vládě a poté jako premiér a šéf strany. „Myslím, že lidé už pochopili, že dluhová krize je odkazem minulé vlády. Totéž platí o krocích, které musíme podniknout, abychom situaci vyřešili,“ upozornil premiér.

Jeho zástupce Nick Clegg zároveň upozornil, že škrty nebudou „rozvratné“ jako ty učiněné za vlády Thatcherové. „Chceme, aby lidé věděli, že krácení výdajů neznamená, že se vracíme zpět do 80. let, budeme postupovat jinak.“

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Pot a slzy
    07.06.2010 17:33

    Ve skutečnosti byla situace při nástupu Thacherové lepší než ta dnešní. Tehdy Británie ještě vyráběla spoustu věcí, dnes už nejsou schopni vyrobit a vyvést do zahraničí téměř nic, pracovní síla je obecně příliš drahá. To je zásadní problém, jehož řešení bude nesmírně bolestivé. V určitém smyslu je na tom Británie hůř než Řecko, protože to má alespoň pláže a olivy. Británie již pouze bankovnictví, které ale může přes noc zmizet v Asii. Vláda může za dané situace slíbit jen pot a slzy.
    Skeptik
  • Clegg... To je muf
    07.06.2010 14:48

    Pry rozvratne skrty za vlady Thatcher... Ach jo - tak radsi pote vsichni padneme zcela na dno nez se dnes uskromnit a makat. Rozvratne skrty vypadaji naprosto jinak nez to jak M.T. vyvedla VB z krize jak identity tak ekonomiky. Ale levicaci proste vi, ze lide maji kratkou pamet.
    VSE LIMITED
  • ale ne...
    07.06.2010 14:12

    dalsi populisti, co musej shazovat predchozi vladu v dnesni situaci... pekny, ted uz zbyva jen, aby to udelala ceska vlada z tehle voleb
    tarat
    • Re: ale ne...
      07.06.2010 18:30

      Nemusí nic shazovat ani zveličovat, stačí zveřejnit pravdu, kam to ti Pablbkovi komančové za 8 let - tedy od roku 1998 do roku 2006 - dostali. Skončili v předvečer krize a ještě bránili konsolidaci akonomiky torpédováním vlády 18ti měsíců a populistickým rozdáváním přes parlament. d;-))
      kompi
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data