Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhodnutí Fedu: QE2 bude za 600 mld. USD, s reinvesticí peněz z maturujících dluhopisů dokonce za 850 – 900 mld. USD

Rozhodnutí Fedu: QE2 bude za 600 mld. USD, s reinvesticí peněz z maturujících dluhopisů dokonce za 850 – 900 mld. USD

03.11.2010 19:38, aktualizováno: 3.11. 20:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr svého dvoudenního jednání rozhodl o spuštění druhé vlny kvantitativního uvolňování měnové politiky. Fed bude nakupovat dlouhodobé státní dluhopisy do konce června příštího roku v celkovém objemu 600 miliard dolarů. Zároveň však bude reinvestovat peníze z amerických státních dluhopisů, které dospějí do splatnosti, což celkové prostředky na nákup dluhopisů navýší na 850 – 900 miliard dolarů. Americké akciové trhy reagovaly na novou monetární stimulaci ekonomického růstu Spojených států chladně, hlavní indexy nejprve nadále ztrácely okolo půl procenta, ale za necelou hodinu již rostly do půl procenta. Dolar oslabil z hodnot okolo 1,40 USD/EUR až na 1,4175 USD/EUR.

Podle dnešního prohlášení Fedu hodlá americká centrální banka každý měsíc do poloviny příštího roku vynaložit na nákup dluhopisů asi 75 miliard dolarů a "bude upravovat program podle potřeb k maximální podpoře zaměstnanosti a cenové stability". Dále hodlá centrální banka ve stejném období reinvestovat peníze získané z maturujících dluhopisů v objemu asi 35 miliard dolarů měsíčně. Fed v neposlední řadě zopakoval svůj závazek držet úrokové sazby na nízkých úrovních po „delší dobu“.

V posledním průzkumu agentury Bloomberg očekávalo další nákupy dluhopisů 53 z 56 oslovených ekonomů, více než polovina (29) z nich odhadla maximální celkový účet za tento krok Fedu na 500 miliard dolarů. Ekonomové Goldman Sachs však ještě před týdnem odhadovali, že druhé kolo kvantitativního uvolňování (pro něž se vžilo označení QE2), by si mohlo vyžádat tisk dalších až 4 bilionů amerických dolarů.

Cílem tisknutí nových peněz je zejména snížení úrokových sazeb u hypoték a firemních úvěrů, které by mělo vést k růstu spotřeby a firemních investic (dvou hlavních tvůrců hrubého domácího produktu) v návaznosti na vyšší dostupnost půjček. Fed si od tohoto kroku slibuje také pokles setrvale vysoké míry nezaměstnanosti spolu s tím, jak firmy v reakci na ekonomické oživení začnou opět nabírat nové zaměstnance.

První kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky Fed provedl vloni, aby vyvedl největší světovou ekonomiku z recese, když mu již v prostředí nulových úrokových sazeb došly standardní opatření měnové politiky. V rámci QE1 americká centrální banka nakoupila vládní a hypoteční dluhopisy za celkem 1,7 bilionu dolarů, což přispělo ke snížení dlouhodobých úroků z hypoték a firemních úvěrů.

Po odeznění první vlny nákupu dluhopisů americká centrální banka delší dobu ohlašovala připravenost k další stimulaci ekonomiky - nad rámec příslibu držet sazby na rekordně nízké úrovni „po delší dobu", pokud to bude třeba. Před necelým měsícem, kdy již trh spekuloval o blízkém příchodu QE2, blížící se zásah Fedu nepřímo potvrdil i šéf centrální banky Ben Bernanke, který se nechal slyšet, že delší období vysoké nezaměstnanosti může znamenat riziko pro udržitelnost ekonomického oživení a nízká úroveň inflace se může zvrátit v nebezpečí deflace, což samo o sobě podle něho může být bráno jako argument pro další akci.

Fed v prohlášení po skončení dvoudenního jednání ekonomiku USA v jejím současném stavu označil za "pomalou" a sdělil, že zaměstnavatelé nadále nejsou ochotni zvyšovat počty zaměstnanců. Inflační ukazatele jsou podle Fedu "poněkud nízké". "Pokrok k cílům (stanoveným pro růst ekonomiky a zaměstnanosti) je neuspokojivě pomalý," uvedla americká centrální banka.

Dolar s ohledem na zpomalení ekonomického oživení a v očekávání dalšího masivního přílivu peněz do oběhu za poslední dva měsíce výrazně oslabil z blízkosti hladiny 1,25 USD/EUR až na 1,40 USD/EUR, kde se pohyboval i po celý dnešní den. Největší investiční banky na světě povětšinou spolu s varováním před blížícím se příchodem QE2 revidovaly své prognózy na eurodolar v neprospěch dolaru. Ekonomové uváděli, že další tisknutí peněz sice podpoří americký export, avšak může vzbudit nelibost u obchodních partnerů a zesílit obavy z vypuknutí "měnových válek", tedy následných záměrných devalvací měn dalších zemí.

Záhy po oznámení rozhodnutí Fedu americká měna reagovala prudkým oslabením až na 1,4175 USD/EUR, čtvrthodinu po oznámení rozhodnutí byla však již opět poblíž hladiny 1,40 USD/EUR.

Online graf kurzu dolaru k euru



Vývoj eurodolaru za posledních 12 měsíců

roční eurodolar

(Zdroj: AP, Bloomberg, CNBC, čtk, Goldman Sachs)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m