Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bove (Rochdale) odhaduje ztráty amerických bank z „hypotečního skandálu“ na 80 mld. USD, čeká další pokles trhu nemovitostí

Bove (Rochdale) odhaduje ztráty amerických bank z „hypotečního skandálu“ na 80 mld. USD, čeká další pokles trhu nemovitostí

18.10.2010 13:36
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (17:34) : Na osmdesát miliard dolarů odhadl uznávaný analytik Rochdale Securities Dick Bove možný součet ztrát pro americké banky z celoamerického prošetřování způsobů modifikací hypoték a jejich následného prodeje ve formě takzvaných MBS plus souvisejícího moratoria na další zabavování nemovitostí po dobu tohoto vyšetřování. Pouhou desetinu z této sumy přitom připisuje samotnému vlivu moratoria, zatímco naprostou většinu soudním sporům a žalobám ze strany jednak majitelů domů a jednak investorů do sekundárního hypotečního dluhu vydávaného bankami na základě chybného prověření dokumentů a podkladů pro zabavení nemovitostí vycházejících ze špatných údajů.

Vedle všech 50 státu USA nově také americká komise pro cenné papíry SEC začala vyšetřovat podle zdroje „nesrovnalosti“ vyplývající z řady stížností, podle kterých banky před rozhodnutím o zabavení nemovitosti náležitě neprověřily dokumenty nebo k vyklizení nemovitosti předkládaly nesprávné údaje. Týkají se zejména let přes vypuknutím krize na nemovitostních trhu, kdy banky ve velkém transformovaly hypotéky a s ohledem na množství těchto transformací nebylo v jejich technických silách podrobně se zabývat každým podkladovým dokumentem. Navíc, zájmem naopak bylo sestavit co nejširší portfolia pro následnou distribuci sekundárního hypotečního dluhu ve formě mortgage-backed securities (MBS) institucionálním a dalším investorům. „Promarněn byl rozsáhlý objem peněz, které se pokusí účastníci všech fází procesu získat zpět,“ uvedl Bove. Na novém napětí kolem hypotečního trhu padaly v pátek akcie amerických bank. 5% ztrátu utrpěla Bank of America, která je největším poskytovatelem hypoték v USA poté, co jí analytici Standard&Poor’s snížili doporučení na „držet“ ze „strong buy“ a uvedli, že „banka není připravena na dopady problémů spojených se zabavováním nemovitostí“. Snížení cílové ceny na 14 ze 17 dolarů přispělo k pádu akcií BoA/ML na 52týdenní minimum.

Trh ovládají na jedné straně obavy o ziskovost amerických bank, které budou zřejmě nuceny ke zpětnému odkupu miliard dolarů distribuovaného hypotečního dluhu ve formě MBS, na druhé straně obavy o další propad trhu nemovitostí po odblokování moratoria. „Nucené odkupy jsou bezpochyby silný faktor dlouhodobé ziskovosti amerických bank,“ uvedl Jefferson Harralson, analytik KBW. „Měli bychom přijmout, že banky se s tím budou vyrovnávat případ po případu nejméně po několik či řadu let,“ uvedl. Jen samotnému největšímu poskytovateli hypoték Bank of America hrozí, že bude muset odkoupit 74 miliard dolarů vydaného hypotečního dluhu, uvádí odhad Branch Hill Capital. JPMorgan náklady návratu části vydaného hypotečnímu dluhu zpět do bank odhadla na 55 mld. USD v základním scénáři s nejhorší variantou hovořící až o 120 mld. USD. Vedle toho uvedla, že "značná část výtek z posledních týdnů k procesu zabavování nemovitostí je procesního charakteru a může být napravena v krátké době". Ke shodné sumě 55 miliard dolarů dochází také odhad banky Morgan Stanley.

„Krize trhu nemovitostní není pryč. Naopak se (skrze podobné nástroje) rozšířila a čím déle toto rozšíření bude trvat, tím horší budou dopady pro všechny účastníky, zejména pro samotné majitele domů,“ uvedl Dick Bove. Horší než ohrožení zisků bank dočasným moratoriem je podle něho ale dopad na samotné majitele domů v podobě dalšího očekávaného propadu cen nemovitostí na možné druhé dno. „Moratorium musí někdy skončit a až tyto domy přijdou na trh, o to silnější bude převis nabídky, neschopnost nemovitosti prodat a propad cen,“ uvedl Bove, podle kterého pak hrozí další dno trhu. „Vlna soudních sporů druhý pokles trhu umocní a pro další část majitelů domů to bude znamenat propad hodnoty pod finanční objem hypotéky. Situace navíc může přimět část zprostředkovatelů s problémy ke konečnému odchodu z trhu, což způsobí růst hypotečních sazeb a další vlnu neschopnosti splácet hypotéky a zabavování nemovitostí,“ uvádí Bove.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data