Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PIMCO mění strategii: vrací se k nákupu amerických dluhopisů

PIMCO mění strategii: vrací se k nákupu amerických dluhopisů

10.06.2010 13:30

Největší dluhopisový fond na světě Pacific Investment Management Co. (PIMCO) po několika měsících obrací svou investiční strategii a začíná opět nakupovat dluhopisy americké vlády. V poslední době se přitom fond s Billem Grossem v čele řadil v otázce treasuries mezi početné příznivce medvědího sentimentu, kteří předpovídali pokles cen amerických dluhopisů především v důsledku pokračujícího rozsáhlého zadlužování.

Opačný postoj oproti PIMCO zvolil jeho hlavní rival, investiční společnost BlackRock, která v březnu oznámila nákupní strategii. A prozatím se ukazuje právě ta jako vítězná. Dluhová krize v Evropě zahnala investory do bezpečných lovišť, za jaké jsou americké federální bondy stále považovány – jejich ceny prudce stouply a zatlačily výnosy blízko rekordním minimům.

PIMCO nyní ve svém postoji obrátilo, což je důležitým signálem pro ostatní investory. Gross je s objemem spravovaných aktiv ve výši jednoho bilionu dolarů jedním z nejvlivnějších hráčů na trhu. Má k dispozici dostatek peněz na to, aby zahýbal trhem, a investoři tak zpravidla následují jeho strategie.

Šéf obchodování s dluhopisy a deriváty Steve Rodosky uvedl, že v posledních týdnech nakoupil americké dluhopisy, přičemž změnil svůj postoj k nim na „neutral“ z „underweight“. „Pokud porovnáme americké trhy s ostatními z pohledu kombinace rizika a výnosu, trh USA vyhlíží stále lákavě,“ dodal. Předchozí opatrný postoj PIMCO vůči možnostem federální vlády půjčovat si na trhu zřejmě připravil fond o část zisků. BlackRock Total Return Fund od začátku roku vydělal 5,1 %, zatímco zisk vlajkové lodi PIMCO je zatím 4,3 %, vyplývá z dat z Morningstar.

Treasuries oslabily v prvním čtvrtletí roku, kdy vzrostly výnosy u desetiletých splatností na téměř 4 %, nejvyšší úroveň od října 2008. Neshoda názorů na další vývoj mezi dvěma hlavními dluhopisovými manažery odrážel celkovou rozdílnost v pohledu na americké dluhopisy napříč trhem. V dubnu například oznámila banka Goldman Sachs, že očekává pokles výnosů u desetiletých bondů na 3,25 % ke konci roku, zatímco Morgan Stanley sázela na jejich prudký nárůst na 5,5 procenta. O několik týdnu později však evropská krize znervózněla trhy a výnosy se dostaly pod 3,2 %, Morgan Stanley v květnu upravila svůj výhled na 4,5 procenta.

PIMCO během dubna navýšil ve svém portfoliu poměr amerických dluhových papírů na nejvyšší úroveň za posledních pět měsíců. Stabilní zájem potvrdila středeční aukce, v níž americká vláda umístila desetileté dluhopisy v objemu 21 miliard USD při výnosu 3,242 %. Rodosky nevylučuje další pokles pod tři procenta, pokud se obavy z narušení globálního ekonomického růstu budou ještě zhoršovat.

Za „dluhopisového medvěda“ by se dal označit investor Marc Faber, který varoval, že v příštích deseti letech budou investice do dluhopisů všeobecně velice nebezpečné. Argumentuje, že vlády budou za účelem pokrytí rozpočtových deficitů tisknout další peníze, čímž bude klesat jejich hodnota (více zde).

(Zdroj: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data