Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na západní frontě…

Na západní frontě…

05.11.2010 14:46

Když na začátku letošního roku vypukla řecká krize, svezl se kurz eura proti dolaru o třicet centů rychlostí blesku. Ekonomové převážně americké provenience škodolibě věštili brzkou zkázu jednotné měně. Kdo se však nakonec smál, byl německý exportér. Čísla z nejvýkonnější evropské ekonomiky trhala jeden rekord za druhým a do východní Asie se nevyvážely americké Hummery, nýbrž německé Audiny a Mercedesy. Euro se nerozpadlo, křehký americký růst vzal po několika slibných úvodních měsících za své a řecká krize se tak pro USA stala doslovným „Pyrrhovým vítězstvím“.

Na scéně se objevila staronová strategie kvantitativního uvolňování. Kurz EUR/USD se díky ní od června letošního roku, kdy dosáhl svého minima, pomalu zvedal až k současným úrovním nad hranicí 1,4. Jako mávnutím kouzelného proutku se od té doby zhoršují růstová čísla německé ekonomiky a propad americké se zastavil, něco, co nemůže žádného politika na východní straně Atlantiku nechat chladným.

Již nějakou dobu si kladu otázku, co by bylo adekvátním evropským protitahem na americký „kvantitativní“ útok. Jako nejjednodušší se nabízí již vyzkoušená a osvědčená řecká karta. Trochu postrašit možností defaultu nebo využít situace a default Řecka přímo vyvolat. V takovém případě by se spojilo příjemné s užitečným, dolar by s největší pravděpodobností proti euru znovu posílil a restrukturalizace řeckého dluhu by se stala vedlejším, ale velmi vítaným produktem celé akce. Nedivil bych se proto, kdyby se v médiích začala tato otázka opět propírat a začaly se objevovat nové znepokojivé detaily. Za první vlaštovku tohoto druhu můžeme považovat debatu ohledně skrytého financování řeckého vládního deficitu prostřednictvím swapových operací popsanou zde: www.bloomberg.com. Upejpavost, s jakou se ECB zdráhá uveřejnit detaily inkriminovaných transakcí, přímo nabádá k úvaze, jaké postranní úmysly ji k takovému jednání nutí.

Pro všechny držitele amerických dolarů rekrutujících se z eurové oblasti nebylo oznámení o kvantitativním uvolňování a následné prudké oslabení dolaru jistě příjemnou zprávou. Temné předpovědi renomovaných bank vidících kurz EUR/USD někde nad úrovněmi 1,5 se mohou krátkodobě jistě vyplnit, ale o jejich udržitelnosti mám jisté pochyby. Je třeba mít na mysli známé rčení klasika, že „na bojišti se mění situace každým okamžikem“.


Váš názor
  • Vévoda
    14.11.2010 10:57

    No Indie byla první na cestě do Číny a zpět druhou stranou... ;-) Jinak máte pravdu s tím heslem. Nevím, jestli se skutečně museli nechat poučit Ovidiem, jsté je, že heslo Gu wei jin yong, yang wei zhong yong (Ať slouží staré novému a cizí Číně) bylo populární za dynastie Qing (od 1644 do republiky) a do každé vesnice ho rozšířil Mao, jehož učenliví žáčci jsou právě u moci jak politické, tak ekonomické... ;-)
    Kalka.
  • Rýsuje se cesta
    05.11.2010 16:07

    V neděli jsou v Řecku místní volby, propadák socialistů, po kterém premiér v prosinci vyhlásí předčasné parlamentní volby a to může být totální debakl. Nová vláda bude restrukturalizovat dluh (ke spokojenosti všech Evropanů (kromě Norů) a současný premiér získá moc teplé místečko ve vedení ECB nebo jiné Evropské instituce obdobného významu.
    ..
    • Re: Rýsuje se cesta
      08.11.2010 11:11

      Tak co? ;-) Lišák Papandreu, umí to jak s Germány, tak s Číňany. Teď jim zlevní centrálně plánovitě turistiku, Číňani zlepší v přístavu a (potažmo jinde) pracovní morálku... jo,jo, Friede, Freude, Eierkuchen (a trójský čínský kůň ;-)
      Kalka.
      •  
        08.11.2010 12:52

