Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR podává nabídku na převzetí černouhelného dolu Bogdanka za 857 mil. EUR, nevylučuje emisi nových akcií

NWR podává nabídku na převzetí černouhelného dolu Bogdanka za 857 mil. EUR, nevylučuje emisi nových akcií

05.10.2010 16:03

(Aktualizováno 17:37)

Těžební společnost New World Resources (NWR) dnes oznámila záměr učinit nabídku převzetí akcií černouhelné společností Lubelski Węgiel „Bogdanka“ při ceně 100,75 PLN za jednu akcii. Nabídka NWR držitelům akcií cílové společnosti nabízí 13% prémii vůči včerejší závěrečné ceně.  Uskutečnění nabídky je podmíněno předložením nejméně 75 procent všech vydaných akcií Bogdanky (více o informací o firmě viz níže).

Celková částka peněžních prostředků nezbytných k pokrytí nabídky podle NWR činí 3.427 milionů zlotých (tj. cca 857 mil. EUR), z čehož 300–400 milionů eur plánuje NWR financovat z vlastních zdrojů hotovosti. Vedle částky 325 milionů eur z vlastních zdrojů, NWR rovněž uzavřela dne 4. října 2010 smlouvu o překlenovacím úvěru se spřízněnou společností BXR Mining B.V. (která je většinovým akcionářem společnosti NWR), a společnostmi JPMorgan Securities Inc.a Citibank Europe plc, organizační složka, aby splnila požadavky pro financování celé transakce.

Nabídka NWR bude závazná počínaje 25. říjnem 2010 po dobu 30 dní. Úvodní třicetidenní akceptační lhůta může být v konkrétních případech stanovených polským právem prodloužena až na celkových 120 dní.

Největšími akcionáři dolu Bogdanka jsou v současnosti podle informací agentury Bloomberg otevřené podílové fondy Aviva (14,74 %), PZU Zlota JS (9,76 %), ING (9,63 %) a Amplico (5,1 %), zbylé podíly nepřesahují 5% úroveň.

NWR podle dnešního vyjádření může realizovat nabídku vlastních akcií v závislosti na tržních podmínkách, a to prostřednictvím jedné či více nabídek akcií druhu A za účelem refinancování prostředků čerpaných na základě smlouvy o překlenovacím úvěru. Společnost může dále nabídnout dlouhodobé dluhové nástroje, anebo realizovat jiné možnosti dluhového financování.

NWR si od spojení s Bogdankou slibuje získání vedoucí pozice v oblasti produkce černého uhlí ve střední Evropě, se silnou základnou rezerv, produktovou i regionální diverzitou a silnou regionální identitou. Skupina bude dle strategie NWR rovněž těžit z větší velikosti a vyšší kredibility v Polsku, jež vycházejí ze záměru NWR investovat částku 350 až 400 milionů EUR v rámci projektu Dębiensko, který by měl vytvořit až 2 500 nových pracovních míst. Plánované zdvojnásobení celkové produkce černého uhlí v Bogdance na cca 11 milionů tun ročně v blízké době ještě podpoří plány dalšího růstu NWR.

„Spojením NWR a Bogdanky vznikne středoevropský lídr v oblasti těžby uhlí, s Polskem jako nejdůležitější zemí svého budoucího rozvoje. Takto spojená skupina bude mít dostatečnou velikost a zdroje k tomu, aby se stala silnou platformou další regionální konsolidace, využívající silnou základnu rezerv, produktovou a geografickou diverzitu a komplementární zákaznickou základnu.,“ komentoval nabídku Mike Salamon, předseda představenstva společnosti NWR.

Společnost NWR dnes rovněž oznámila svůj záměr reinkorporovat se do Velké Británie. Věří, že tento krok jí umožní kvalifikovat se pro zařazení do indexu FTSE. V současné době se připravuje realizační studie, tak aby – potvrdí-li to případné další analýzy a budou splněny příslušné regulatorní, daňové a další povinnosti – mohla reinkorporace proběhnout v první polovině roku 2011.

„Význam navrhovaného spojení je rovněž posílen dnes oznámeným záměrem reinkorporovat společnost New World Resources do Velké Británie. S ohledem na očekávané zařazení Společnosti do indexu FTSE zvýší navrhovaná reinkorporace atraktivitu Společnosti pro široké spektrum prémiových investorů jak v Evropě, tak i v globálním měřítku,“ komentoval krok firmy Mike Salamon. 


Informace o společnosti Bogdanka

Bogdanka, registrovaná v Polsku a kotovaná na Varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jednou z vedoucích společností na polském trhu energetickým uhlím. Bogdanka je jednou z nákladově nejefektivnějších společností těžících černé uhlí v Polsku i v regionu střední Evropy.

Bogdanka prodává uhlí především průmyslovým zákazníkům, zejména společnostem z energetického sektoru ve východním a severovýchodním Polsku (Elektrownia Kozienice S.A., Elektrownia Połaniec S.A., Zakłady Azotowe Puławy S.A., Elektrownia Ostrołęka S.A.). Společnost Bogdanka má uzavřené s těmito zákazníky dlouhodobé i krátkodobé kontrakty. V roce 2009 společnost Bogdanka prodala 5,2 milionů tun uhlí, což představuje cca 7 % celkové produkce uhlí v Polsku a 11 procentní podíl na trhu s dodávkami uhlí polským tepelným elektrárnám.

Těžební oblast společnosti Bogdanka je rozdělena do tří dobývacích prostorů: Bogdanka, Nadrybie a Stefanów. Podle aktuálního stavu rezerv se těžba odhaduje až do roku 2034. Společnost Bogdanka zamýšlí další expanzi v prostorech, kde aktuálně těží, tak, aby se dostala k zásobám černého uhlí, které mohou podstatným způsobem prodloužit životnost těchto dobývacích prostorů.

Nejdůležitějším projektem Bogdanka je momentálně rozvoj těžby ve Stefanowě, jehož výsledkem by mělo být zvýšení těžby do roku 2014 až na úroveň roční produkce cca 11 milionů tun oproti aktuální roční produkci ve výši 5,5 milionů tun.

V roce 2009 činily tržby Bogdanky celkem 1 118 milionů PLN (cca 280 milionů EUR), EBITDA dosáhla 368 milionů PLN (cca 92 milionů EUR) a čistý zisk 191 milionů PLN (cca 48 milionů EUR). K 31. prosinci 2009 činila hodnota aktiv Bogdanky celkem 2 470 miliónů PLN (cca 618 milionů EUR).

(Zdroj: Tiskové informace New World Resources)


Váš názor
  • tuhle
    05.10.2010 17:49

    zprávu analytička Zuzana vnímá jako velmi pizitivní a dává doporučení kupovat s výhledem ceny akcie na neskutečných 520korun
    ZUZKA
    • vážně
      05.10.2010 23:53

      mně by úplně stačilo kdyby cena byla tam kde při úpisu...
      Boban
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university