Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stratég a „býk“ na zlatě: Růst západních ekonomik v posledních 40 letech stojí jen na dluhu, vyústí v hyperinflaci

Stratég a „býk“ na zlatě: Růst západních ekonomik v posledních 40 letech stojí jen na dluhu, vyústí v hyperinflaci

19.08.2010 14:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Hospodářský pokles od roku 2007 do současnosti není jen dočasnou ekonomickou krizí ale počátkem ústupu západního ekonomického modelu, dosahujícího růstu po opuštění návaznosti měn na zlato skrze boom emitovaného dluhu. Ten povede k hyperinflaci, říká ve svém mezním pohledu Egon von Greyerz, zakladatel švýcarského zprostředkovatele investic do zlata Goldschwitzerland a stratég Matterhorn Asset Management v Zurichu. Růst ceny zlata podle něho neodráží růst jeho skutečné hodnoty, ale reaguje na tištění peněz.

Od roku 1971, kdy administrativa tehdejšího prezidenta Nixona rozhodla o opuštění návaznosti amerického dolaru na zlatý standard, provází hospodářský růst západních ekonomik masivní nárůst dluhu. Zatímco nominální HDP Spojených států vzrostl od roku 1971 z 1,1 bilionu dolarů na 14,5 bilionu dolarů, americký dluh narostl z 9 bilionů dolarů v roce 1971 k současným 59 bilionům dolarů. „Růst uplynulých 40 let nebyl založen na dobrých časech, naopak ty byly vytvořeny tvorbou dluhu,“ uvedl Greyerz. Od roku 2008 vlády vytvořily prostor dalšímu růstu ekonomik a akciových trhů emisí dalších 20 bilionů amerických dolarů dluhu. „Nebyl však vyřešen žádný z problémů bankovního sektoru – toxická aktiva jsou stále zde a stále nová, deriváty jsou stále zde,“ říká. Tento uměle vyvolaný růst podle něho nepomohl lidem, z nichž se v USA osm milionů stalo nezaměstnanými. „Od založení Fedu v roce 1913 do roku 1970 byl růst HDP relativně úměrný růstu dluhu. Od roku 1971 dosud CPI vzrostlo o řádově 500 procent cestou nekontrolované expanze dluhu – tištění peněz. Celkový růst amerického dluhu o 50 bilionů dolarů v posledních 40 letech financoval růst nominálního HDP o bilionů 13,“ říká Greyerz a dochází tak k závěru, že růst Spojených států by při absenci nárůstu dluhu byl silně negativní.


Vývoj CPI v USA s bází v roce 1967:

20100819_Zlato



Obavy z "pouhého" druhého poklesu ekonomik jsou podle Greyerze zbytečné. „Bude to mnohem horší. Proti akcelerujícímu propadu bude pokles let 2007 až 2009 jen poklidnou procházkou v parku. Světový finanční systém stojí na infuzi bilionů natištěných dolarů s jedinou variantou – jejich dalším expanzivním tištěním do dosud nevídaných rozměrů,“ je jeho černou vizí. „Hyperinflační deprese ekonomik v čele s USA a Velkou Británií ukončí nejen dosud nejexpanzivnějších posledních 40 let žití z dluhů. Počkáme si na ni ještě několik příštích let, než zkolabuje hodnota aktiv a vládní dluhy explodují,“ míní Greyerz.

Dlouhodobým trendem, který potrvá roky, je podle Greyerze ústup západních ekonomik vůči východním. Zároveň ale upozorňuje, že bity budou také „rychlokvašené“ ekonomické zázraky Číny či Indie. Ty byly podle něho dosud živeny poptávkou západu a nestojí (a nejsou připraveny) na vlastní absorpční kapacitě a domácí poptávce (přechod na ně). „Podívejte se jen na letošní rok. Ekonomiky celosvětově potřebují obnovit (nově emitovat) pět bilionů dolarů dluhu: Kde se tyto peníze vezmou? Papírové peníze ztrácí nejen svoji roli uchovatele hodnoty, ale i prostředku směny, což naznačuje útěk investorů ke zlatu. Znovu se vrátíme k rezervní měně, která bude částečně zahrnovat zlato,“ míní „býk“ na této komoditě. Dodává, že zlato samo o sobě žádnou hodnotu nemá. To, co jeho hodnotu tvoří, je stabilita.

Dokument Egona von Greyerze je pro případné zájemce k dispozici ZDE.

(Zdroj: CNBC, Matterhorn Asset Management)


Váš názor
  • Pěkný článek
    20.08.2010 12:27

    Díky.tyto rizika je třeba neustále zvažovat a upozorňovat na ně....
    Velkamedvědice
  • Zmatené a bizarní
    19.08.2010 16:18

    Tak zmatený, tendenční a příčinu postrádající článek jsem dlouho neviděl. Snad jen včera, kdy známý propagátor mučení podezřelách osob se stal poradcem pro "lidská práva". Jde o chybný překlad nebo p. Greyerz opravdu píše: "obavy z druhého poklesu jsou zbatečné ... protože bude mnohem horší" ? Pan Greyerz poukazuje na fakt, že počínaje založením privátní firmy Federal Reserve System (FED) se hodnota U.S. dollaru snížila o 96,5%, má však strach vyvodit závěr: Proč a kým byl FED vytvořen. Celý článek vyznívá jako glorifikace zlatého standardu, postrádá však podstatný detail: Na znovuzavedení zlatého standardu by lidstvo potřebovalo zhruba dalších 8 až 10 planet o velikosti Země. Srozumitelně: na této planetě není dost zlata a i kdyby bylo, těžba zlata tj. růst peněžní zásoby v systému zlatého standardu nedokáže držet krok s růstem HDP. Mimochodem během Conquisty byla silná inflace i během zlatého standardu - díky rabování Nového Světa a stagnaci Španělského HDP. Plky, zmatky, neexistující příčiny zdánlivých příčin. Koho tím chtěl uvést do zmatku?
    Detective
    • Re: Zmatené a bizarní
      19.08.2010 16:37

      Nejde o chybný překlad. První 2 věty originálu zní: " No, there will be no double dip. It will be a lot worse." ......Proč by nemohl být zaveden zlatý stadard? Je to jen otázka nastavení ceny zlata. Rázem by byl zlata dostatek.
      Jan Dvořák
      • ehm
        20.08.2010 10:21

        chybný překlad zní doslova: "obavy z druhého poklesu jsou ... zbytečné". V originále není nikde vidět podobný text ani myšlenka a celkově překlad nedává smysl. Pro obdivovatele zlatého standardu: Suma veškerého zlata vytěženého na celé planetě Zemi od úsvitu věků do dnes představuje pohou 1/4 potřeby samotné USA, pokud by chtěly zavést zlatý standard. A Indické rodiny jistě nebudou ručit svým zlatem za U.S. měnu. I kdyby se rozhodnutím ředitele Zeměkoule zlato zdražilo např: 10 - 15 ti násobně, zlatý standard by nefungoval. Zlatý standard byl po většinu historie pouhou chimérou. Fungoval v první minutě a ihned poté byl standardním podvodem odborně zvaným: systém s částečným zlatým krytím. Pro hladký běh ekonomiky potřebujete zvyšovat množství peněz v oběhu zhruba v míře růstu HDP (plus něco velmi málo navíc). Historie potvrdila, že lidstvo nikdy nebylo schopno zvyšovat těžbu zlata v souladu s růstem HDP. Ekonomika by tak kolísala v závislosti od toho, kolik zlata se podaří zrovna vytěžit. Během Conquisty Španělé loupili zlato v Novém Světě (Americe) a tuny zlata (tj. peněz) zaplavily Španělsko. Španělsko nebylo schopno v předindustriální éře zvýšit adekvátně HDP. Muselo zboží importovat. Tento náhlý nadbytek zlata se takto přelil i do ostatních zemí a silná inflace byla ze Španělska "exportována" do okolních zemí. Jaký je hlavní důvod milovníků zlatého standardu pro jeho zavedení? No přece "zabráníme inflaci" a hle ono to nefunguje. Ekonomiky mnoha zemí se stanou hříčkou štěstí hledačů zlatých žil. A nyní máte domácí úkol: Analyzujte PROČ se výše uvedené nevyučuje na českých školách a proč školáčci i nadále sní o znovuzavedení zlatého standardu.
        Detective
        • Dedektiv
          20.08.2010 13:06

          Mně text smysl dává.Málo zlata v tržní ekonomice?Stačí,aby bylo desetkrát dražší a potřebuješ ho desetkrát méně???Můžeš prosím upřesnit a nějak doložit výrok proč nefunguje zlato jako uchovatelm proti inflaci??
          Velkamedvědice
          • VM
            20.08.2010 13:32

            Vždyť to detektiv píše, zlatý standard funguje jen po v první minutě. Samozřejmě měl úplně správně napsat "efektivně funguje", neboť zlatý standard by fungoval. Asi takto: Těžba zlata by se zvýšila a tvořila by asi 3-4% existujích zásob ročně. Následkem toho by byl růst světového HDP jen o cca 3-4% ročně (státe pod potenciálem). Což při rostoucím počtu obyvatel o 4% znamená, že lidé by v průměru trošku chudli. Pak by se dostupnější zásoby zlata vytěžili a těžilo by se jen 0,5% existujícíh zásob ročně. Lidé by v průměru začali o 3,5% ročně chudnout. V určitém okamžiku, kdy už by byli hodně chudí by na řadu přišel barterový obchod a hledání zlata ve vesmíru a nepřejte si vidět ten mazec, kdyby se někde objevila planetka s průměrem několika set metrů ze zlata. Nicméně do objevení té planetky by úspory lidi měli v absolutním bezpečí, nehrozila by inflace a zadlužovali by se jen šílenci.
            ..
        • A proč zrovna zlato?
          20.08.2010 11:21

          Zrovna tak to může být třeba uran, platina, nebo jiný prvek. To jsou řeči o ničem... PS: Souhlasím s Detectivem a také se ptám PROČ se toto (ale i další) na českých školách neučí.
          sgt.Mike
          • Re: A proč zrovna zlato?
            20.08.2010 11:58

            Jasně, ale všechny tyhle prvky trpí stejnou vadou, nedokážeme je těžit stejně rychle aby jejich zásoba rostla stejně rychle (ne rychleji ani pomaleji) než je potenciální růst světové ekonomiky. Zlato má alepoň tu výhodu, že ho lidstvo moc nespotřebuje. Jinak pokud se dobře pamatuji, tak před cca 10 lety při kursech makroekonomie na české veřejné škole jsme byli učeni o rovnováze na pěněžním trhu, kde nabídka peněz = peněžní zásoba x rychlost oběhu musí být v rovnováze s poptávkou = produkt x cenová hladina. Takto poučený člověk potom ví, že nedostatečná nabídka peněz (při konstantní rychlosti oběhu) vede vzhledem k rigiditě při snižování mezd k nižšímu než potenciálnímu růstu produktu. Podle mě zastánci zlatého standardu mají jen extrémní nedůvěru k centrálním bankám. Zlato je asi nejlepší forma komodotního standardu, ale není zdaleka tak výhodné jako dobře fungující centrální banka (dříve Bundesbank, dnes například ČNB nebo centrální banka ve Švýcarsku nebo Austrálii).
            ..
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m