Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké dluhopisy zaznamenaly vyšší zájem o kratší splatnosti, trh čeká na odpolední data… zprávy z dluhopisových trhů

Americké dluhopisy zaznamenaly vyšší zájem o kratší splatnosti, trh čeká na odpolední data… zprávy z dluhopisových trhů

16.09.2010 11:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká výnosová křivka ve středu zestrměla, její výnosy na kratším konci klesly o 1,5 bps a přes 4 bps se zvýšily u 4leté Treasury. Vyšší zájem o kratší splatnosti se připisuje japonské intervenci proti posilování yenu, kdy japonští investoři měli preferovat nákupy kratších splatností. Proti delším splatnostem pak hrál růst akciových trhů. Během dne také Fed odkoupil dluhopisy za 3,9 mld. $ ze segmentu 4-5 let. Bez významnějšího vlivu naopak zůstaly slabší odpolední americké statistiky.

Z dnešních statistik bude zajímavá podnikatelská nálada na východním pobřeží USA a týdenní zprávy o vývoji žádostí o podporu. Odhady naznačují obavy z růstu nezaměstnanosti, nálada mezi podnikateli se pak předpokládá poněkud zlepšená. Akciové futures jsou však po ránu zatím v červených číslech a dolů klesají i výnosy amerických dluhopisů. Den tak začíná korekcí včerejšího vývoje. Později rozhodnou odpolední čísla z USA.

Německé dluhopisy včera oslabily, jejich výnosová křivka vzrostla po celé délce a velmi mírně zestrměla, když na kratším konci se zvýšila o 3 bps a o téměř 3,5 bps u 10letých bundů. Dluhopisy tak korigovaly úterní cenový růst, navíc údajně podpořený i včerejší japonskou intervencí proti jenu. Růst výnosů byl přesto poněkud překvapivý, protože zároveň ztrácely i akciové trhy. Naopak emise 10letých bundů za 4,4 mld. € iniciovala solidní poptávku. Výnosy rostly i u dluhopisů slabších zemí eurozóny.

Dnes nejsou na pořadu žádné významnější statistiky. V Bruselu se sice scházejí šéfové vlád EU nad možností, že centrum bude posuzovat národní rozpočty ještě dříve, než parlamenty jednotlivých vlád, na trhy to bude mít ale sotva nějaký vliv. Zpočátku dne předpokládáme návrat investorů k jistým státním dluhopisům, odpoledne by se trhy měly orientovat podle amerických statistik.

Česká výnosová křivka sice vzrostla po celé délce, její změny však nebyly nijak výrazné. Hlavní událostí na včerejším domácím trhu s dluhopisy byla aukce státního dluhopisu 5,00%/2019. Ministerstvo v ní nabídlo papíry za 6 mld. Kč. Poptávka byla tentokrát mírná a nabídku překročila jen 1,35krát. Prodáno bylo celkem za 5 mld. Kč s průměrným výnosem 3,143 %. Pro srovnání, v předcházející tranši téhož dluhopisu 21.7.2010 přesáhla poptávka nabídku 2,71krát při průměrně dosaženém výnosu 3,818 %. Nižší než očekávaná poptávka se přitom připisuje tomu, že na poslední letošní čtvrtletí se připravuje emise nového dluhopisu splatného v 2021, který jako nový 10letý benchmark může být pro investory zajímavější.

Dnešek je bez výraznějších domácích událostí. Investoři by mohli ještě upravovat svá portfolia po včerejší aukci, výraznější změny ale dnes nečekáme.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data