Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drahé slunce... Patria vydala nový Třicetník

Drahé slunce... Patria vydala nový Třicetník

01.09.2010 17:56
Autor: Research, Patria Finance

Česká republika se rozhodla vytěžit slunce. Jenže kvůli vysoko nastaveným výkupním cenám solární energie hrozí výrazné zdražení elektřiny pro firmy a domácnosti, což by mohlo mít závažné dopady pro celou ekonomiku.

Cena elektřiny pro domácnosti příští rok stoupne o 22 procent. Firmám zdraží elektřina o 27 procent příští rok a dalších 34 procent v roce 2012, celkem tedy o 70 procent. V indexu spotřebitelských cen je elektřina zastoupena 3,5 procenty. Primární dopad zdražení elektřiny na inflaci by tedy měl činit 0,77 procentního bodu. Otevřenou otázkou je další zvýšení příspěvku na obnovitelné energie v roce 2012. Inflace ve spotřebitelských cenách by kvůli tomu mohla na začátku příštího roku stoupnout až ke čtyřem procentům. Inflace měřená indexem cen průmyslových výrobců by dokonce mohla akcelerovat nad sedm procent a dosáhnout nejvyšší hodnoty za posledních šest let.

Tím to ovšem nekončí. Bez elektřiny se neobejde žádné odvětví ekonomiky a zvýšené výrobní náklady se patrně projeví v cenách produkce. O tom, jak moc, závisí na charakteristikách poptávky a nabídky v daném odvětví. Vzhledem k významu elektřiny v ekonomice mohou být sekundární dopady poměrně vysoké...


... kompletní analýzu si klienti Patria Plus mohou stáhnout ZDE.


Váš názor
  •  
    02.09.2010 11:41

    Pokud vim tak to same bylo ve Spanelsku,Francii a ted v Nemecku a u nas . Je to diky narizeni Evropske Unie kde kazdy stat se zavazal navysit podil obnovitelnych zdroju ( slunce ,vitr . . . ) na vyrobe elektriny . V roce 2005 to bylo nastavene dobre navratnost 12+ let . Pri dnesnich cenach 5+ let a to je uz velmi velmi vyhodne podnikani a jiste diky garanci cen. Je skoro 10.000 subjektu vyuzivajici techto podminek necela polovina z toho se tento rok jeste pripojuje . Jsou to desitky miliard zisku v zahranicnich fondech ,tzn zisk nebude v CR . Proste zaspali a meli podminky zmenit v roce 2008 . Narust cen timhle tempem znamena docela citelne snizeni konkurence schopnosti podniku , ktere musi zdrazit a vznikne retezova reakce. Inflaci ocekavam vysokou do 5ti let , tohle je duvod navic bohuzel . O duvod vic investovat napr. do pozemku . Ac se nase tupa vlada ( ktera aspon neco dela ) rozhodne jakkoliv smrdi to arbitrazi . Nejhorsi na tom je ze kdyby se zeptali lidi povolanych . . . . chjo , slunecni panely je proste ekonomicky nesmysl a vedi to vsichni v energetice do konce v planu rozvoje do roku 2050 slunecni panely nejsou zahrnuty vubec !! tohle je opravdu jenom business . . . chudak spotrebitele ktere to zaplati v Nemecku,Spanelsku,Francii a v dalsich statech to bude to same . Slava Evropske Uni a jejich dotacim . Slava .
    Garp
  •  
    02.09.2010 9:36

    Zelení,Paroubek nebo Jakoubek či jak se jmenují.Ti jsou jen nástrojem k prosazení zájmů všelijakých podivných vizionářů a na ně napojených tvrdých obchodníků,kteří tvrdí,že za X let bude nedostatek energie,důchodců atd.Kdo by v padesátých letech znal situaci roku 2000?Straší nás tím co bude a naše neustále se měnící politická levopravostřednice není ochotna stanovit dlouhodobá,jasná pravidla.Zasloužíme si zřejmě růst cen i o 100%!Jsou jedni z nás.
    mgp
  • Díky
    01.09.2010 23:52

    Za to poděkujme Bursíkovi a jeho zeleným.... a samozřejmě také všem, kdo je volili... :-BUZZ
    Joshua
    • Re: Díky
      02.09.2010 11:22

      To, co píšete, je demagogie. Zelení nebyli parlamentní stranou, když se příslušné zákony schválili. Zkuste si nejdříve ověřit skutečnosti, než napíšete podobný blábol.
      Bill Blake
    • Re: Díky
      02.09.2010 9:03

      Myslím, že ten tunel jde napříč politickým spektrem, a jedná se jenom o nový penězovod ve tvaru dřívějších zlodějin.
      Homo
    • Re: Díky
      02.09.2010 8:51

      no, někde jsem četl, že je to pozůstatek ještě paroubkovy vlády...
      vk
      •  
        02.09.2010 22:41

        Tento problem me privadi k silenstvi. Solarni panely jsou z hlediska energetiky a ochrany zivotniho prostredi uplne k nicemu. Je znamo, ze k vyrobe panelu je spotrebovano vice energie (v jakekoliv forme), nez je panel za dobu sve zivotnosti schopen vyrobit. Pak panel nemuze byt v zadnem pripade ekologicky. Z hlediska fungovani elektricke site se jako nestaly zdroj energie projevi tak, ze bud se energie ze solarnich panelu nevyuzije (tudiz je k nicemu) nebo se musi vybudovat paralelni vyrobni kapacity, ktere pokryji vypadky pri neprizni pocasi a noci. Paralelni systemy vyroby el. en budou diky nizke vyuzitelnosti a ztratam pri nabehu atd. neumerne drahe, troufam si tvrdit, ze cena z techto systemu diky vysokym investicim bude bude jen o malo nizsi nez ze solarnich elektraren, coz znamena dalsi prodrazeni energie. Nemecko, Spanelsko a dalsi staty se se zakonem stanovenou vykupni cenou el. en vyporada jednoduse, proste zmeni zakon. U nas to neni kvuli smlouvam o ochrane investic mozne, doslo by k preprodeji elektraren do zahranici a naslednym arbitrazim. Cesko ma totiz uzavreny smlouvy o ochrane investic. Nejabsurdnejsi na tom je to ze energii, ktare v zadnem pripade neni ekologicka, nesnizi zavislost na fosilnich palivech, zvysi inflaci a ucini Cesko mene konkurenceschopne si jeste pekne zaplatime. Me osobne to prijde velmi osobni. Pripadam si, jako by me nekdo okradl a ja si za to okradani jeste platitl a tento dojem budu mit pristich 15 let.
        dolik
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů