Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Více Američanů proti Obamovi; 70 % vidí ekonomiku recesní a nezaměstnanost zamrzlou

Více Američanů proti Obamovi; 70 % vidí ekonomiku recesní a nezaměstnanost zamrzlou

14.07.2010 13:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (14:53) Pro sedm s deseti Američanů je nejvyšší ekonomickou prioritou snížení nezaměstnanosti a stejný podíl obyvatel Spojených států vidí ekonomiku stále jako recesní. Celonárodní průzkum agentury Bloomberg dochází k závěru, že narůstají negativní nálady proti současnému prezidentovi Baracku Obamovi a jeho administrativě a skepse ohledně stimulačního programu a dalších výdajů z něj, přispívajících k dalšímu bobtnání vládního deficitu. To vše čtyři měsíce před volbami do amerického Kongresu v poločase funkčního období prezidenta.

Podle projekcí Bílého domu americký deficit letos naroste na více než 1,5 bilionu dolarů či 10,6 % HDP a bude tak patřit k nejvyšším na světě vedle Velké Británie (11,4 %) a Irska (12,2 %), jak ukazují odhady MMF. Cestami, které nacházejí podporu mezi Američany k jeho snížení, je daň pro vysokopříjmové skupiny a další nezvyšování vládních výdajů. Deficit jako hlavní ekonomický problém a úkol k řešení označilo 41 % Američanů, kteří uvedli, že v listopadu půjdou volit. 33 % se vyslovilo pro nezaměstnanost.

Pouze šestina Američanů svou nynější situaci označuje za lepší, než před 18 měsíci, 71 % vidí americkou ekonomiku stále v recesi a 13 procent očekává její pád na druhé dno. Celkově si 63 % Američanů myslí, že USA se ubírají špatným směrem, což je vzkaz ekonomickým opatřením administrativy prezidenta Obamy. Z pohledu osobní ekonomické situace se polovina Američanů cítí hůře, než před rokem a půl, čtvrtina „v normále“ a 16 procent vidí příležitosti ke zlepšení. U ekonomiky vidí zlepšení 48 % oslovených Američanů řadících se k demokratům, ale jen 17 % republikánů a 19 % nerozhodnutých. Z pohledu věkových skupiny zlepšení ekonomiky za posledních 18 měsíců vidí 31 % obyvatel pod 35 let, 24 % obyvatel mezi 36-55 roky a 28 % nad 55 let.

Z pohledu daňového zatížení a jeho srovnání s vládou George W. Bushe nynější daně 7 % Američanů pokládá za nižší, 20 % za vyšší a 65 za zhruba stejné. Snížení daní přitom bylo jedním z hlavním hesel prezidentovi kampaně.

Vládní stimulační balík záchran bank TARP v rozsahu 700 mld. USD stále dvě třetiny Američanů vidí jako „nepotřebný“ než jako „žádoucí“. "Romerové" zpráva administrativy Bílého domu, publikovaná dnes, naopak nabízí interpretaci vládního stimulačního programu jako cesty k záchraně či tvorbě nových 3 milionů pracovních míst cestou ekologických, energetických, stavebních a dalších infrastrukturních veřejných projektů, na jejichž realizaci se podílely soukromé firmy a říká, že tato úspora dosáhne do konce roku plánovaných 3,5 milionů míst. Podle zprávy také 100 mld. USD spoluinvestovaných touto cestou vládou vyvolalo 280 mld. USD soukromých investic.

Efekty samotného bankovního programu TARP zejména směrem k malým bankám znovu zpochybnila šéfka panelu pro dohled na programem v Kongresu Elizabeth Warrenová. Zatímco MF USA uvedlo ve zprávě, že ze 700 malých bank, které zdroje z TARP obdržely, má dividendy od 98 % z nich, Warrenová ve zprávě uvádí, že každá sedmá malá banky tyto dividendové odvody neuhradila, zdroje zatím nesplatila ani desetina z nich a 15 % není schopno je splatit vůbec. "Problém je, že malé banky potřebují jiný typ programu. Ztráty z nemovitostního sektoru  jejich problém ještě zhorší," uvedla Warrenová.

Ve Spojených státech se tak v méně než poločase vládnutí Baracka Obamy objevují znovu indikátory připouštějící, že by Barack Obama mohl být po po dlouhé době prvním prezidentem na jedno funkční období a nemusel svůj mandát v roce 2012 obhájit (viz článek ZDE).Podle jiného průzkumu Washington Post-ABC News je 54 % Američanů nespokojených s kroky Obamy při řešení problémů ekonomiky, podle CBS News 40 procent Američanů s kroky administrativy v zásadě souhlasí. Obamovu vládu s narůstající chutí republikánu ke zpětném získání většinové kontroly na Kongresem bezesporu čekají do listopadových voleb perné měsíce, během nichž se budou snažit získávat mínění veřejnosti zpět na svoji stranu.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university