Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros: Německá politika může způsobit kolaps eura a ohrozit demokracii, současná krize je spíše krizí bankovní

Soros: Německá politika může způsobit kolaps eura a ohrozit demokracii, současná krize je spíše krizí bankovní

23.06.2010 17:21

(Aktualizováno - 24. 6.)

Úsporná opatření německé vlády představují riziko pro budoucnost eurozóny a mohla by vést i ke kolapsu společné evropské měny, varoval v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit miliardář George Soros.
 
"Německá politika je nebezpečím pro celou Evropu a mohla by zničit celoevropský projekt,“ řekl v dnes publikovaném rozhovoru Soros a nevyloučil ani možnost „kolapsu eura“. Euro bylo však podle Sorose "nekompletní měnou" od samého počátku, jelikož eurozóna vznikla jako měnová unie bez politické unie.
 
Známý investor, který v roce 1992 svou sázkou proti britské libře vydělal miliard dolarů dále uvedl, že pokud Německo nezmění svou politiku, „byl by jejich výstup z měnové unie prospěšný pro zbytek Evropy.“ Ostatní země totiž vlivem německé hospodářské politiky jen těžko získávají konkurenceschopnost, jelikož Německo trvá na procyklických opatřeních.

Německá vláda na začátku oznámila, že chce do roku 2014 ušetřit celkem asi 82 miliard eur, zrušit více než 10 tisíc pracovních míst ve státní správě a snížit strukturální deficit ke konci tohoto období asi o 26,6 miliardy eur, do roku 2013 by již měly německé veřejné finance splňovat maastrichtská kritéria. Mezi opatřeními navrženými v úsporném balíku bylo kromě snížení výdajů na sociální zabezpečení také zavedení nového zdanění zisků provozovatelů jaderných elektráren a "ekologické" daně z vnitrostátní letecké dopravy, nemají naopak vzniknout žádné nové daňové úlevy. Na domácí půdě vyvolaly škrty protesty tisíců Němců a odborové svazy úsporné kroky označily, za „poškozující ekonomiku“.

"Němci v tuto chvíli stahují své sousedy do deflace, která hrozí dlouhým obdobím stagnace. To by vedlo k nacionalismu, sociálním nepokojům a xenofobii. Samotná demokracie by mohla být ohrožena,“ nechal se v rozhovoru slyšet George Soros.

Podle Sorose je německo „celkově izolované“ a nevidí důvod, proč by tato největší evropská ekonomika neměla nechat růst své úrovně mezd. „Pomohlo by to dalším členským státům Evropské unie sebrat se.“ Současně navrhovaný mix snižování fiskálních výdajů spolu s odporem k růstu mezd, který by kompenzoval snižující se paritu kupní síly eura totiž podle Sorose ztěžuje snahu ostatních členských zemí o zvýšení konkurenceschopnosti.

Soros dále uvedl, že krize eurozóny "má fiskální složku a bankovní složku a ta druhá se teprve nyní blíží ke svému vrcholu," uvedl miliardář. Podle něj nebyly banky v kontinentální Evropě dosud zcela očištěny, protože stále neocenily hodnotu svého majetku podle tržní ceny.

"Současná krize je více bankovní, než fiskální," prohlásil 79letý Soros. "Špatná aktiva ještě nebyla ohodnocena podle tržní ceny, ale uvádějí se, jako by byly splatné a vymahatelné. Když trhy začaly pochybovat o důvěryhodnosti těchto pohledávek, dostala se na přetřes spíše solventnost bankovního systému, protože banky byly plné dluhopisů slabších zemí a ty je teď prodávají pod cenou," dodal miliardář.

Podle něj teď mají banky velké problémy dostat se ke krátkodobému financování, protože mezibankovní trh a trh s cennými papíry vyschl. Firmy se místo toho obrátily na Evropskou centrální banku pro krátkodobé úvěry, stejně jako kvůli ukládání přebytečné hotovosti.

Soros nyní čeká na zveřejnění výsledků zátěžových testů evropských bank. "Nyní nelze říci, jak vážná ta situace je, alespoň ne do doby, než budou výsledky zveřejněny," prohlásil. "A nejspíš to nebudeme schopni říct ani potom, protože zpráva o zátěžových testech se bude týkat pouze 25 největších bank, ale největší problémy mají menší banky, zvláště spořitelny ve Španělsku a zemské banky v Německu," dodal.

Německá vláda bude spolu se zástupci Francie a Velké Británie o víkendu na summitu nejsilnějších světových ekonomik skupiny G20 bojovat za zavedení bankovní daně, k němuž se včera tyto tři evropské vlády zavázaly (více zde). Blíže neidentifikovaný člen německého vládního kabinetu včera podle CNBC uvedl, že neočekává, že by se Německo o víkendu v kanadském Torontu dostalo pod tlak směrující k zavedení dalších stimulačních opatření pro ekonomiku.

(Zdroj: Die Zeit, CNBC, Bloomberg, MediaFax)


Váš názor
  • Knížecí rady Sorose
    24.06.2010 14:13

    Tyhle knížecí rady miluju. Vzpomínáte, jak odborníci z USA radili Japoncům při Asijské krizi, že hlavně musí přinutit banky odepsat problémová aktiva a přecenit je na tržní hodnotu a co potom udělali v praxi, když bankovní krizi přišla do USA. Navíc banky v USA jsou v podstatně horším stavu než v Evropě, i tam byl problém pouze na čas zameten pod koberec a čeká se, až se vzpamatuje cena nemovitostí, která mezi tím dále klesá....
    Skeptik
  • baronka Tatcherová :
    23.06.2010 21:36

    " a kruci, ze Sorose je najednou odborář " kam ten svět spěje ?
    /eye/
    • Re: baronka Tatcherová :
      24.06.2010 7:14

      Odborář Soros určitě není. Jen má jiný názor, než nejlepší například ekonom Evropy, pan Kalousek :-D
      sgt.Mike
      • Soros
        24.06.2010 13:21

        a urcite má taky naloženo v pozicích zcela jiné tonáže než Kalousek.... Rád poslouchám fundované názory o dění na trhu od světoznámých spekulantů.... Mluví pravdu či pouze manipulují jen pro tu svou Pravdu? Asi už víme kdo má z EUR a šetření a fiskální odpovědnosti v EU vítr.... Tom
        TOM
        • Re: Soros
          24.06.2010 15:18

          asi tak no, na to co bude nema smysl spekulovat... kdyby byly akcie na vrcholu, nebo na dne, tak dejme tomu.. ale dneska to muze jit kamkoliv.. nejlip mit cast penez investovano a cast penez pripravenou na pripadne vykyvy
          tarat
        • Re: Soros
          24.06.2010 15:16

          uplny souhlas. at da tedy Soros sve penize odborarum v Nemecku a prida jim ze sveho....jinak Nemcum rozumim (s vyjimkou bankovni dane) a jiz nekdo konecne musi jasne rici, ze dluhy se take splaci a jenom nenavysuji....samozrejme to povede kratkodobe k snizeni tempa rustu ci recesi a mozna i deflaci, ale dlouhodobe asi neni jine normalni cesty, pokud nechceme zmonetizovat dluhy
          MilHann
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data