Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bogdanka odmítá nabídku NWR na převzetí za 3,4 mld. PLN

Bogdanka odmítá nabídku NWR na převzetí za 3,4 mld. PLN

21.10.2010 8:49

(aktualizováno 10:21)

Představenstvo černouhelného dolu Bogdanka (106,7 PLN, 1,23%) odmítlo nabídku na převzetí od společnosti New World Resources. Při ceně 100,75 PLN za jednu akcii firmy ji totiž považuje za „drasticky nízkou“.

„Management nevidí v nabídce žádný finanční přínos,“ vysvětlilo vedení firmy v dnešním prohlášení a dodalo, že nabízená cena je pod férovou hodnotou těchto aktiv. O rozhodnutí cílové firmy nepodpořit nabídku NWR (221 CZK, 1,05%) již ráno spekuloval polský deník Parket. Mluvčí společnosti NWR Joe Cook pro agenturu Bloomberg uvedl, že společnost bude reagovat na kroky představenstva "jak se sluší".

"Poslední zpráva snížila pravděpodobnost úspěšného převzetí. Pro NWR by mohla být mírně negativní, jelikož akcie těžařské společnosti po ohlášení nabídky posílily," zhodnotil zprávu Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance.

NWR při ohlášení nabídky na převzetí dolu Bogdanka podmínila realizaci transakce získáním alespoň 75 procent akcií. Největšími akcionáři dolu Bogdanka jsou v současnosti podle informací agentury Bloomberg otevřené podílové fondy Aviva (14,74 %), PZU Zlota JS (9,76 %), ING (7,84 EUR, -0,17%) (9,63 %) a Amplico (5,1 %), zbylé podíly nepřesahují 5% úroveň. Většina z těchto významnějších akcionářů se již dříve nechala slyšet, že považuje nabídku NWR za příliš nízkou. Některé banky podle Parkietu tvrdí, že hodnota jedné akcie Bogdanky může být až 200 zlotých. "Vzhledem k emisní ceně ve výši 48 zlotých před necelým rokem a k současnému kurzu blížícímu se 107 zlotých se může ukázat, že je to reálné," cituje deník nejmenovaného bankéře.

„Hlavní akcionáři se již ohledně ceny (nedostatečná nabídnutá prémie) vyjádřili s obavami, přičemž odmítnutí managementu by mohlo mít za následek zavrhnutí akvizice i ze strany akcionářů. Jak již uvedlo vedení NWR, společnost nehodlá svoji nabídku zvyšovat, avšak dokud nebude oficiálně zrušena, nelze kategoricky vyloučit riziko přeplacení nebo ředění hodnoty akcií (v případě vydání nových na zaplacení transakce),“ píše ve zprávě pro investory Peter Csaszar, analytik KBC Securities.

Polský list Parkiet již dříve v tomto týdnu citoval finančního ředitele NWR Marka Jelínka, který uvedl, že NWR se nechystá v případě odmítnutí ze strany akcionářů dolu Bogdanka dále navyšovat stávající nabídnutou cenu. "Cenu se nechystáme navyšovat v případě, že akcionáři Bogdanky odmítnou naši nabídku znějící na 100,75 PLN/akcie," uvedl finanční ředitel Jelínek.

Nabídka NWR bude závazná počínaje 25. říjnem 2010 po dobu 30 dní. Úvodní třicetidenní akceptační lhůta může být v konkrétních případech stanovených polským právem prodloužena až na celkových 120 dní. Společnost New World Resources (NWR) svolala na 24. listopadu mimořádnou valnou hromadu akcionářů. Hodlá zde své podílníky informovat o plánu na převzetí polského černouhelného dolu Bogdanka , aby následně o budoucnosti a případném financování akvizice rozhodli.

Generální ředitel společnosti Bogdanka Miroslaw Taras po odmítnutí nabídky NWR uvedl, že díky lepším podmínkám na trhu nevylučuje výplatu dividendy za rok 2010. Firma podle něho sama sebe vnímá jako „konsolidovaný střed“ polského uhelného sektoru a mohla by financovat budoucí akvizice vydáním nových akcií.

(Zdroj: Bloomberg, Parkiet, NWR)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m