Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB: Oživení eurozóny bude pomalé, rizikem je i vývoj inflace

ECB: Oživení eurozóny bude pomalé, rizikem je i vývoj inflace

08.07.2010 16:11
Autor: ČTK

Aktualizováno (17:49) (ČTK) - Hospodářské oživení eurozóny bude jen pomalé a nevyrovnané, s postupem času je třeba počítat i s rizikem vyšší inflace, byť v současné době růst cen ještě neznamená problém. Řekl to dnes prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. ECB nechala podle očekávání základní úrok beze změn na historickém minimu jednoho procenta, kde jej drží od loňského května.

Na trzích podle Tricheta zůstává nejistota, která může hospodářský růst později utlumit. V této souvislosti je důležité, aby všechny členské země eurozóny dodržovaly svůj plán fiskální konsolidace. "Tam, kde nynější plán na zastavení a zvrácení růstu zadlužení vlády nebude stačit, bude možná nutné přijmout ambicióznější cíle," řekl Trichet.

"Žádná změna, přesně jak jsme čekali," podotkl ekonom finančního ústavu Lloyds TSB Kenneth Broux. ECB podle něj bude držet sazby na současné úrovni minimálně do konce roku. Mezibankovní sazby se ale kvůli nervozitě na trzích vytrvale zvyšují a dnes dokonce v eurech vystoupily nejvýše za posledních deset měsíců. Je rovněž otázkou, zda se trhy zklidní alespoň po zveřejnění zátěžových zkoušek na konci července.

Makroekonomická data podle šéfa ECB ukazují, že ekonomická aktivita na jaře zrychlila. "Předpokládáme však, že hospodářské oživení oslabí proces úpravy bilance v některých sektorech i vyhlídky na trhu práce," poznamenal Trichet. Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí vykázala proti předchozím třem měsícům růst pouze 0,2 procenta.

Trichet dostával na tiskové konferenci dotazy i k zátěžovým testům bank, na žádné z nich ale nechtěl odpovídat. Výsledky testů budou zveřejněny až později a ECB je podle Tricheta v předstihu komentovat nebude.

"Kde to bude nutné, tam bude třeba přijmout odpovídající kroky," řekl Trichet k otázce zátěžových zkoušek. Omezil se přitom na konstatování, že banky musejí mít v pořádku bilanci, efektivně řídit riziko a používat transparentní a pevný podnikatelský model. Jedině tak budou odolnější vůči budoucím rizikům, uvedl.

Dozorové orgány v Evropě v posledních dnech vyjádřily určitou důvěru v zátěžové zkoušky, s jejichž pomocí zkoumají zdraví bank. Trhy se snaží získat co nejvíce informací o celém procesu, než bude k dispozici konečný verdikt, výsledky ale budou zveřejněny až 23. července. Zkoušek se účastní celkem 91 bank, včetně mnoha regionálních, kde analytici očekávají nejvíce problémů.

Pokud jde o inflaci, riziko jejího růstu se bude podle Tricheta odvíjet především od cen komodit. "Výraznější, než se dosud předpokládalo, může být navíc i zvyšování nepřímých daní a úředně stanovovaných cen, vzhledem k potřebě fiskální konsolidace v nadcházejících letech. V příštích měsících také očekáváme, že inflace bude výrazněji kolísat a bude mít tendenci se v závěru roku poněkud zvyšovat," řekl.

Dopady finanční krize se ECB snaží mírnit tím, že do bankovního systému vytrvale pumpuje hotovost. Minulý týden banky splatily roční nouzové úvěry v objemu 442 miliard eur (asi 11,2 bilionu Kč), ECB je ale vystřídala novými úvěry s kratší splatností a hned v den splatnosti dala také bankám možnost čerpat další levné úvěry v neomezeném objemu. Pomoc bankám Trichet zatím omezovat nechce.

"Jak víte, stále jsme v režimu, kdy poskytujeme neomezenou likviditu jak u hlavních refinančních operací se splatností jeden týden, tak v případě úvěrů splatných za jeden a tři měsíce," dodal Trichet. Trh by ale chtěl vědět, zda má ECB v úmyslu podporu likvidity prodloužit. Nyní stále platí, že program podpory skončí v polovině října.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university