Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Míří americké nemovitosti na druhé dno? Prodeje klesají, daňová podpora končí, banky tlačí na trh zabavené domy...

Míří americké nemovitosti na druhé dno? Prodeje klesají, daňová podpora končí, banky tlačí na trh zabavené domy...

21.07.2010 16:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

S pokračujícím propadem prodejů domů a nadměrnou nabídkou neprodaných nemovitostí se potýká tři roky po vstupu ekonomiky do krize, u jejíhož počátku stála bublina na trhu nemovitostí, americký trh ve většině států USA. Na trh navíc dopadá ukončení daňových výhod poskytovaných vládou do konce dubna, které dále stlačuje poptávku a vedle existujících domů zastavuje nové projekty. Zahájené stavby rodinných domů v červnu znovu klesly, meziměsíčně o 0,7 % na anualizovaných 454 tisíc z úrovní roku 2006 kolem jednoho a půl milionu. Stavební povolení klesla v červnu o další 3 procenta po větších poklesem v květnu a dubnu. Důvodů k pokračujícímu poklesu trhu je řada: podlomená důvěra, slabý trh práce, klesající akcie, zpomalování ekonomiky jako takové, banky vrhající na trh další zabavené nemovitosti pro neschopnost dlužníků splácet… „Zatímco před třemi lety trh nemovitostí stáhl ekonomiku, teď ona tlačí dolů nemovitostní trh,“ uvádí Patrick Newport z IHS Global Insight.

Průzkum WSJ ukázal, že zatímco nadměrná nabídka domů nad poptávkou klesla v červnu na Floridě či v Atlantě, roste v naprosté většině dalších větších měst. Jako podpora poptávky nedokázaly zafungovat ani klesající úrokové sazby, kdy například u 30leté hypotéky je dle Freddie Mac na úrovni 4,57 %, nejnižší od roku 1971. Podle asociace hypotečních bankéřů MBA poptávka sedí na 14letém minimu s poklesem o 44 procent na poslední dva měsíce.

Vláda do konce dubna poskytovala daňovou výhodu až do 8 tisíc dolarů kupcům, kteří podepsali kontrakty do 30. 4. s dokončením obchodu do konce června. Kongres poskytl pak prodloužení této doby do konce září. „V této souvislosti očekáváme další zhoršování trhu po několik příštích měsíců,“ uvádí Dean Maki, hlavní ekonom Barclays v New Yorku s tím, že zřejmě až v příštím roce se trh začne odpoutávat ode dna. Proti daňové podpoře vlády stojí navíc rostoucí požadavky na banky s nástupem finanční reformy a úvěrové požadavky se již nyní utahují v podobě vyšších požadavků na míru vlastních financí a bonitní hodnocení příjemce hypotéky. Důvodem je vedle horší sezóny bank, které jsou opět opatrnější s tlakem regulace v zádech také sedm milionů dlužníků, kteří jsou v prodlení s placením hypotéky o více jak 30 dní či jsou již v některém ze stádií zabavení nemovitosti pro neschopnost splácet. Důsledek tohoto faktu ve spojení se snahou bank čistit bilance a realizovat alespoň nějaké cash flow je další růst nadměrné nabídky na trhu z dalších vln zabavení domů. Hypoteční giganti Fannie Mae a Freddie Mac mají nyní v portfoliu přes 160 tisíc domů, o 80 procent více, než před rokem. Banky celkově ve druhém čtvrtletí roku převzaly kontrolu nad 270 tisíci domy, což je meziročně o 40 % a mezikvartálně o 5 % více. V červnu vládnímu programu modifikace podmínek hypotéky vyhovělo 39 tisíc dlužníků, přes 90 tisíc žádostí bylo zamítnuto. U prodaných domů se průměrný čas od vstupu na trh po prodej domu natáhl na 3,8 měsíce z dubnových přibližně 2,3 měsíce.

Prodejci pod vlivem předchozích příznivých dat postupně navýšili ceny o 5, 10 či 15 procent, nejsou schopni pochopit, že trh je na tom jinak a kupci na to nepřistoupí ani s ani bez vládní podpory, uvádí jeden z realitních makléřů v Kalifornii. „Prodejcům nezbyde nic jiného, než – až pochopí – znovu snížit ceny a pak se budeme bavit o druhém dnu nemovitostního trhu,“ dodal.

Nové problémy a nové dno předpověděla na konci června americkému trhu nemovitostí bankovní analytička Meredith Whitney, na rozdíl od celé ekonomiky. S ním očekává opětovný růst rezerv bank na špatné úvěry. Za primární důvod, který vyvolá nový pokles na trhu nemovitostí, označila právě agresivnější přístup bank k zabaveným nemovitostem a jím vyvolaný nadbytek nabídky s tlakem na sestup cen, což utlumí celkové tempo růstu americké ekonomiky na „přinejlepším velmi mírné“. „Banky urychlují své programy ohledně zabavených domů a ti, co půjdou na trh v roli prodejce, budou rozčarováni neschopností nalézt protistranu pro svoji nabídku,“ uvedla. Za rostoucí anomálii na straně dlužníků, podporující počet zabavených domů, Whitney označila množící se situace, kdy dlužník nesplácí hypotéku, ale zároveň platí další drobnější účty a dále zvyšuje své ostatní výdaje. Růst ve druhé polovině roku 2010 podle Meredith Whitney negativně ovlivní také reforma finanční regulace a propouštění ve vládním sektoru na lokálních úrovních. Finanční reforma se pak podle Whitney dotkne zejména střední příjmové skupiny. „Zpomalí rychlost peněz a způsobí odříznutí některých lidí od přístupu k části bankovních služeb, které se pro ně stanou příliš drahými. Vůči přístupu k portfoliu služeb bank se pak tito de facto zařadí k v USA chudým,“ uvedla.

Čtěte také: 

Whitney: Americké nemovitosti čeká druhé dno, banky další vlna rezerv na špatné úvěry
 
Dick Bove: 40-60% riziko druhého dna ekonomiky; finanční reforma odřízne Američany od služeb bank; výsledky JPMorgan jsou chabé


(Zdroj: WSJ, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data