Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký dluh míří k 20 bilionům USD v roce 2015 a nad 100 % HDP, říká zpráva pro Kongres. Kdo jsou věřitelé?

Americký dluh míří k 20 bilionům USD v roce 2015 a nad 100 % HDP, říká zpráva pro Kongres. Kdo jsou věřitelé?

09.06.2010 15:20
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Na letošních 13,6 bilionu amerických dolarů a do roku 2015 o další bezmála polovinu k 19,6 bilionu dolarů vzroste americký státní dluh podle odborné zprávy Ministerstva financí a poradců administrativy prezidenta Baracka Obamy, která byla předána zákonodárcům amerického Kongresu. Ze zprávy dále vyplývá, že poměr dluhu k HDP dosáhne letos 93 % a do roku 2015 překročí 100% úroveň na hodnotu 102 procent produktu země.

„Ekonomičtí experti prezidenta docházejí k závěru, že jedno procento HDP dokáže vytvořit jeden milion pracovních míst. A toto jedno procento HDP ztrácíme kvůli masivnímu růstu zadlužení americké ekonomiky,“ uvedl republikánský zástupce Dave Camp, který závěry zprávy prezentoval.

Odkazoval se rovněž na studii profesorky University of Maryland Carmen Reinhartové, která v rámci fiskální komise je jedním z členů, majících prezidentovi doporučit cesty ke snížení dluhu. Tato zpráva dochází k závěru, že pro USA už zadlužení od 90 % HDP výrazně zpomaluje ekonomický růst země.

Celkový objem americkéhu dluhu v držení investorů se podle zprávy MF a ekonomických expertů při započtení Číny a dalších ekonomik, soukromých investorů a penzijních fondů zvýší ještě letos na 9,1 bilionu amerických dolarů ze 7,5 bilionu USD v roce 2009. Čisté veřejné zadlužení pak podle zprávy do roku 2015 vzroste na odhadovaných 14 bilionů dolarů či 73 procent HDP. (Celkový americký dluh obsahuje ještě oblast sociálního zabezpečení, důchodový program a všechny vládní fondy.)

Zpráva rovněž konstatuje, že americký dluh rapidně vzrostl s ekonomickou recesí a s ní spojenými stimuly, finanční záchranou Wall Street, ale také vlivem dvou válek vedených v Afghánistánu a v Iráku.

Podle samotné zprávy je rostoucí dluh jedním z faktorů, které přispívají ke zlobě Američanů-voličů a zvyšuje pravděpodobnost, že v listopadových volbách do Kongresu obnoví svoji kontrolu nad zákonodárným sborem Republikáni. To by významně oslabilo pozici demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Například zpráva Potomac Research Group konstatuje, že ani ne v poločase vlády prezidenta ukazuje rozložení politických sil na to, že by mohl být po delší době hlavou USA, která v roce 2012 neobhájí druhé funkční období. Mezi faktory, které by mohly k pádu Obamy přispět, jmenuje výraznou změnu v politických preferencích v souvislosti krize směrem doprava (tlak pocitu promrhaných peněz ve prospěch bank), katastrofu vyvolanou havárií prošiny BP v Mexickém zálivu (vyčítána nedostatečná pozornost tématu a ztráta politických bodů) či ochladnutí médií, která začínají publikovat nepříznivě ohledně ekonomického „oživení“, ropné katastrofy či pro Američany klíčové zdravotnické reformy. Nepříznivě se podle Valliera pro Obamu vyvíjí takzvaná Electoral College Map, pomocí které výzkumná skupina předpovídá úspěch ve volbách v posledních třech desítkách let (více ZDE).


Největší držitelé amerického dluhu:
(dle posledních dostupných dat, z nichž nejstarší míří cca ke konci roku 2009)

15. Rusko – Mezi lednem 2008 a březnem 2009 investice narostly na 138,4 mld. USD z 35,2 mld. USD, údaje z konce roku 2009 hovoří o 128,1 mld. USD, tedy v roce 2009 v zásadě stagnovaly

14. Depozitní instituce (komerční banky, spořitelny apod.) – Ke konci roku 2009 dle dat Fedu přibližně 145 miliard USD

13. Hong Kong – Od června 2009 investice narostly o cca polovinu na současných 146 miliardy USD z 99,8 mld. USD v polovině loňského roku

12. Brazílie – Dle MF země 157 mld. USD s maximem 158 mld. USD v červnu 2008 a naopak 126 mld. USD letos v březnu

11. Pojišťovny – Podle posledních dat Fedu 162,2 mld. USD (zahrnuje i nemofondy a životní pojišťovny)

10. Karibská bankovní centra – Finanční instituce na Bahamách, Bermudách, Kaymanských ostrovech či Panenských ostrovech drží cca 180 mld. USD proti 107 mld. USD v červnu 2008, avšak cca 215 mld. USD v březnu 2009

9. Exportéři ropy – Patří sem Ekvádor, Venezuela, Indonésie, Bahrajn, Irán, Irák, Kuvajt Omán, Katar, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Alžír, Gabon, Libye a Nigérie s podílem 188 mld. USD (poměrně stabilní podíl)

8. Velká Británie – Aktuálně cca 280 mld. USD při silné fluktuaci za poslední dva roky (55 mld. USD v červnu 2008)

7. Penzijní fondy – Privátní i vládní s cca 490 mld. USD

6. Federální a lokální vlády – Poměrně stabilní podíl mezi 515 až 550 mld. USD od roku 2006

5. Vzájemné fondy – Necelých 700 mld. USD s poklesem od počátku roku 2009 přibližně o desetinu

4. Kontinentální Čína – Přibližně 750 mld. USD (pokles od poloviny roku 2009 o cca 50 mld. USD), samostatně stojí Hong Kong na 13. příčce se 150 mld. USD

3. Japonsko – Cca 770 mld. USD a od loňska návrat před Čínu

2. Všichni další investoři (privátní a vládou sponzorované fondy a podniky) – 1,11 bilionu USD, tento podíl se řádově zečtyřnásobil od prosince 2007

1. Fed – Překročil 5 bilionů amerických dolarů nepřetržitým růstem od roku 2007 a objem je přibližně dvojnásobný, než před 10 lety

Změny lze porovnat proti článku publikovanému v polovině roku 2009

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, peopledaily.com.cn)


Váš názor
  • Víc dluhů je i víc Addidas
    10.06.2010 20:56

    http://buttonwood.economist.com/content/gdc http://usdebtclock.org/ Jak na dluhy, Prostě je nedělat. Začít spořit..........???? rada k nezaplacení, v praxi ovšem velmi těžce realizovatelná v systému, který s neustálým růstem zadlužení stojí a padá. Prostě Ponziho schéma. Pyramida, který došel na další stavbu materiál, tak se holt staví z luftu. Král je nahý, všichni to vidí, ale ze strachu drží hubu a krok. Vítejte na palubě Titanicu a kochejte se dokud můžete nádherným výhledem, však jednou někde přistanem, kapitán to má pevně v rukou:-):-) v dubnu 2012 bude kulaté výročí, tak by se to mělo řádně oslavit :-):-)
    john
  •  
    09.06.2010 16:45

    Představte si, že projíždíte účetnictví nějaké firmy, a 30 % nákladů tvoří "ostatní nerozlišené náklady", co si pomyslíte? Položka "všichni další investoři" je náramně zajímavá a dynamicky roste. Zlé jazyky tvrdí, že je za ní FED, který se snaží ukrýt před investory alespoň částečně skutečný rozsah monetizace amerického dluhu a skrytě intervenuje na trhu vládních dluhopisů. Nevím, kolik je na tom pravdy, ale celé to tak trochu připomíná podnikání pana Madoffa, nejlepšího ze žáků pana Ponziho.
    Skeptik
  • Jak na dluhy?
    09.06.2010 16:41

    Prostě je nedělat. Začít spořit a utahovat si opasky. Zabývat se vnitřní politikou státu, respektive regionálním rozvojem zaostalých území. Zapomenout na agresivní války mimo území USA a začít si chránit vlastní životní prostředí. Začít uvažovat zcela jinak, hlavně však ekonomicky. Pokud se nezačnou na vlastním prahu řešit vnitřní problémy, nikdy to nepovede k ničemu jinému než k rozvratu společnosti jako takové. Již nyní mají problémů víc jak dost a tak bilion sem, bilion tam jim moc nepomůže. Neznám daňový systém, ale jak vidno, je třeba jej pořádně protřepat a v určité míře zvýšit příjmy do státního rozpočtu. Tato politika je sice velmi nepopulární, nicméně jediná účinná jak napravit deficitní hospodaření. Vždy se dá šetřit, jen je třeba již ZAČÍT. Nejde jen o USA či další země. Prostě tvorbou rezerv pro případ nedostatku je naprosto NEZBYTNÉ? Proč taková bohatá země jako je NORSKO v poměru HDP na hlavu šetří přebytky zisků z výnosu ropy? Asi proto, že si uvědomuje, že ropa zde nebude navěky. Jsou země, které ještě nezačaly ani uvažovat, natož šetřit.
    KONTO
    • Zase ty daně !!!
      10.06.2010 8:46

      Zase ty daně !!! Ve státě se nehorázně plýtvá, státní rozpočet je jeden velký tunel a pořád by přitom někdo chtěl zvyšovat daně nebo zavádět nové. Jsem pro vyčerpávající audity na všech úrovních správy státu, ucpat díry v cedníku a pak můžeme mudrovat jestli peníze v systému stačí na chod státu nebo ne.
      Peté13
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m