Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rakouské MF poskytlo kontury bankovní daně na domácí aktiva bank a deriváty

Rakouské MF poskytlo kontury bankovní daně na domácí aktiva bank a deriváty

26.10.2010 8:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (9:02) Zejména Erste Bank, Raiffeisen Bank či UniCredit Bank Austria pocítí zavedení bankovní daně, kterou se rakouská vláda rozhodla uvalit na domácí banky v odstupňování podle rozsahu domácích aktiv. Rakouské banky s domácími aktivy přesahujícími 20 miliard eur, kam patří všechny výše uvedené banky, budou podle návrhu, který potvrdilo rakouské ministerstvo financí, zdaněny 0,08 % celkových domácích aktiv. Menší banky by pak měly platit "nižší" daň. Úsporná depozita a akcie by podle vyjádření MF mělo být možné pro účely daně odečíst. Vyloučeny ze základu daně budou zahraniční pobočky. Kromě domácích aktiv se daň dále má vztahovat na deriváty, které neslouží bezprostředně k zajištění rizika jiného aktiva. Ty by měly být zatíženy 0,01 % z nominální hodnoty, shrnul návrh rakouské vlády mluvčí ministerstva financí Harald Waiglein.

"I když se jedná o negativní zprávu, bankovní daň se připravovala již dlouho a pravděpodobně nebude mít výraznější vliv na obchodování. Banky stále čekají na další podrobnosti, aby tak mohly poskytnout konečné odhady velikosti svého břemene. Toto opatření je považováno za dočasné, přičemž o bankovní dani uvalené na úrovni celé EU se zatím pouze diskutuje,"  uvedli v komentáři analytici KBC Securities.

Vláda kancléře Wernera Faymanna plán bankovní daně, skrze kterou chce získat zdroje ke snížení schodku státního rozpočtu v rozsahu 500 milionů eur, oznámila letos 22. února. Detaily daně zůstaly neupřesněny do jednání k rozpočtu, které se uskutečnilo o uplynulém víkendu. Mluvčí Waiglein uvedl, že vláda počítá s příjmem přibližně dvou třetin této sumy z daně z aktiv, z jedné třetiny pak daně z derivátů. Rakouský plán podle něj navazuje na podobné záměry v Německu, Velké Británii či Francii.

Erste Bank, Raiffeisen i UniCredit Bank Austria prozatím odmítly vyvozovat finanční dopady na hospodaření bank s tím, že záměr vlády má stále příliš obecné kontury. Přesto nedávno poskytl určitý hrubý odhad šéf Erste Andreas Treichl poskytl a to jak pro daň rakouskou, tak pro daň uvalenou na aktivity banky v Maďarsku, která jej svým rozsahem dle jeho vlastních slov "rozčílila". Úroveň maďarské daně je z hlediska podílu na ekonomice čtyřikrát vyšší než podobné daně navržené v dalších evropským zemích. V říjnu na investorském dni banky uvedl, že u maďarské daně očekává v letech 2010 a 2011, pro které je zavedena (možné je rozšíření na rok 2012), dopad do výsledku před zdaněním negativní v rozsahu 48 milionů eur, po zdanění pak 37 milionů eur ročně. Pokud jde o Rakousko, při celkovém očekávaném rozsahu 500 milionů eur Treichl odhadl negativní dopad na Erste Bank v rozsahu 100 milionů eur před zdaněním. Otázkou podle Treichla stále zůstává možné zavádění daně v dalších evropských zemích, které ale dosud není známo. Z dosud známých návrhů je od britské bankovní daně očekáván výnos zhruba dvě miliardy eur (3,2 mld. USD). Od plánu zavést během následujících deseti let bankovní daň, ze které by získali 90 miliard dolarů, zatím ustoupily Spojené státy, které preferují jiné způsoby regulace, mimo jiné opětovné tlaky na omezení investičního bankovnictví.

Koncept rakouské bankovní daně je součástí vládních opatření, kterými chce vláda v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 2,8 mld. EUR k úrovni 3,2 procenta HDP a následně pod 3% limit EU do roku 2012. Vedle zdrojů z bank toho chce vláda dosáhnout některými škrty na výdajové straně rozpočtu, uvalením daně na letenky, zvýšením zdanění motorových paliv či vyšší daní na tabákové výrobky.

(Zdroj: Bloomberg, Erste Bank)


Váš názor
  •  
    26.10.2010 8:38

    A tak se nám ta Erstička pěkně rozběhla.
    Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data