Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ:  Návratnost projektů na Balkáně běží podle plánu, neplacené pohledávky a fotovoltaika ale mohou ovlivnit výsledek roku 2010

ČEZ: Návratnost projektů na Balkáně běží podle plánu, neplacené pohledávky a fotovoltaika ale mohou ovlivnit výsledek roku 2010

11.08.2010 12:42
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Podle plánů tuzemské energetické společnosti ČEZ zatím probíhá návratnost jí realizovaných projektů na území Balkánu, především v Rumunsku, Bulharsku či Albánii. Zároveň se tam ale tuzemská energetika potýká s napětím místních vůči projektu větrné elektrárny Fantanele či se spory s bulharskou vládou. Dalším problémem, který může promluvit do celoročního výsledku, jsou dluhy zákazníků, tedy nesplacené pohledávky. K jejich v rozhovoru pro HN přiznané výši překračující 8 miliard korunČEZ zatím vytvořeno přes miliardu korun opravných položek, jak zaznělo ve včerejší telekonferenci k výsledkům.

„Vyšší tvorbu opravných položek k pohledávkám“ uvedl ČEZ jako riziko, které muže ohrozit predikci firemního výsledku roku 2010, společně s negativními dopady výroby z fotovoltaických elektráren v tuzemsku a regulatorními a politickými riziky v jihovýchodní Evropě. Šéf zahraniční divize ČEZu Tomáš Pleskač pro HN vyčíslil stávající nesplacené pohledávky na přibližně 6 miliard na trhu Albánie a asi 2,6 miliardy korun v Rumunsku, z čehož přibližně polovina je dluh státních drah. „Opravné položky jsou vytvořeny v rozsahu přibližně 0,4 miliardy korun pro Rumunsko a méně než jedna miliarda korun pro Albánii,“ zaznělo v konferenčním hovoru k výsledkům.

Za komplikovanou označil pro HN šéf divize zahraničních aktivit Tomáš Pleskač situaci po konfliktu u větrné farmy v rumunském Cogealacu. V Rumunsku ČEZ ustoupil od projektu paroplynové elektrárny kvůli nedohodě na ceně, ohrožena je stavba dalších dvou bloků v projektu Černa Voda, kde stát kvůli nedostatku zdrojů požaduje navýšení investic firem. V Bulharsku je zase projekt paroplynové elektrárny pozastaven kvůli neschopnosti vlády garantovat jasné podmínky jeho provozování, což ČEZu znemožňuje finanční kalkulaci návratnosti. Tamní regulátor navíc proti ČEZu stále vede spor o účtování cen elektřiny. Vláda chce vytěžit co nejvyšší dividendu. Zkušenosti z trhů Rumunska či Bulharska jsou ale podle Pleskače klíčové pro vstup na další trhy. „Když jsme vstoupili do Albánie, jednoduše tam nebylo zvykem platit za elektřinu. Nový projekt vymáhání pohledávek situaci zlepšil,“ uvedl Pleskač. Pozitivně vnímá především tři věci: dosahování očekávané návratnosti na projektech ve všech zemích, úspěšnou realizaci projektů typu větrného parku ve Fontanele, kde „ČEZu nebylo důvěřováno“ a první záblesky oživení na trhu energiemi.

Ve včerejším konferenčním hovoru k výsledkům ČEZu zaznělo rozhodnutí ČEZu navýšit letošní produkční cíl o 3,2 % z 62,6 TWh na 64,5 TWh, jelikož se společnost rozhodla využít určité množství méně kvalitního uhlí ze svých Severočeských dolů. Cílový příspěvek jaderných zdrojů byl pro letošek také zvýšen, jelikož výměna paliva dovolí vyšší využití kapacit. Navzdory zvýšeným výrobním cílům ponechal ČEZ svůj odhad zisku nezměněný: EBITDA by měl dosáhnout 88,7 mld. , čistý zisk pak 46,7 mld. . Opatrná prognóza odráží, vedle možných dopadů balkánských neplacených pohledávek, především očekávané ztráty v rozsahu jedné až dvou miliard korun kvůli možnému negativnímu dopadu výroby fotovoltaické elektřiny v ČR. Výměna jaderného paliva zvýší míru využití kapacit. Ruský TVEL nahradí společnost Westinghouse v roli dodavatele jaderného paliva pro JETE. Výměna je součástí firemního programu s názvem „15 terrawattů“, v jehož rámci společnost hodlá v ČR vyrobit 15 TWh elektřiny ročně z jaderných zdrojů. Díky výměně paliva ČEZ očekává, že se míra využití kapacit v JETE významně zvýší a přiblíží se úrovním dosahovaným v Dukovanech, jelikož společnost nebude muset kvůli výměně palivových tyčí odstavovat reaktor.

V ČR v první polovině roku spotřeba elektrické energie vzrostla o 4,3 % a také vedení ČEZ prohlásilo, že v prvním pololetí letošního roku zaznamenalo opětovný růst spotřeby elektřiny, který v posledních několika měsících dosáhl 6-7 %, čímž se průměrná meziroční míra růstu spotřeby posunula na uvedených 4,3 %. Ve 2Q10 ČEZ zpeněžil dočasný nárůst cen elektřiny a zintenzivnil zajišťovací operace pro rok 2011. Ve výsledku si společnost zajistila 90 % své celkové velkoobchodní produkce pro rok 2011 při průměrné ceně mírně nad 52 EUR/MWh, pro rok 2012 je 32 % vyrobené elektřiny zajištěno na zhruba 51,5 EUR/MWh a pro rok 2013 je 8 % produkce zafixováno na zhruba 54 EUR/MWh.

(Zdroj: ČEZ, HN, KBC, Patria, Bloomberg)


Váš názor
  • Albánie
    11.08.2010 14:57

    Je asi pro ČEZ pěkná noční můra. šance na vymožení těch pohledávek jsou celkem mizivé. BTW: Největším jednotlivým dlužníkem Čezu v Albánii je ambasáda USA.
    ..
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů