Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Santander: Rostoucí úroky ohrozí 85 mld. eur dluhu španělských bank. ECB zřejmě navýší odkupy

Santander: Rostoucí úroky ohrozí 85 mld. eur dluhu španělských bank. ECB zřejmě navýší odkupy

30.11.2010 11:23, aktualizováno: 30.11. 12:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Rostoucí výnosy na dluhopisech okrajových zemí EU podlomí kolena španělskému bankovnímu sektoru, který v příštím roce potřebuje refinancovat 85 miliard eur splatného dluhu a ECB přinutí dále navýšit odkupy španělských vládních dluhopisů. Pokud finanční pomoc Řecku trhy na nějakou dobu uklidnila, po Irsku následuje již jen očekávání nucené záchrany pro další země a výnosy vládních dluhopisů míří na nové rekordy. Růsty včera dosáhly zhruba 25 bazických bodů (0,25 %) napříč délkou splatnosti a u desetiletých španělských dluhopisů výnos vzrostl nad blízkosti 5,4 %. Shodně s dluhopisy rostou dnes na nové rekordy zajišťovací kontrakty CDS. Irská CDS se o dalších 10 bps vzdálila 6% hranici na 614 bazických bodů, portugalské CDS vzrostly o o 11,5 bps na 551 bps, španělské o 9 bps na 361 a italské o 7 bps na 253 bps. Řecká CDS se pak o dalších 10 bps růstem na 979 bazických bodů znovu přiblížila tisícibodové hranici.

„Investoři posouvají obavy spojené se Španělskem, Portugalskem a Itálií na úroveň Irska,“ říká Andrea Williams za Santander. V kontrastu s vládními dluhopisy a CDS, kde Španělsko neplatí nejvíce, jsou v této pozici právě španělské banky. Průměrný výnos požadovaný za držení jejich dluhu proti dluhu vládnímu v listopadu vylétl o 117 bps na 361 bps, dle dat Bank of America jde o největší měsíční růst vůbec.

Podle dat centrální banky Bank of Spain do prosince 2012 musí španělské banky obnovit 30 procent svého střednědobého a dlouhodobého dluhu. Na odhadu 85 mld. eur, který poskytla Santander, se dle dat Bloomberg více než 30 mld. eur podílejí spořitelny, které z donucení centrální banky procházejí rozsáhlou konsolidací, na jejímž konci jich celkově má zůstat zhruba čtvrtina. Pětileté CDS u Caja de Ahoros pro příklad dosahují 700 bps ve srovnání s 253 bps u Santander jako největší banky v zemi. „Vláda a eurozóna se musejí připravit na situaci, kdy zejména spořitelny nebudou schopny svůj dluh příští rok splácet a to dříve, než se panika rozšíří do rozměrů Irska,“ uvedl Peter Chatwell z Credit Agricole. Uvedl ale, že se nedomnívá, že trh by výrazně ohrozil největší finanční ústavy Santander, banco Bilbao či La Caixa. Samotné Santander dochází do splatnosti příští rok27 mld. eur dluhů. Letos banka zatím navýšila vklady o 94 mld. eur a navíc disponuje kolaterálem centrální banky v rozsahu 100 mld. eur, který může kdykoli využít. Podobně je na tom její spořitelna Caja Cantabria, které dochází do splatnosti 680 mil. eur a disponuje kolaterálem 4 mld. eur. Její šéf Eraso uvedl, že příští rok očekává jen 1% růst depozit. Právě navyšování úroků z vkladů je pro španělské banky jednou z cest, jak si pomoci ke zdrojům na refinancování dluhu. Celé Santander, která nabídla za 3měsíční depozita 4% úrok při euribor na úrovni 1,03 % ve třetím čtvrtletí klesl čistý úrokový výnos o 11 %.

Olej do ohně přilila dnešním prohlášením portugalská centrální banka, která uvedla, že portugalský bankovní sektor čelí neúnosnému riziku v případě, že vláda selže při snahách o konsolidaci rozpočtu. Také tamní centrální banka vyzvala, aby jednotlivé banky hledaly nové strategie, jak udržet a navýšit investice klientů a držet si tak svou likviditu při nefukčním mezibankovním trhu. V prvních deseti měsících roku se ale rozpočtový schodek země meziročně prohloubil o dalších 1,8 procenta.

Jak uvedl včera na investorské konferenci v Praze i Nouriel Roubini, pro stávající evropský záchranný mechanismus (EFSF) by problémy Španělska byly příliš velkým soustem. „Na záchranu Španělska není dostatek peněz,“ řekl Roubini. Španělské banky si od ECB v říjnu půjčily 67,9 mld. eur, meziměsíčně o 30 % méně. Objem odpovídá zhruba 2 % jejich celkových aktiv proti 7,8 % u Irska, absolutně se však jejich závislost na ECB plynule zvyšuje. Podle hlavního ekonoma Citigroup Willema Buitera ve snaze uchránit Španělsko od dalšího růstu výpůjčních nákladů zvýší v první linii ECB odkupy španělských vládních dluhopisů. Krok je přitom kritizován i zevnitř ECB, například šéfem Bundesbank Weberem, podle kterého nejsou „žádné důkazy úspěchu“ těchto odkupů. Následovat zřejmě budou jednání o rozšíření EFSF ze současných 750 miliard eur tak, aby byl dostatečný i pro potřeby Španělska. Varováním byl výsledek krátkodobých aukcí španělských poukázek 23. listopadu. U tříměsíčních výnos narostl na 1,7 % z 0,95 % na konci října. U šestiměsíčních výnos stoupl na 2,1 % z říjnových 1,3 %. Včera se neúspěch při úpisu dluhopisů dále rozšířil i na Itálii…

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.