Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když se motor zadře: Rostoucí ceny energie srazí produktivitu v nejméně vhodnou dobu

Když se motor zadře: Rostoucí ceny energie srazí produktivitu v nejméně vhodnou dobu

29.10.2010 18:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Průmyslovou revoluci umožnilo vícero faktorů. Využití fosilních paliv však bylo pro dramatické urychlení hospodářského a populačního růstu klíčové. Současný prudký vzestup nákladů na těžbu těchto paliv by tedy měl být předmětem značných obav, píše sloupkař Buttonwod v deníku The Economist.

Až do 18. století byl objem výroby omezen množstvím dostupné fyzické síly, kterou mohli lidé (nebo zvířata) vynaložit a množstvím dřeva, které se dalo vytěžit v lesích. Fosilní paliva dramaticky zvýšila produktivitu. Podle ekonoma Matta Ridleyho byly suroviny typu uhlí jediným zdrojem energie, který tehdy při těžbě nepodléhal zákonu klesajících výnosů. „Čím víc uhlí jste vytěžili, tím levněji vás přišla každá další tuna - na rozdíl od dřeva, vody a větru.“ Další výhodou byla jeho široká dostupnost a hojný výskyt. „V roce 1830 Británie ročně spotřebovávala ekvivalent 15 mil. akrů lesa, asi trojnásobek rozlohy Walesu,“ uvádí Ridley.

Ve dvacátém století nahradily uhlí jako levný zdroj energie částečně ropa a nyní ve zvyšující se míře i zemní plyn. Největší dopad mělo jejich využití v dopravě a výrobě elektřiny. Dnes se prakticky žádná naše denní aktivita neobejde bez energie – dojíždění do práce, topení, osvětlení, výroba oceli a tvárnic na stavbu budov, rozvoz potravin do supermarketů (a energie spotřebovaná na jejich úpravu).

Lidé přirozeně nejdřív sáhli po těch nejlevněji dostupných zdrojích energie, jako třeba velmi lehce těžitelné ropě v Saudské Arábii. Dnešní problém není v tom, že by se zdroje energie vyčerpávaly, jak tvrdí mnozí pesimisté (jen si vzpomeňme třeba na Římský klub a jeho varování z roku 1970: „Ropa je na 30 let“), nýbrž v tom, že další zdroje bude stále dražší těžit. Proto roste (a dále poroste) jejich cena. Otázkou je jak rychle a jak tento růst ovlivní světovou ekonomiku.

Ekonomové v této souvislosti používají poměr „energie získaná vůči energii vynaložené“. Podle analýzy Tima Morgana z brokerské firmy Tullett Prebon činil tento poměr u ropy objevené v 70. letech 30 jednotek – čili na vytěžení 30 barelů ropy se jeden 160litrový sud spotřeboval. U „černého zlata“ objeveného ve 30. letech to bylo sto ku jedné. Nyní zkoumaná podmořská ložiska ropy a plynu mohou nabídnout poměr 16 a 20 ku jedné. Výnos u kanadských písků impregnovaných ropou (tar sands) a biopaliv typu etanolu se pohybuje v jednociferných dimenzích.

Tyto nové zdroje energie se zatím využívají nepoměrně méně než klasické. Snižující se stavy konvenčních ložisek nicméně povedou k tomu, že vyšší mezní náklady nekonvenčních nalezišť poženou průměrnou cenu výše. Andrew Lees z UBS ve své knize „The Gathering Storm“ tvrdí, že výše zmiňovaný celosvětový poměr náročnosti těžby energetických surovin nyní činí 20, což odpovídá 4-5% podílu energetiky na globálním HDP. V příštích deseti letech by tento poměr náročnosti podle Leese měl klesnout na 5, a podíl energetického sektoru na HDP by se tedy měl zečtyřnásobit. To je možná trochu extrémní pohled, ale trend se zdá být jednoznačný. Jinými slovy, pokud si planetu zaměníme za velkou společnost, její návratnost kapitálu (ROC) se bude snižovat.

Vzestup cen energetických surovin z let 2005-2008 byl hnán poptávkou. Zvýšení cen hnané rostoucími náklady by pro světovou ekonomiku bylo negativním nabídkovým šokem, který by těžce dolehl na produktivitu (něco na způsob ropných šoků v 70. letech). To nevěstí nic dobrého obzvlášť pro Evropu, která bude muset současně čelit výrazným demografickým tlakům. Během následující dekády klesne počet lidí v produktivním věku (15-64) v Itálii, Německu i Francii. S menším počtem pracujících bude růst HDP muset jít na vrub lepší produktivity (nebo více odpracovaných hodin - třeba kdyby se Francie vrátila ke 40hodinovému pracovnímu týdnu).

Možná, že se do té doby objeví nějaký zázračný zdroj levné energie – mohla by například významně klesnout cena solárních panelů (třeba i tak, že by jejich využití dávalo smysl i v Česku), ale to jsou zatím jen divoké fantazie. A na ty investoři nevěří.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  •  
    29.10.2010 18:40

    No toto je dávno známá věc, i když pro mnoho asi novina s kterou nepočítali. Příšerná demografie západního světa. Ubývající nerostné suroviny v populačně rozšiřujícím světě a odchod moci Západu nad světem na skládku dějin je naprosto likvidační kombinace. Jenže bohužel lidský mozek očekává jen to co zažil a připravuje se jen na to s čím se setkal. Takže lidé, kteří vyrostli v době, kdy se vše tak nějak vždy vyřešilo, se na to spoléhají dál. A toto myšlení je už jen pomyslným posledním hřebíčkem do rakve. A řešením je opravdu jen nějaký revoluční vědecký objev. Jinak je s námi ámen.
    ignác
    • Grafen
      30.10.2010 18:03

      Libi se mi sci-fi, zaroven mam vsak dost velky odstup od ruznych radoby revolucnich vymyslu. Presto tu existuje neco, co je revolucni a podle me v horizontu 5-10ti let nakopne lidskou civilizaci stejne tak jako prechod z pary na fosilni paliva. Rika vam neco pojem "grafen"? Je to urcita modifikace uhliku, ktera ma vsak revolucni vlastnosti. Minuly rok za jeho vynalez byla udelena i Nobelova cena. Jeho vynalez se da radit k tak vyznamnym udalostem jako prechod z elektronek na kondenzatory. V podstate se vynalezla nova technologie, diky ktere skokove (10-100nasobne) vzroste rychlost procesoru a veskery vypocetni vykon a v mziku bude vse, co se soucasne pouziva, zastarale. A to neni zadna pohadka, ale opravdu neco, co se uz intenzivne testuje a vyviji. Hovori se doslova o kopanci, ktery lidstvo ve svem pokroku jiz potrebovalo. S tim souvisi velke investice do vyvoje, vyrobnich zarizeni a potazmo nakupnuti celosvetoveho hospodarstvi.
      delcop
      • Re: Grafen
        31.10.2010 9:18

        To je všechno hezké, ale možná by stálo připomenou i jiné "vynálezy", za které byly uděleny nobelovy ceny v minulosti a kde jsou. ----- Jenže on ten Grafen všechno urychlí a zjednoduší, donutí všechny k výměně a investicím, nicméně to neřeší problém: stárnoucí populace Evropy, rostoucí populace islámských a asijských zemí. Nové vynálezy, ať jsou sebevíce cool, nezaměstnají více lidí, spíše naopak. A to je ten rozdíl mezi dnešní dobou a dobou v 50. a 60. letech minulého století. US automobilky dávaly nehorázné benefity všem, kteří přišli a pracovali v jejich fabrikách. Taky na to dojely v 2009. Takže samospásný "vynález", který se možná objeví je součástí hřebíčku do rakve.
        ferda
    •  
      29.10.2010 21:13

      No ale než se něco vymyslí, tak vyženou Číňani cenu nerostných komodit do pěkných výšek (jak dlouho se budou Amíci radovat, že je donutili revalvovat yuan?). Ani pak to ale nebude zajisté žádná konkurenční výhoda. Číňani vymyslí něco ještě výhodnějšího, viz nejrychlejší superpočítač "Mléčná dráha 1" Svět se mění. Je zajímavé, že například římská Vindobona, dnešní Vídeň, měla na začátku prvního tisíciletí kanalizaci, splachovací záchody, lázně atd., pak se do poloviny předminulého století všechno lilo jen ven. - Takže bůhví, co čeká naše potomky...
      Kalka.
      •  
        29.10.2010 22:01

        ceka je spousta biomasy pod voknem, do ktere aby neslapli si na ni budou svitit elektrinou, jejiz cena bude zaviset na ve snemovne vylobovane vysi dane z fv zdroju na ten ktery rok.
        Azb
        •  
          30.10.2010 20:27

          Osobne si myslim ze pri sucasnom revolucnom vyvoji elektromobilov ( napr. Tesla model s ), ktore maju spotrebu energie cca. 1eur/100km.....sa spotreba benzinu rapidne snizi na celom svete a pracovny tyzden sa bude moct skratit, pretoze extremne klesnu vydavky na dopravu, co sposobi pokles cien vsetkych vyrobkov, vratane potravin.
          Renegade
          • Budoucnost....?
            01.11.2010 10:22

            Energeticky zdroje hodne dochazi a budoucnost bude o boji o energie a suroviny... Zvykli jsme si zit moc nadpomery a to pristani bude hodne tvrde...! Oni totiz staty co tu ropu maji nechteji uz moc tezit napr. zeme ze zalivy (Saudove, Katar, Bahrain a nektere Emiraty z UAE). Zatim nikdo nevymyslel plnohodnotnou nahradu. Nahradou jsou automobily na elektriku, ale jak udelate napr. tatrovku nebo kamion na elektriku, date do nich 2 tuny baterek? Kde vezmete tolik lithia? Fosilni paliva, jsou porad nejpohodlnejsim zdrojem. Ja si myslim ze tak na 20-30 let by se dalo masivne prejit na stepne materialy coz je uran a tim jaderna energetika. Vodikova fuze je zatim v nedohlednu, tady bych doporucoval komentare pani Drabovy, nasi jaderny lady, jak mluvi o pokusnem reaktoru ve Francii, tohle nebude zadna sranda to zmaknout. Cina zacinama mit obrovsky vliv vsude na svete. Juknete napr. na Afriku, tam tezej vse co jde, nabizeji vymeneou penize, zbozi a hlavne zbrane a na to misti vlady hodne slysi... Evropa ma nejlepsi za sebou, starnouci populace, pomerne dost na urovni ale zhyckane nebude moci tolik konkurovat rychle rostoucim ekonomikam hlavne z Asie. Jedinou sanci je veda, technologie. Juknete na Svycarsko maji tam krome Alp prd, a jak se jim zije. Tady se penize projidaji a k nicemu to nevede. Tohle smrdi peknym problem. Tahnout obrovsky deficit (a tim naklady na jeho obsluhu - uroky + splatky), dale hordu duchodcu, cikanu a socialne slabych, v zemi kde nejsou skoro zadne energeticke zdroje krome uhli... Tyto aspekty si ale moc lidi neuvedomuje, ale az prijde dalsi krize at financni, energeticka nebo i treba potravinova (napr. velka neuroda by byla velkam problemem pro cely svet), pak se tyto opomijene a pod koberec zametane problemy objevi jeste s vetsi razanci... Nejsem skeptit, jsem realista...
            Venda
            • Re: Budoucnost....?
              01.11.2010 10:38

              Tý brďo - asi nám nezbude než udělat revoluci: důchodci, spojme se! Když tak koukám na tu omladinu, která i na úřadě potřebuje kalkulačku na vynásobení 1601 x 2, tak to nevidím tak pesimisticky. Ještě s tím starým dobrým základem něco svedem', až jim někdo vypne mašinky ;-) Babča
              Kalka.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů