Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky budou zadržovat zisky a omezí bonusy a dividendy, říká šéf basilejského výboru po schválení návrhu Basel III

Banky budou zadržovat zisky a omezí bonusy a dividendy, říká šéf basilejského výboru po schválení návrhu Basel III

13.09.2010 10:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:35) "Banky budou potřebovat stovky miliard eur dodatečného kapitálu při své adaptaci na nová pravidla kapitálové vybavenosti, na nichž přineslo shodu Víkendové setkání Basilejského výboru pro bankovní dohled," uvedl člen řídícího výboru ECB a šéf basilejského výboru Nout Wellink. "Z části to budou zadržené zisky, které omezí zdroje vyplácené akcionářům v podobě dividend a zaměstnancům a vedení banky v podobě bonusů. Z části zdroje, pro které si banky budou muset dojít na trhu, až už ve formě akcií, nebo dluhopisů," uvedl mimo jiné Wellink. U celkového ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 se regulátoři shodli na zvýšení stávající 4% požadované úrovně na nových 6 procent. Vedle tohoto požadavku byla dosažena shoda na vyžadování 7% poměru kapitálu vůči rizikově váženým aktivům proto, aby banky byly schopny odolat budoucím šokům. Požadavek znamená více než ztrojnásobení. Pravidla dle návrhu regulátorů mají být zaváděna postupně od roku 2013. Do 1. ledna 2013 musí jednotlivé země začlenit pravidla do své legislativy.

Podle vyjádření guvernéra ECB Jean Claude Tricheta po bankách bude dále požadován minimální jádrový Tier 1 ukazatel v podobě zadrženého zisku či akcií na úrovni 4,5 % (postupně přes 3,5 % k 1.1.2013 a 4,0 % k 1.1.2014) proti dosud platnému 2% požadavku. U Tier 1 je naplánován postupný nárůst požadavku přes 4,5 % k 1.1.2013 a 5,5 % k 1.1.2014 na 6,0 % k 1.1.2015. Podle dohody regulátorů by tedy zavádění nových pravidel mělo být dokončeno u základních parametrů k lednu roku 2015. "Jsem šťastný, že se podařilo dospět k mezinárodně konzistentnímu a ambicióznímu rámcovému mechanismu pro nové minimální požadavky na bankovní kapitál," řekl šéf německé centrální banky Bundesbank Axel Weber.

Vedle základního 6% požadavku na celkový Tier 1 ukazatel v návrhu zůstal také dodatečný 2,5% kapitálový polštář “pro špatné časy” nad rámec Tier 1, tvořený běžným kapitálem banky. Ten by dle návrhu měl být zaveden postupně po 0,625 % v každém ze čtyř let k 1.1. od ledna roku 2016 do platnosti od ledna roku 2019. Rovněž druhý dodatečný anticyklický polštář v rozsahu nula až 2,5 % zůstal v návrhu a bude možné jej uplatňovat v dobách vysokého růstu úvěrů, jeho konkrétní navrhovaná podoba ale odhlasována nebyla. Použití bude v pravomoci národního regulátoru podle konkrétních podmínek úvěrové expanze v zemi. 

O víkendu dohodnutá pravidla tedy zahrnují 4,5% požadavek na jádrový Tier 1, což znamená, že se Německu v souladu s předchozími spekulacemi podařilo prohlasovat jeho snížení proti výchozímu 5% požadavku. Neuspělo naopak ve snaze rozložit postupné zavádění až na 10leté období, což také bylo očekáváno.


Podle návrhu nových basilejských pravidel by pokles kapitálové vybavenosti banky pod limit jádra plus polštáře, tedy 7 % (4,5+2,5) znamenal, že banka do jeho opětovného dosažení nebude moci vyplácet dividendy či realizovat zpětné odkupy akcií. „To dopadne na ceny akcií v sektoru,“ uvádějí zdroje z jednání, zvláště, pokud by stav přetrvával několik let. Podle zářijové analýzy Morgan Stanley klesnou pod požadovanou úroveň kapitálové vybavenosti banky tři z 18 velkých amerických bank, mezi které však patří i Bank of America. JPMorgan dříve uvedla, že naplnění nových pravidel by pro ni znamenalo pokles Tier 1 o 2 %, kvůli omezení spektra nástrojů, které lze do Tier 1 zahrnout. V Evropě způsobila rozruch klíčová německá banka Deutsche Bank, která ohlásila úmysl emise akcií v rozsahu 8-9 miliard eur, což zvýší její tržní kapitalizaci až o třetinu. Důvodem je podle banky Basel III, ale také navýšení podílu v Deutsche Postbank a zlepšení její kapitalizace (v zátěžových testech CEBS byla mezi německými bankami na konci seznamu úspěšných). Německá asociace bank uvedla, že největší banky v zemi mohou pro naplnění Basel III potřebovat až 105 miliard eur dodatečného kapitálu. Naopak ihned po schválení víkendového návrhu uvedla banka Credit Suisse, že adaptace na nový pravidla pro ni dle očekávání "nebude znamenat významnou změnu růstových predikcí banky, ani změnu současné úrovně kapitálu a dividendové politiky".

Finální návrh pravidel Basel III bude postoupen na listopadovou schůzku lídrů G20. skupina si návrh nových pravidel vyžádala v reakci na finanční krizi.

Výše kapitálového požadavku a doba zavádění byly dva klíčové body, které zbývalo ohledně návrhu dohodnout na proběhlé zářijové schůzce regulátorů. Již v červenci bylo odsouhlasenou mnoho jiných ustanovení ohledně vykazování různých druhů aktiv v bilanci banky či ohledně pravidel likvidity. Zároveň již v červenci došlo ke značným ústupkům (viz související články).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Fox News, AP, The Telepgraph, BIS)


Váš názor
  • Není to jen vějička?
    13.09.2010 18:57

    Basel III začne plně platit v roce 2018. Jaká bude situace za 8 let? Nebudou náhodou dnes stanovená pravidla za 8 let bezpředmětná?
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data