Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Standard & Poor’s snížila rating Irsku na „A“, výhled dále negativní

Standard & Poor’s snížila rating Irsku na „A“, výhled dále negativní

24.11.2010 8:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení dlouhodobých závazků Irska o dva stupně na úroveň "A" z dosavadního „AA-„. Hodnocení krátkodobých závazků S&P snížila na stupeň „A-1“ z dosavadního „A-1+“. U obou ratingů navíc dále stanovila negativní výhled a zařadila je do režimu dalšího pozorování, připouští tedy další snižování ratingu v dohledné budoucnosti. Euro k americkému dolaru dále ztrácí, když jej již včera neudržela ani hranice 1,34 USD/EUR a oslabilo až na 1,3363 dolaru k euru. Aktuálně obchoduje nad úrovní 1,34 USD/EUR.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):



"Snížení ratingu odráží naše přesvědčení, že irská vláda se bude muset vyrovnávat s náklady na nucené kapitálové injekce do bankovního sektoru, které budou rozsáhlejší proti našich dřívějším předpokladům," uvedl ve zprávě zdůvodňující snížení irského ratingu analytik S&P Frank Gill. Standard & Poor's dále uvedla, že očekává, že Irsko obdrží finanční pomoc od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. To je podle ratingové agentury důvodem, proč snížení ratingu nebylo hlubší o několik stupňů. „Vnější finanční pomoc nijak neuleví závazkům vlády, ani neeliminuje negativní makroekomické dopady do zhoršení kvality aktiv,“ uvedla S&P.
 
Ratingová agentura Moody´s tento týden uvedla, že s vysokou pravděpodobností sníží Irsku rating hned o několik stupňů. Jako důvod uvedla právě vysokou zahraniční pomoc, která dál navýší závazky irské vlády.

Snížení hlavního ratingu Irska ovlivňuje všechny instituce, jejichž hodnocení je odvozeno od hodnocení země. Žádný státní subjekt v zemi nemívá vyšší rating než země, kde působí. Adekvátně se tedy snižuje rating Národního úřadu pro správu aktiv (NAMA), stejně jako rating nezajištěných dluhopisů irských bank, za které ručí vláda.

Irsko v neděli požádalo eurozónu a Mezinárodní měnový fond o zahraniční pomoc. Ta byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč). Dnes vláda v parlamentu představí návrh úsporných opatření pro příští čtyři roky.

Irská televize RTE v noci na dnešek uvedla, že EU a MMF Irsku poskytnou 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Vláda však informaci vzápětí popřela, neboť jednání stále probíhají. "Zaznamenal jsem už různé spekulace. Jsou to ale jen spekulace," podotkl mluvčí ministerstva financí Eoin Dorgan. "Technické týmy se stále snaží určit, jak velká ta pomoc bude. My předpokládáme, že jednání zaberou ještě pár týdnů, začalo se teprve v pondělí," dodal. RTE uvedla, že částka 85 miliard eur má být použita na rekapitalizaci bank a na ozdravení veřejných financí.

Irský ministr financí Brian Lenihan má dnes předložit čtyřletý plán snížení rozpočtového schodku, vedoucí k jeho snížení pod 3 procenta HDP do konce roku 2014. Letošní schodek rozpočtu má dosáhnout 12 % HDP, při započtení nákladů na sanace bank 32 % (ty budou zřejmě pokryty pomocí EU a MMF). Současná irská vláda se nicméně blíží svému funkčnímu konci, když koaliční partner zelení odznámil, že odejde z vlády ihned po podpoře klíčových kroků (plánu úspor, rozpočtu na rok 2011 a pomoci EU a MMF) a pořaduje nové volby na druhou polovinu ledna 2011. Opozice je požaduje ihned.

(Zdroj: Standard&Poor’s, Bloomberg, čtk,medifax)


Váš názor
  •  
    24.11.2010 10:05

    vidíte, už si toho všimli !
    Cimrman
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data