Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Pryč od amerických dluhopisů, směr ekonomika Indie a zlato

Faber: Pryč od amerických dluhopisů, směr ekonomika Indie a zlato

18.08.2010 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý investor Marc Faber v rozhovoru pro CNBC uvedl, že očekává, že inflace v USA nakonec vzroste. Když dojde k růstu cen potravin, inflační tlaky se podle jeho názoru vždy se zpožděním dostaví, ceny obilí přitom v současnou dobu posilují. Druhým důvodem by měla být slabost dolaru. Ta odráží politiku vlády Spojených států, která se snaží o pokles kurzu této měny a zmenšení poklesu americké ekonomiky. Investoři by tak měli dát ruce pryč od desetiletých a třicetiletých amerických vládních dluhopisů, míní investor. Má rovněž za to, že Čína tak nyní již postupuje a to ze dvou důvodů. Prvním z nich jsou nízké výnosy, kvůli kterým tyto dluhopisy nejsou atraktivní. Druhým je zmiňovaná politika vlády USA.

Ohledně Číny Faber ještě uvedl, že nijak nadšený z jejích společností není a jeho investice do nich nejsou velké. Doporučil ale investice do firem či měn, které budou těžit z růstu této země. Optimistický je ohledně Indie; investoři, kteří si budují své portfolio, musí část peněz směrovat do této ekonomiky. Roste v ní střední třída, všichni se hlásí ke kapitalismu a fungují tam dobře vedené společnosti.

Vedle asijských titánů má velký potenciál Mongolsko, Kambodža a Barma. Mongolsko má podle investora potenciál stát se Saúdskou Arábií Asie, protože má jen 2,5 milionů obyvatel, obrovskou plochu a velké nerostné bohatství včetně mědi, zlata, uhlí a dalších nerostů v poušti Gobi.

Vedle zmiňovaných investic jsou podle Fabera stále relevantní investice do zlata a stříbra, do nich ale měli investoři vložit své peníze „již před dlouhou dobou“. „Již před šesti lety jsem říkal Číňanům, aby nenakupovali americké dluhopisy, ale zlato a stříbro. Nyní ten záměr mají, ale protože Reserve Bank of India nakoupila zlato za cenu 1050 dolarů, Čína by ztratila tvář, kdyby ho nakupovala dráž. Propásli býčí trh a nejsou si jisti načasováním. Dobře ale vědí, že musí nakupovat zdroje,“ dodal Faber.

Akciové trhy budou podle investora dále klesat, investoři by měli své pozice během září a října zmenšovat. Nakonec ale dojde k „masivnímu tištění peněz“, což situaci na trhu změní.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data