Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf TV Nova Dvořák pro E15: Ceny reklamy by měly postupně růst k úrovním před krizí, zvážíme zdražení

Šéf TV Nova Dvořák pro E15: Ceny reklamy by měly postupně růst k úrovním před krizí, zvážíme zdražení

30.07.2010 9:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Největší tuzemská komerční televize TV Nova, přes kterou prochází 60-70 % trhu s televizní reklamou, podle vyjádření šéfa Petra Dvořáka pro E15 vážně zvažuje zdražení televizní reklamy. Takový krok by byl v souladu s vyjádřením šéf mateřské Central European Media Enterprises (CETV) Adriana Sarbu v komentáři k výsledkům za druhé čtvrtletí roku a výhledu pro zbytek roku 2010, kde uvedl, že CETV by mohla začít postupně zvyšovat ceny reklamy na trzích, které se navrátily k růstu. Právě tuzemský trh růstem o 1,1 % společně se Slovinskem na růstové trajektorii je, ve druhé polovině roku je dle výhledu CETV má následovat návrat k růstu televizní reklamy také na Slovensku a v Chorvatsku.

„Je to jedna z variant. Současná cena je někde na úrovni roku 2007, začátku roku 2008. Myslíme si, že bychom se měli dostat zpět na cenové hladiny před vypuknutím ekonomické krize,“ uvedl generální ředitel Novy Petr Dvořák pro E15. Konečné rozhodnutí podle něj padne v září letošního roku. Jak uvedla CETV v komentáři k výsledkům, čeká růst televizní reklamy v České republice ve druhé polovině roku o 6-9 procent, v přepočtu na celoroční výsledek pak o 1-3 procenta. Průměr pro všechny trhu CETV pak hovoří za druhou polovinu roku 2010 o nula až 3% růstu a na úrovni celého roku o 2-4% poklesu.

Vzhledem k informacím mediálních agentur, že 80 až 90 procent reklamního času je zajištěno na báz celoročních kontraktů, by se zdražení reklamy projevilo v příjmech Novy významně až v příštím roce. Smlouvy na příští rok se budou vyjednávat během podzimní sezony, upozornila OMD s tím, že pro Novu bude na podzim klíčové zvýšit podíl na sledovanosti v zájmu zajištění lepších podmínek pro vyjednávání s inzerenty. Do podzimního programového schématu Novy podle E15 tak směřují investice v řádu stovek milionů korun. Televize vynesla na světlo již několik let hotové seriály Dokonalý svět (svět módy a luxusních časopisů) či Okresní přebor (prostředí vesnického fotbalu). Dalším nákladným formátem bude castingová soutěž Talentmania, kterou bude souběžně vysílat Nova a sesterská Markíza na Slovensku. Čtvrtou novinkou bude docusoapový seriál Příběhy bez scénáře. „Je to jedno z nejnákladnějších programových schémat, které na Nově pamatuji,“ prohlásil výkonný ředitel televize David Stogel. Na obrazovce mají souběžně zůstat komerčně výnosné stálice, mezi které patří seriály Ulice a Ordinace v růžové zahradě.

Od podzimu chce Nova podle šéfa Dvořáka otestovat také nový formát, který by byl dalším zdrojem příjmů. „V seriálu Dokonalý svět, na kterém spolupracuje i nakladatelství Hachette Filipacchi, se poprvé oficiálně objeví product placement,“ uvedl Dvořák.

Mediální společnost CETV, mateřská společnost, v jejímž portfoliu je TV Nova vlajkovou lodí, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk na 165,2 milionu USD. Výsledek však zahrnuje také přínos 217,6 milionu dolarů z prodeje aktivit na Ukrajině. Optimismus po lepších než očekávaných 2Q10 výsledcích, kdy akcie CETV rostly v Praze až o 4 %, byl následně vystřídán propadem v americkém obchodování až o více jak 8 procent v reakci na výhled společnosti na zbytek roku, který výrazně zredukovala jak na úrovni tržeb (o osminu) tak na úrovni provozního zisku (o třetinu – více v článku ZDE). „Revizi ve výhledu jsme sice očekávali, avšak překvapila nás její velikost. V blízké budoucnosti neočekáváme výraznější růst akcií CETV, investoři budou spíše čekat na pozitivní čísla od společnosti,“ uvedl v komentáři k výsledkům CETV analytik Patria Finance Tomáš Tomčány (více ZDE).

(Zdroj: E15, Bloomberg)


Váš názor
  • to víš že jo
    30.07.2010 10:36

    alespon bude důvod reklamu redukovat a ušetříme, s tím co tam pouštíte, si tak můžete akorát trhnout, vždyť už nemáte program ani do prime time do tel.novin, viz včera snad 10 min upoutávka na bláboly co budete dávat od září v TN. chudáci akcionáři CETV
    Mike -Green D. is killing Europe
    • hahaha
      30.07.2010 10:52

      nesmíš to brát tak vážně...
      blekota
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university