Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Salamon (NWR): Bogdankou to začíná, na cestě za největším těžařem uhlí v Evropě přijdou další akvizice

Salamon (NWR): Bogdankou to začíná, na cestě za největším těžařem uhlí v Evropě přijdou další akvizice

12.11.2010 11:34
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

„Polský černouhelný důl Bogdanka rozhodně není naším posledním cílem pro převzetí. Zajímáme se o další akviziční cíle na naší cestě za vytvořením největšího těžaře uhlí na evropském trhu,“ uvedl šéf představenstva těžební společnost New World Resources (NWR) Mike Salamon. „Jak v Polsku, tak na Ukrajině dávají značný prostor další připravované privatizace,“ říká Salamon.

Po uskutečnění nabídky na převzetí polského černouhelného dolu Bogdanka na ceně 100,75 PLN za akcii Salomon potvrdil, že NWR se zajímá rovněž o polského, dosud státem ovládaného, těžaře Jastzebska Spolka Weglowa (JSW), která plánuje IPO svých akcií v průběhu příštího roku. Ten je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii, NWR je dosud jeho největším producentem tuzemsku. JSW se vyslovila jako možný protikandidát NWR v zájmu o převzetí Bogdanky. CEO polského černouhelného dolu Miroslaw Taras nabídku NWR odmítl a uvedl, že raději půjde do obchodu s JSW. Šéf NWR Salomon řekl, že není přesvědčen o dostatku hotovostních fondů JSW. „Nemyslím, že mají dostatek střeliva, naše nabídka je hotovostní a vytvoří regionálního lídra,“ vzkázal směrem k JSW.

V případě úspěchu s Bogdankou by kombinovaný producent NWR + Bogdanka disponoval roční produkcí nad 25 milionů tun a NWR by spojení umožnilo navýšit podíl produkce energetického uhlí v rámci „kombinovaného podniku“ na 33 % ze stávajících zhruba 20 %. Za pikantní směrem k JSW Salamon označil situaci, kdy by polská, státem kontrolovaná společnost (JSW) zpětně přebírala společnost již privatizovanou (Bogdanku). Nedostatek likvidity na takovou transakci potvrdila nakonec samotná JSW, když uvedla, že za účelem zdrojů na převzetí Bogdanky jedná s bankami. NWR chce akvizici financovat vlastními zdroji, ale také úpisem akcií. Reuters citovala z dokumentů pro valnou hromadu, která se uskuteční 24. listopadu, plán na emisi v rozsahu 1,4 mld. PLN. Tyto zdroje s ohledem na rozsah zřejmě mají financovat vedle převzetí Bogdanky i další aktivity či právě další možné akvizice.

Další akviziční cíle v Polsku připustil v listopadu provozní ředitel NWR Ján Fabián. Dle jeho slov jsou jimi koksovna Victoria ve Walbrzychu v Dolním Slezsku a Katowicki Holding Weglowy. "Hodila by se nám do portfolia," řekl o Victorii Fabián. Koksovnu Victoria vlastní stát, zatím není jasné, zda bude privatizována prostřednictvím burzy, nebo zda ministerstvu státního pokladu pro ni bude hledat strategického investora z branže. V příštím roce Polsko plánuje vícero privatizací větších těžebních společností.

Nabídka NWR na Bogdanku zněla na +13 % vůči tržní ceně Bogdanky před jejím podáním. Její akcie ale následně vystřelily vzhůru přes 110 PLN/akcie. Včera uzavřely na 107,7 PLN (+1,5 %). Salamon potvrdil, NWR vyčká do konce termínu nabídky, který vyprší 29. listopadu. Potvrdil také, že NWR nenabídne vyšší cenu ale je pravděpodobné, že nebude trvat na získání 75 procent akcií Bogdanky, jak bylo v nabídce uvedeno jako podmínka. Akvizice by zapadla také do dalších polských záměrů NWR, konkrétně dolu Debiesko na jihu Polska. NWR očekává, že investicí 400 milionu eur z něj získá roční produkci 3 miliony tun koksovatelného a elektrárenského uhlí.

Akviziční apetit těžebních společností v letošním roce v globálně vzrostl na 420 miliard dolarů oznámených transakcí pro rok 2010. „Už když jsme v roce 2008 uvedli naše akcie na trh, viděli jsme prostor stát se konsolidátorem těžebních aktivit v regionu. Krize tyto plány odložila až do druhé poloviny roku 2010, kdy jsme podali prozatím nabídku na Bogdanku,“ uvedl Salamon. Úspěch převzetí prozatím blokují především dva velcí akcionáři z řad polským penzijních fondů – Aviva (15 %) a Amplico (5,1 %). „Vedeme s nimi rozsáhlá a intenzívní jednání o nabídce kterou pokládáme za férovou a atraktivní. Počkáme do konce termínu (nabídky),“ uvedl Salamon.

Akcie NWR v Praze aktuálně ztrácejí přes procento, v Londýně včera uzavřely o 1,9 % níže na 740 pencích. Od počátku roku akcie posílily o 32 % a tržní kapitalizaci firmy vyslaly nad dvě miliardy liber. Bank of America/Merrill Lynch včera bezmála zdvojnásobila svoji předchozí cílovou cenu na titul na 850 pencí kvůli pozitivnímu výhledu cen uhlí. Po slabších 4Q10 očekává lepší ceny uhlí také Citigroup (více čtěte ZDE).

(Zdroj: NWR, Bloomberg, Rzeczpospolita)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data