Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tisk spekuluje, že Evropa, USA a MMF chystají Španělsku pomoc až 250 mld. EUR, EU to zcela odmítá

Tisk spekuluje, že Evropa, USA a MMF chystají Španělsku pomoc až 250 mld. EUR, EU to zcela odmítá

16.06.2010 9:31
Autor: Redakce, Patria.cz

(Aktualizováno 11:05)

Evropská unie, Spojené státy a Mezinárodní měnový fond možná chystají pro Španělsku preventivní finanční podporu, která by měla zahrnovat otevření úvěrové linky až 250 miliard eur. Napsal to dnes španělský časopis El Economista s odvoláním na informované zdroje z finančních kruhů. Evropská unie však zprávu ihned resolutně odmítla jako nepravdivou.

O pomoci na podporu španělské likvidity se údajně podle španělského tisku jednalo na zvláštním zasedání rady ředitelů MMF. Plán by měl předejít tomu, aby Španělsko muselo požádat EU a MMF o záchranný program, jaký minulý měsíc dostalo vysoce zadlužené Řecko.

„Mohu to zcela popřít,“ uvedl pro agenturu Bloomberg v reakci na zprávu El Economista mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj s tím, že žádný takovýto plán pro Španělsko připravován není.

Španělsko se kvůli svému diskutovanému fiskálnímu zdraví stalo terčem spekulací o finanční pomoci již v minulém týdnu, kdy list Financial Times Deutschland přinesl zprávu, podle které se EU na pomoc této členské zemi připravuje pro případ, že o ni Madrid požádá. Španělské ministerstvo hospodářství ihned uvedlo, že Španělsko nepožádalo o hospodářskou pomoc od Evropské unie, ani tak nehodlá učinit (více zde).

Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn včera oznámil, že se na cestě po Evropě zastaví v pátek ve Španělsku. Mluvčí španělské vlády prohlásil, že plánované páteční setkání mezi šéfem MMF a španělským premiérem José Luisem Zapaterem nemají žádnou souvislost se zprávami médií o údajném zájmu Madridu o finanční pomoc.

Britský list Financial Times dnes napsal, že španělské banky si v květnu vypůjčily od Evropské centrální banky rekordní sumu 85,6 miliardy eur a jejich podíl na novém financování bank v eurozóně činil 16,5 procenta.. Podle analytiků je tak nezvykle vysoký podíl signálem toho, že španělským bankám se uzavírá přístup na normální mezibankovní trh.

Přirážka, kterou investoři požadují ke španělským státním dluhopisům proti bezpečným německým obligacím, dnes u desetiletých dluhopisů vystoupila o 0,12 procentního bodu na 2,23 bodu a dostala se nejvýše od zavedení eura na konci 90. let.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Financial Times Deutschland)


Váš názor
  • roubini a soros ?
    16.06.2010 10:45

    španělský časopis El Economista - to bych rád věděl kdo to napsal a kdo ten plátek vlastní.
    /eye/
    • Re: roubini a soros ?
      16.06.2010 11:33

      Verim vic FTD, El Economista, Roubini a Sorosu...nez Evropskemu uredniku, Spanelske vlade a hlupakum jako jste Vy ktery vidi svet v ruzovyh bryleh :) A nejivic samozrejme verim zdravemu smyslu a svemu vlastnimu nazoru :) Muzete i nadale verit Reckim statistikam, prohlasenim EU a tak dale :) V lednu-unoru a dokonce i dva dni pred tim nez pozadali o pomoc Rekove spolu s EU troubili jak jsou na tom dobre a ze zadnou pomoc potrebovat nebudou :)))))
      foreign
      • to foregin
        16.06.2010 11:55

        Věřte si čemu chcete a nenadávejte do hlupáků . Já jsem žádný názor nikomu nevnucoval, jen jsem položil dotaz a na ten jste mi nedokázal odpovědět. Je vidět, že máte skutečně rozhled a "vlastní názor". Jen pro ilustraci Soros, 1) asi pred dvema mesici se provalilo, ze se Soros zbavil velkeho podilu ve Fitch, ktera mesic zatajovala, ze bbude vysetrovana americkou komisi pro dozor na akciovymi trhy. Soros prodal v dobe, kdy Fitch ten dopis uz meli, ale zatajili ho. Pote nasledoval pad akcii. 2) pred dvema tydny zacal velky utok na akcie Nokie, analytici (nepochybne cestni hosi) oznamili, ze NOK chysta profit warrning a kacie sla dolu o 6%. Dokonce s nasli takovi, kteri psali, ze Nokie zkrachuje (firma ktera rocne generuje 16miliard euro) Zadny profit warrning neprisel, zato se provalilo, ze v te dobe Séréš nakoupil akcie za 16mil. USD jako vstupni pozici. Dalsi cista prace. Takze Seresovy rady co by mela Evropa delat, jsou o tom, co by mela Evropa delat, aby Seres vydelal" Nebylo by vhodnější než nadávky "zklidnit hormon" ?
        /eye/
        • Re: to foregin
          16.06.2010 13:10

          pardon, nechtel jsem Vas urazit. Prave proto rikam ze verim jen sve vlastny analize a zdravemu rozumu. Jinak Nokia je mrtva firma. Prave o tom to vse je - lidi pod tlakem levnyh peniz nevidi fundament a tlaceji aktiva tam kde zdravy smysl pozastavi. Chapu ze verite ze Recko splati dluh, Spanelsko nespadne do dluhove pasti a tak dale, ale jinak nemusite sledovat Sorosa a dalsih. Jsou to stejny lidi (jen maji nejakou tu informace) a ridit se podle jih nazoru (stejne tak jak podle statistik z Recka) je nanic. Takze je fuk komu patri El Economista, nemusim si to cist o padu Spanelska vim sve, stacilo jen podivat se na jejih Realitny trh a 20% nezamestanost a zeptat se sam sobe - opravdu bych verim ze tato zeme muze zvladnout ten obrovsky dluh bez restruktalizace???? nebo bez inflace? nebo bez pomoci uredniku z EU ktery utaji statistiku pod dohledem pana Sarkozi a pani Merkel????
          foreign
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m