        To, že zlepší Číňané v Řecku pracovní morálku je jednou jisté. Prosím Vás až to budou dávat v kině, abyste mi rezervovala lístek. Sci-fi já moc rád. Číňani teď chcou dokonce pomáhat Portugalcům. To je podezřelý. Já v tom vidím jednoznačnou snahu ovládnout trh s Portským, Moscatelem de Setúbal, Ouzem a vínem s příchutí kalafuny, která prej už v čínskejch el. tech závodech pomalu dochází. Boj o strategický suroviny je holt neúprosnej...no.
        DeGuise
        •  
          08.11.2010 12:55

          :-))) Uvidíme ;-)
          Kalka.
          •  
            08.11.2010 12:57

            Ovšem myslím, že žijete příliš ve své době, vévodo...
            Kalka.
            •  
              08.11.2010 17:07

              Jiná doba? Ludvík toho jména XIII. z Boží vůle francouzký král například devalvoval měnu za použití Lučavky královské. Tenkrát to totiž nebylo zas tak jednoduché jako dnes. Zavedl novou daň jednoho sou ze zlaťáku při prodeji zboží, čili rozuměj vymyslel DPH. Richelieu zase postavil válečné loďstvo kvůli ochraně pobřežního obchodu a získání velmocenského statutu. Jest pravdou, že jsme s kolegy, soudci a duchovenstvem byli osvobozeni od královy berně, ale tvrdě nás dřela z kůže Pauletta, tedy alespoň ty, kteří měli nějaký úřad. Dále jsme nesměli podnikat s výjimkou foukání skla a námořního obchodu, za podmínky ovšem úsměvné, že tak bude dít ve velkém. Každá doba má svoje, nicméně vždy se dřeli občané z kůže za účelem financování politiky (rozuměj válek), to je to jediné co se nezměnilo a asi už nikdy nezmění. History repeating! :-)
              DeGuise
              • Oprava
                15.11.2010 13:44

                Oops, chybička se vloudila, DPH ve Francii bylo v té době jedno sou z Livru (Libra), přičemž 3 Livry byl jeden zlatý, takže výše DPH byla 5%. Omluva
                DeGuise
              • Vévoda
                11.11.2010 22:24

                Našla jsem to teprve teď. Dík za čtení na dobrou noc. Ovšem když Ludvík toho jména XIII nastoupil na trůn, už jste byl po smrti - tedy dýkou, ne lučavkou ;-) Richelieumu byly v té době tři roky, nicméně s tím dřením souhlasím, ačkoli bych řekla, že ani financování politiky (rozuměj válek) nebylo (stejně jako dnes) konečným cílem ;-))
                Kalka.
                • Re: Vévoda
                  11.11.2010 22:41

                  Ovšem při tom hezkém čtení jsem zapomněla, nač jste vlastně reagoval... Tedy na to, aby chinoiserie mohly v 17.stol., jen pár let po vaší smrti zaplavit Evropu, muselo být čínské hospodářství již ve vaší době velmi rozvinuté - tedy nejrozvinutější. Zřejmě jste ale žil jen svými pletkami a choutkami na královský trůn a Číňanů s jejich admirálem Zheng He (o Marku Polovi ani nemluvím) jste si ani nevšiml - prostě žil jste již tehdy příliš ve své době. ;-)
                  Kalka.
                  •  
                    13.11.2010 10:51

                    Máte pravdu, ale ono sledovat CNN a zároveň usilovat o francouzský trůn opravdu nešlo. Ano, Jindřich III. mě nechal na zámku v Blois zákařně zavraždit hordou nájemných rádobyšlechticů a mého bratra kardinála následně také, což ukazuje, že zbožný účel vždy světily ještě zbožnější prostředky. Kdo by také ctil krále, který se kajícně mrská při procesí, aby ze sebe smyl všechny hříchy, které napáchal ve svém loži se svými milci, rozdávaje jim plnými hrstmi peníze, honéry a tituly, až je královská pokladna prázdná a tato situace znemožňuje zaujmout Francii v evropské politice místo, které jí právem náleží? V naší době Čína nehrála v Evropě pražádnou roli, za to Špaňelsko se snažilo zřídit v Evropě univerzální monarchii prostřednictvím svého zlata z obou Amerik. Sic bylo hlavním omílaným důvodem vymýcení náboženství domnělě obnoveného, ale co si budeme povídat, jistá analogie k dnešku v případě čínských soudruhů tu je.
                    DeGuise
                    •  
                      13.11.2010 20:29

