Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Negativní data amerického trhu práce a náznaky dosud nevídaných pohybů – za levnou pracovní silou do USA?

Negativní data amerického trhu práce a náznaky dosud nevídaných pohybů – za levnou pracovní silou do USA?

19.08.2010 16:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Další zneklidnění poskytla trhům dnešní americká data o žádostech o podporu v nezaměstnanosti. V týdnu do 14. srpna počet těch nových nečekaně vzrostl na 500 tisíc po mírně negativní revizi předchozího údaje na 488 tisíc z 484 tisíc, když trh očekával naopak pokles na 478 tisíc. Pokračující zůstaly pod očekávanou úrovní konsensu Bloomberg 4500 tisíc o 22 tisíc, předchozí údaj se dočkal negativní revize o 39 tisíc na 4491 tisíc. I podle stabilnější míry čtyřtýdenního klouzavého průměru nové žádosti vzrostly o 8 tisíc k 482500. To je číslo nejvyšší od prosince loňského roku. Do růstu se mírně promítly srpnové sezónní faktory, přesto například hlavní ekonom Mitsubishi UFJ v New Yorku Chris Rupkey hovoří o „nárazu do zdi“.

Vysoká nezaměstnanost na úrovni 9,5 procenta, spolu se slabým trhem nemovitostí, brzdí odlepení americké ekonomiky z nejhorší recese od 30. let. A vyvolává náznaky některých dosud nepředstavitelných trendů. Jedním z nich je návrat předchozího exportu aktivit za levnou pracovní silou do typických destinací Indie či Číny zpět do Spojených států. Příkladem je CEO vedoucí indické outsourcingové firmy Genpact, lídra v procesním managementu a globalizaci poskytování služeb, Pramod Bhasin. Ten pro CNBC uvedl, že plánuje přesun značné části zakázkových prací do Spojených států z Indie, protože tamní rostoucí nezaměstnanost stlačila platy natolik, že je firma schopna v USA najmout zaměstnance levněji, než v Indii. Ron Shah z indické private equity firmy Geena Ventures potvrzuje, že do USA se z Indie začínají vracet pracovní pozice pro nejlevnější pracovní sílu s nízkým vzděláním. „Proti tomu pokračuje odchod vzdělané pracovní síly z USA do Indie a dalších outsourcingových destinací, zejména v technologickém oboru.

Zatímco příchod levných pracovních míst může, budeme-li věřit jeho rozsahu nad úrovní statistické chyby, přechodně nepatně snížit počet nezaměstnaných v USA, odchod drahé pracovní síly do cizích destinací je podle Shaha historickým „chlebem a máslem“ Spojených států. V zemích, jako je Indie, podle něho pomáhá zakládat bohatou střední třídu a skrze kontakty a zvyky pak upevňuje pozice pro americký export. „Nejprve to pomáhá americkým akcionářům. Jejich společnosti mohou levněji vyrábět. Následně střední a vyšší třída v cílových zemích roste a roste její poptávka po americkém zboží,“ říká Steve Cortes z Velacruz. Náznaky opačného směru stěhování pracovních míst jsou tu zřejmě vůbec poprvé. „Je to tvrdý důkaz efektivity svobodných trhů,“ uvádí Cortes.

Americké ministerstvo práce uvedlo, že aktuální negativní data z úřadů práce neovlivnil nijak silně žádný nestandardní faktor. Žádosti o podpory tak rostou ve čtyřech z posledních pěti týdnů. Čtyřicet amerických států reportovalo růst žádostí proti 13 registrujících pokles. Míra nezaměstnanosti setrvává úrovní 9,5 procenta a dále tlačí dolů výdaje spotřebitelů, zodpovídající za 70 procent výkonu americké ekonomiky.

Po nepříznivých makrodatech s žádostmi o podporu v nezaměstnanosti strhl americké indexy do hlouběji negativních hodnot (aktuálně více jak -1,3 %) po 16. hodině našeho času propad indexu výrobní aktivity Fedu ve Filadelfii. Ten v srpnu místo očekávaného růstu na 7,2 bodu z 5,1 bodu propadl do záporných 7,7 bodu. To je jeho nejhorší úroveň od července roku 2009. „Poptávka slábne. Ta nejlepší letošní čísla jsme již viděli,“ komentoval stručně Scott Anderson, senior ekonom Wells Fargo. Za poptávkou stojí spotřebitelé a za spotřebiteli nezaměstnanost.


Váš názor
  • prima
    19.08.2010 22:31

    Amíci se stávají zemí vhodnou pro levnou a nevzdělanou pracovní sílu.A co ekonomika založená na intelektu a profesionalitě,kterou se díky své sofistikovanosti odlišovali od zbytku světa?To nám Yankeeové jako lídři universa dlouho navydrží.Ono bude možná stačit,když se Čína bude zbavovat dolaru a dluhopisů stejnou rychlostí jako poslední půlrok delší dobu a bude vymalováno.
    mira s
    • Re: prima
      20.08.2010 10:37

      nakupia si to lacno naspat a bude v číne vymaľované. Cinska ekonomika nie je založená na high-tech ekonomike, tam je iba výroba, tak ako s automobilkami. Lacná pracovná sila, na rozdiel od USA, kde za nízku mzdu sa nechce robiť.
      Open_mind
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data