Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká ekonomika rostla o čtvrtinu rychleji, než čekal první odhad, díky síle spotřeby

Americká ekonomika rostla o čtvrtinu rychleji, než čekal první odhad, díky síle spotřeby

23.11.2010 14:49, aktualizováno: 23.11. 15:32

Aktualizováno

Největší ekonomika světa v třetím kvartále zrychlila ještě více, než tvrdily měsíc staré první oficiální odhady, a její tempo růstu tak bylo nejvyšší od čtvrtého čtvrtletí 2006. Ve třetím kvartále letošního roku hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států amerických vzrostl o 2,5 procenta mezikvartálně (anualizováno) zatímco prvotní odhad bylo zrychlení 1,7% tempa růstu ve druhém kvartále na 2,0 procenta za tři měsíce do konce září. Silnější než očekávaná osobní spotřeba za toto období byla díky svému více než dvoutřetinovému podílu na tvorbě HDP také strůjcem lepšího než očekávaného celkového výsledku. Konsensus vzešlý z odhadů 78 analytiků oslovených v rámci průzkumu agentury Bloomberg počítal, že údaj o růstu americké ekonomiky ve 3Q bude zpřesněn na 2,4 procenta.

Podle prvních odhadů amerického ministerstva obchodu měla spotřeba domácností ve třetím kvartále zrychlit své tempo růstu z 2,2 % na 2,6 %, a přispět tak k růstu HDP nejvýrazněji (1,8 procentního bodu). Trh byl vůči těmto datům z konce října spíše skeptický a očekával sestupnou revizi na 2,5 procenta. Opak však byl pravdou, dnešní první revize (před finálními čísly) již mluví o 2,8% růstu osobní spotřeby. Korporátní zisky v posledním kvartále naopak zpomalily růst na 2,8 procenta mezikvartálně z 3 procent ve 2Q, oproti stejnému období loňského roku jsou však stále o 28 procent výše.  a zrychlilo ze 2,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Vládní výdaje podle revidované zprávy stouply o čtyři procenta místo původních 3,4 procenta.

Další podporou pro růst americké ekonomiky byla i tvorba zásob, která přispěla k celkovému mezikvartálnímu růstu HDP 1,3 procentního bodu po 0,82 p. b. příspěvku ve 2Q. První odhad ministerstva byl přesto ještě optimističtější, když počítal s příspěvkem 1,44 procentního bodu. Na silnější tvorbě zásob se podepsalo očekávání maloobchodníků ohledně silných vánočních tržeb.

Dalším důležitým pohonem ekonomiky je vývoz, jehož růst za 3Q ministerstvo revidovalo na 6,3 procenta z původních pěti procent. Vývoz podporuje slabší dolar, který zlevňuje americké zboží v zahraničí. Dovoz se naopak zvýšil méně, než se původně čekalo. Vývoz amerického zboží do zahraničí podpořil růst HDP příšpěvkem 0,77 procentního bodu.

Inflace měřená cenovým indexem pro spotřebu domácností očištěným o ceny potravin a energií ve třetím kvartále klesla z 1,0 % na 0,8 %, čímž potvrdily první oficiální odhady podporující rétoriku Fedu o nízké inflaci, kterou americká centrální banka podporovala spuštění druhé vlny kapitálového uvolňování měnové politiky.

“Podle historických standardů jde stále o ekonomickou expanzi "na poloviční plyn",“ mírnil optimismus pro agenturu Bloomberg Avery Shenfeld, hlavní ekonom CIBC World Markets, který správně predikoval dnešní revizi (odhady analytiků v průzkumu Bloomberg byly v rozmezí 2,0 – 2,9 %). Inflaci označil za velmi „krotkou“, ale 2,5% ekonomický růst podle něho není dostatečně silný na to, aby dal Američanům opět práci.

Podle ekonomů ke snížení míry nezaměstnanosti pod současných 9,6 procenta je potřeba, aby HDP rostl nejméně o 3,5 procenta. Analytici přitom odhadují, že za celý letošní rok ekonomika stoupne o 2,6 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, AP, čtk, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data