Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Bogdanky vylétly na nová maxima, NWR má konkurenta ve snaze o převzetí. Největšího producenta koksovatelného uhlí v EU

Akcie Bogdanky vylétly na nová maxima, NWR má konkurenta ve snaze o převzetí. Největšího producenta koksovatelného uhlí v EU

25.10.2010 15:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (17:07) Tuzemské těžební společnosti New World Resources se zřejmě objevil možný konkurent ve snaze převzít polský černouhelný důl Bogdanka. Je jím jihopolská těžební společnosti Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW), která je v rámci Evropské unie největším producentem koksovatelného uhlí. NWR je jeho největším dodavatelem v České republice. “Nevylučujeme nabídku. Bogdanka je zajímavá kvůli svým zásobám uhlí a rozvojovému programu,” uvedl šéf firmy Jaroslaw Zagorowski. JSW chce v příštím roce na varšavskou burzu vykročit s primárním úpisem akcií v objemu 1,2 miliardy amerických dolarů, což by bylo největší IPO na tamní burze.

CEO Zagorowski uvedl, že firma variantu investice do Bogdanky zatím neprojednávala ani s jejím managementem, ani s akcionáři firmy. Potenciální investici podle šéfa firmy JSW nekonzultovala ani s vládou, která firmu ovládá. Zároveň se nechal slyšet, že “v tomto momentě nákup akcií Bogdanky není součástí dlouhodobé investiční strategie JSW”. Poněkud šalamounsky tak zní jeho vyjádření: “My máme peníze. Jestliže se na nás management Bogdanky obrátí s nabídkou, jsme připraveni zvážit takovou investici,” uvedl CEO JSW Zagorowski. Ke zprávě se odmítli přímo vyjádřit jak mluvčí Bogdanky Zieba tak mluvčí NWR Cook.

Polským státem ovládaná JSW tak postavila protinabídku tuzemské nabídce NWR, která tento měsíc oslovila Bogdanku s nabídkou na převzetí o hodnotě 3,43 miliardy zlotých. Management Bogdanky nabídku označil za “neúměrně nízkou”, stejným směrem se vyslovily dva klíčové penzijní fondy, které jsou největšími akcionáři Bogdanky – Aviva s 15 % a Amplico, který drží 5,1 % Bogdanky. Naděje na úspěch NWR se tak výrazně ztenčila, protože sama firmy ambici podmínila získáním nejméně 75 % akcií Bogdanky. Od 5. října, kdy NWR oznámila nabídku, akcie Bogdanky vzrostly až o 27 %, dopoledne obchodovaly nad 108 PLN/akcie, publikace zprávy JSW jim pomohla na 115 PLN/akcie. Cena je tak výrazně nad NWR nabízenými 100,75 PLN/akcie. Šéf JSW Zagorowski odmítl komentovat cenu, jakou by firma případně za Bogdanku byla ochotna nabídnout. Celá citovaná nabídka tak působí jako postavení domácí protiváhy zahraniční nabídce na převzetí domácího dolu Bogdanka. Její akcie od počátku roku zhodnotily o takřka 60 procent až k dnes dosaženým 115 PLN/akcie po denním růstu až o 7,7 procenta. Po částeční korekci titul uzavřel na dosavadním maximu závěru obchodního dne 109 PLN/akcie.

New World Resources informovala, že odkládá minimálně o několik dní termín zahájení nabídky na odkoupení všech akcií Bogdanky. Ten byl původně stanovený na dnešek. Důvodem odkladu je podle zprávy NWR rozhodnutí polského úřadu pro finanční dohled o nutnosti zrušit podmínky nabídky vyžadující pro provedení transakce souhlas akcionářů NWR. Firma s rozhodnutím polského regulátora nesouhlasí, zažádala o jeho přezkoumání, a proto odloží začátek nabídkového období, nejspíše do pátku 29. října. Akcie NWR dnes v Praze nicméně aktuálně rostou o 1,19 % na úroveň 222 Kč/akcie.

Jastrzebska Spólka Weglowa po třech čtvrtletích letošního roku hospodařila s čistým ziskem ve výši 741 milionů zlotých, loni v tom samém období měla ztrátu 437 milionů zlotých. Zaměstnává skoro 22.440 lidí.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí a do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně. Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y