Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs: Napětí na trhu zklidní až záchrana Irska a Portugalska ze strany EU a MMF. Komise je dle Barrosa připravena

Goldman Sachs: Napětí na trhu zklidní až záchrana Irska a Portugalska ze strany EU a MMF. Komise je dle Barrosa připravena

11.11.2010 12:45
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno (14:03) „Finanční záchrana Irska a Portugalska ze zdrojů evropského fondu finanční stability by uklidnila stávající napětí na finančních trzích a zabránila by jeho dalšímu šíření,“ uvedla Goldman Sachs. „Pravděpodobnost, že Irsko i Portugalsko stojí před využitím fondů evropského fondu a MMF se podle nás razantně zvýšila,“ uvedl Francesco Garzarelli, šéf rizik v londýnském zastoupení Goldman Sachs. „Jsme přesvědčeni, že takový krok by zamezil rozšíření napětí kolem vládního dluhu v eurozóně,“ dodal. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso prohlásil, že Evropská unie je připravena Irsku pomoci, pokud to bude potřeba. "Je důležité vědět, že máme všechny nezbytné nástroje jak v EU tak eurozóně, abychom mohli jednat, pokud to bude nezbytné. Nyní ale dále spekulovat nebudu,“ uvedl Barroso na přímý dotaz, zda bude záchrana Irska nutná. Guvernér Honohan uvedl, že centrální banka zatím takové obavy nemá. Tlak na dluhopisovém trhu ale dále zvyšují také úvahy eurozóny o vytvoření takového záchranného mechanismu, v rámci kterého by se na případné finanční záchraně podíleli sami držitelé dluhopisů. Tato očekávání případných vysokých ztrát nutí investory požadovat od vládních dluhopisů rizikových periferních zemí eurozóny vyšší výnosy, což ale může pouze uspíšit případnou platební neschopnost těchto zemí.

Guvernér irské centrální banky Patrick Honohan uvedl, že úvěrové ztráty irských bank a zahraničních bank v zemi dosáhnou nejméně 85 miliard eur. Profesor ekonomie Morgan Kelly odhadl, že ztráty z hypoték zvýší náklady na nucenou záchranu irských bank ze strany vlády nejméně o 40 % nad vládou a centrální bankou dříve oznámený objem 50 miliard eur (tedy někam nad 70 mld. EUR). „největší míra obav se soustřeďuje na irský bankovní sektor. Cokoli vláda a centrální banka říkají k uklidnění trhu, zůstává bez odezvy. Trh vládu nutí a donutí udělat zásadní rozhodnutí, které uklidní toto napětí,“ uvedl analytik CreditSights v Londýně Simon Adamson. Podle Credit Agricole trh plně začlenil do cen CDS a dluhopisů celkové znárodnění Allied Irish. CDS na seniorní dluh banky zvrostly o dalších zhruba 100 bazických bodů a překonaly úroveň 1000 bps na aktuálních 1018 bps. CDS u Bank of Ireland vzrostly o 42 bps nad 740 bazických bodů. Irská bankovní krize ovlivňuje také celoevropské benchmarky, když kvůli irským bankám index Markit iTraxx Financial Index sledující CDS evropských bank vzrostl o 6.5 bps na 151 bazických bodů, přičemž za „normální hodnoty“ jsou považovány úrovně do jednoho sta bodů.

Irské 10leté vládní dluhopisy po včerejším překonání 600 bps. na spreadu vůči ekvivalentu německých dluhopisů stejné splatnosti dále výrazně stoupají již nad úroveň 680 bazických bodů a to devátým dnem v řadě. Středu zakončily irské 10leté dluhopisy poblíž výnosů 8,2 %, což samo o sobě bylo nejvíce od roku 1999 a dále rostou přes ujišťování irského premiéra, že jeho země nebude muset o záchranu Evropskou unii požádat. Dnes výnos vystoupal již nad 9 %, což je úroveň shodná s tou, na kterou se dostaly řecké dluhopisy před na jaře před žádostí Atén o finanční pomoc. Zatímco Řecko potřebovalo tehdy získat na trhu desítky miliard eur a za tak vysokou cenu to pro něj nebylo možné, Irsko je v odlišné roli, neboť bude potřebovat nové zdroje až ve druhém pololetí příštího roku.

Rostoucí napětí se odrazilo také na včerejší aukci portugalských vládních dluhopisů se splatností v roce 2020, kde poptávka investorů klesla na dvojnásobek nabídky proti bezmála pětinásobku v předchozí aukci splatnosti v září, ukázala vládní data.

Irská vláda na přelomu září a října uvedla, že připravuje převzetí většinového kontrolního podílu v bankovní skupině Allied Irish Banks (který se nyní zdá být ve finále v blízkosti 100 %) a další injekci do Anglo Irish Bank Corp. Vláda společně s centrální bankou dnes uvedly , že celkové náklady na záchranu irského bankovního sektoru se vyšplhají až na 50 miliard eur (nynější zprávy hovoří ve prospěch výrazného zdražení této záchrany) a letošní rozpočtový schodek kvůli nim dosáhne 32 procent hrubého domácího produktu země a irský dluh se přiblíží 100 % HDP (i zde by se výrazně projevilo navýšení injekcí do bank). Opozici, která úsporné kroky vlády pdoporuje, vláda sdělila, že v příštích čtyřech letech bude muset v rozpočtu ušetřit zhruba 11 miliard eur proti původnímu očekávání kolem 4 mld. eur (některé odhady ale hovoří až o 15 mld. Kč). Výsledky čerstvé ankety Reuters mezi ekonomy a analytiky ukazují, že dvě třetiny z nich se domnívají, že Irsko bude potřebovat pomoc EU a MMF do konce roku 2011. V říjnu o tom byla přesvědčena těsná nadpolovina z nich.

(Zdroj: Bloomberg, Goldman Sachs, CNBC, AP, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů