Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Škola investora: Fundamentální analýza

Škola investora: Fundamentální analýza

15.11.2010 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

V minulém článku v rámci školy investora jsme se věnovali technické analýze, která představuje jeden ze základních rozhodovacích pilířů při investičním rozhodování. Její těžiště leží ve studiu grafů, mapujících pohyby cen a zobchodovaných objemů. Dnes se naopak budeme věnovat kategorii, kterou cenový pohyb finančních aktiv zajímá jen velmi okrajově – fundamentální analýze.

Na úvod opět trochu definiční teorie. Fundamentální analýza je proces, zabývající se rozborem finančních výkazů společnosti, jejího managementu, konkurenčních výhod, konkurence a tržního prostředí. Analýza jako taková je prováděna na základě současných a historických dat, jejím cílem je však poskytnout výhled. Motivy pro fundamentální analýzu mohou být různé: a) ocenění akcií dané firmy a vyslovení názoru na budoucí vývoj, b) osvěžení obchodního plánu firmy a výhledu hospodaření společnosti, c) zhodnocení efektivity managementu a jeho přínosu pro hodnotu firmy či d) ohodnocení kreditního rizika.

Fundamentální analýza je používána různými typy portfoliových investorů:

Buy and Hold (koupit a držet). Investoři tohoto typu věří, že nalezení správné firmy se stabilním a ziskovým obchodním modelem napomůže růstu hodnoty jejich aktiv tak, jak roste hodnota takovéto firmy. Fundamentální analýza jim pomáhá takové firmy identifikovat a snižuje tak pravděpodobnost fatální chyby v investičním rozhodování.

Kontrariánští investoři. Jde o investory, kteří „jdou proti proudu“ a snaží se své prostředky investovat v rozporu s obecným přesvědčením. Fundamentální analýza jim umožňuje vytvořit si vlastní názor na hodnotu určité společnosti, bez ohledu na převládající názor trhu.

Hodnotoví investoři. Obvykle omezují své investice a pozornost na podhodnocené společnosti ve víře, že „z příkopu se již níže spadnout nedá“. Analýza firmy z pohledu fundamentu jim takové příležitosti umožňuje identifikovat.

Analýza samotná má dva způsoby, jak může být prováděna – odshora dolů (top-down) či odspoda nahorů (bottom-up). V prvním případě investor začíná nejprve zkoumat globální ekonomické prostředí, národní i mezinárodní makroekonomické indikátory (HDP, ekonomický růst), inflaci, směnné kurzy, úrokové míry, produktivitu a ceny energií. V další fázi zužuje své zkoumání na regionální či sektorovou úroveň tržeb, cenovou hladinu, lokální a zahraniční konkurenci či bariéry pro vstup a výstup z daného odvětví. Až v poslední fázi tohoto typu fundamentální analýzy se snaží vyhledat vhodně oceněné adepty na zařazení do portfolia. Naopak druhý postup – „bottom-up“ – nejdříve začíná zkoumat konkrétní firmu, bez ohledu na průmyslové odvětví či geografický region.

Jak však taková fundamentální analýza vypadá a jaké jsou jednotlivé kroky? První a zcela zásadním krokem je zkoumání finančních výkazů společnosti za použití standardních poměrových ukazatelů. Analytik se musí dívat na vyplacené dividendy, provozní cash-flow, nově vydané akcie a finanční resp. refinanční potřeby firmy. Dalším krokem je sestavení valuačního modelu, nejčastěji používaná metoda je metoda diskontovaného cash-flow. Ta počítá současnou hodnotu budoucích a) dividend vyplacených investorovi, b) zisků společnosti a c) peněžních toků firmy. Výsledkem je v případě akciových společností tak zvaná cílová cena akcie, která indikuje, kde by se cena akcie „měla pohybovat“ na základě v současnosti známých údajů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university