                      :-) Ale Čína nebyla ve vaší době u vás tak neznámá. Jinak by přece Kolumbus od Isabely nedostal lodě, aby mohl po moři dojet tam, kam se chtěl po četbě Marca Pola dostat. Přesvědčil ji, že se tak bude snáze dovážet cenné zboží, které do té doby putovalo kareavanami po "hedvábné cestě". A před vaší politováníhodnou smrtí už dávno od roku 1517 existovalo lodní spojení, které navázali Portugalci, kteří si dokonce 1557 pronajali Macao. Takže jste ve svém postavení určitě pil z porcelánového šálku, jehož cena se vyvažovala zlatem (z těch Amerik ;-), nosil hedvábnou košili a brokátové kabátce... Mexické doly dodávaly stříbro, které v zásadě bylo to jediné, o co Číňani měli z Evropy, jejíž výrobky považovali za humpolácké - to zřejmě bude analogické s dnešní situací zítra ;-)
                      Kalka.
                      • oprávka
                        13.11.2010 20:38

                        Chybička se vloudila: ...za humpolácké, zájem - to zřejmě bude analogické s tehdejší situací zítra ;-
                        Kalka.
                        • Re: oprávka
                          14.11.2010 10:13

                          Však také netvrdím, že byla neznámá, tedy minimálně vzdělancům naší doby a obchodníkům z Marseille. Kolumbus ovšem dostal lodě pro objevení nové cesty do Indie, nikoli do Číny, protože obchod s Indií byl v mé době daleko rozvinutější a největší zájem z hlediska Evropy byl, když pominu drahé kovy rozhodně o indické koření, které bylo tehdy stejně vzácné a drahé. Víte sama nejlépe, že v těchto časech Země středu neměla o Evropě valné mínění (zcela oprávněně) a kromě obchodních styků se bránila pronikání Evropanů a jejich zájmům do své říše. Vždyť sám Marco Polo měl namále a stačilo málo a Evropané by věděli o Číně stejné prd jako předtím. Číňané se ovšem za ta staletí poučili a řídí se Ovidiusem: "Je vhodné nechat se poučit i od nepřítele".
                          DeGuise
    • Re: Rýsuje se cesta
      08.11.2010 10:45

      Po delší době výborný článek, rozhodně lepší, než když píšete o zlatě ;-) Dobře jste popsal současnou situaci. Německo je hlavní výherce slabého eura a máme velké štěstí, že je na něj naše ekonomika tak brutálně napojena. Trochu mi ale nesedí Vaše myšlenky s výhledem do budoucna. Z toho co píšete vyplývá, že investoři (spekulanti) jsou hloupí a že účelové kroky brzy neprohlédnou, což si nemyslím. Také mi z textu vyplývá, že takto si ekonomiky mohou hrát do nekonečna hru na oslabování národních měn, což také nepůjde dlouhodobě. Navíc dogma, že slabé měny pomáhají ekonomice mě dlouhodobě dráždí - jako za merkantilismu. Ukažte mi zemi, která se pomocí slabé měny prodrala k dlouhodobé prosperitě.... Krátkodobě to může samozřejmě ekonomice pomoci, ale oslabování měny je především okrádání obyvatel státu, protože si za svůj důchod mohou koupit méně..... ale o tom už článek není, každopádně díky.
      •  
        08.11.2010 12:27

        Ale nejen důchodců - nevzpomínáte si na devalvaci koruny na radu MMF dva roky po převratu? Už se těším na ty rozhořčené výstupy v Senátu a Kongresu v reakci na čínské skupování domácích firem...
        Kalka.
        • Nejnovější vydání Economistu
          16.11.2010 10:43

          No a už to tu máme... ;-)
          Kalka.
  •  
    05.11.2010 15:10

    Článek napsaný opět s velkou bravurou, který se čte sám, všechno má hlavu patu a myslím, že autor se rozhodně mýlit nebude. Měnová válka začala a hlavní stany povedou své údery a podkopy hlava nehlava držíc se známeho citátu, že měnová válka je jen pokračováním monetární politiky jinými přostředky.
    DeGuise
    •  
      05.11.2010 16:20

      Ha,ha. Někdy v květnu jsem tu víckrát psala o o lišákovi Papandreovi a páté koloně ve službách A. Merklové a to jste se nepřidával, vévodo ;-)
      Kalka.
    •  
      05.11.2010 15:31

      Povedený článek...zrovna jsem uvažoval proč takové neohrabané výroky o Řecku...v kontextu měnové války to dává smysl.
      Dan.Brno
      •  
        05.11.2010 15:56

        naozaj suhlasim s Vami je to vyborny clanok,velmi jasne a zrozumitelne napisany a hlavne je to ze je to vsetko pravda,dakujem
        milos
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data