Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropským firmám se daří, snižují dluhy a navyšují zisky nejrychleji za sedm let. Investovat se ale bojí

Evropským firmám se daří, snižují dluhy a navyšují zisky nejrychleji za sedm let. Investovat se ale bojí

30.11.2010 14:12, aktualizováno: 30.11. 16:06

Aktualizováno

Zatímco evropské státní rozpočty sužuje dluhová krize, z níž povede cesta zřejmě dlouhá a strastiplná, společnosti v regionu jsou na tom o poznání lépe – firmy snižují své dluhy a navyšují zisky nejrychleji za sedm let. Výše finančních závazků v poměru k ziskům společností v rámci indexu Stoxx Europe 600 se ve třetím čtvrtletí snížila o 22 procent, tedy nejvýrazněji od roku 2003, vyplývá z průzkumu agentury Bloomberg. Analytici očekávají, že evropské korporátní zisky v letošním i příštím roce přidají ročně 46 procent, relativní ocenění by pak kleslo na rekordní minima, vyjma čtvrtletí následujícího po pádu investiční banky Lehman Brothers v září 2008.

Tenčící se dluhy firem a klesající PE násobky považují finanční domy včetně GLG Partners LP, Pioneer Investments a Aegon Asset Management za býčí signály. Náklady na financování pro slabší ekonomiky eurozóny mezitím prolamují rekordy. Spready mezi italskými desetiletými dluhopisy a německými bondy s podobnou splatností vzrostly včera o více než 200 bazických bodů na nejvyšší úroveň za posledních 13 let, španělské dluhopisy zaznamenaly největší propad od vzniku eurozóny, když se jejich riziková prémie rozšířila na 289 bps. Na nové rekordy vystoupaly i náklady na pojištění proti úvěrovému selhání (CDS) evropských států, a to i Irska o 10 bodů na 614, u Portugalska o 11,5 bps na 551, u Španělska o 9 bps na 361 bodů a pro Itálii o dalších 7 bodů na 253 bps. Řecký CDS vzrostl o 10 na 979 bps.

Aktuální situace na trzích podle analytiků BNP Paribas Fortis Global Markets ukazuje, že manažeři společností se obávají neúspěchu systému finanční pomoci jednotlivým vládám, a setrvávají tak ve velmi opatrné strategii, která není příliš štědrá k akcionářům – pozastavily tak například zpětné odkupy akcií a investice do fúzí a akvizic. „Již po pádu Lehman Brothers manažeři ukázali, že jsou schopni velice rychle reagovat omezením nákladů a investic a udržet je pod kontrolou,“ uvedl Fabio Di Giansante z Pioneer Investments, která celosvětově spravuje aktiva v objemu 246 mld. USD.



Akcie pokryté indexem Stoxx 600 od začátku roku posílily o 5 procent, od března minulého roku pak celkem o 68 procent, uvádí Bloomberg. Letošní zisky přitom výrazně omezily slabě performující tituly zadlužených ekonomik a očekávání ohledně nutné pomoci Irsku, když řecký benchmark ASE Index ztratil letos 34 procent tržní hodnoty, irský ISEQ oslabil o necelých deset procent a španělský IBEX se snížil o více než pětinu. Mezinárodní měnový fond počítá ve své prognóze pro příští rok s růstem evropské ekonomiky o 1,7 %, analytici oslovení agenturou Bloomberg předpovídají panevropskému indexu Stoxx 600 v roce 2011 v průměru 14% růst. Letošní zisky by měly podle odhadů vyšplhat o 78 procent. „Kdyby společnosti braly v úvahu pouze sektor, v němž působí, již by prováděly reinvestice, akviziční činnost a najímali nové zaměstnance. Každý kolem nich je ale přesvědčen, že bez mimořádných opatření nastane konec světa,“ řekl šéf investiční strategie Aegon Bill Dinning. Celkový vládní dluh v EU se letos, částečně kvůli nákladům na sanace bankovního systému, vyšplhal na 77,5 procenta HDP z 58,5 % v roce 2007, podle MMF pak dále poroste na 82 procent v roce 2012. Britská vláda zaplatila za podíly v RBS a Lloyds více než 65 miliard liber, Belgie bankám poslala 21 miliard eur a irské banky, které již dříve spolykaly 33 mld. EUR, se těší z pokračujícího přísunu financí.

„Dochází k přesunu dluhu ze soukromého na veřejný sektor,“ komentoval čísla Di Giansante. Podíl dluhu k základnímu kapitálu v rámci bankovního subindexu Stoxx 600 Banks Index klesl k minulému týdnu na 6,9 z 16 v září 2007. Ředitelé firem ovšem nezačnou znovu investovat, najímat zaměstnance a navyšovat dividendy, dokud se nezvýší jejich důvěra v globální ekonomický výhled, domnívá se Philip Gijsels z BNP Paribas.

Podle informací deníku Financial Times však vlivem dluhové krize začínají stoupat úrokové sazby u úvěrů pro firmy i banky, kvůli růstu výnosů již některé z nich zdržely vydání dluhopisů. Obavy panují především ve Španělsku a Itálii, jejichž politici sice trvale odmítají připustit, že by případně potřebovali finanční pomoc, ale ekonomové je stále častěji uvádí mezi zeměmi, které se mohou ocitnout ve velkých problémech. "Averze investorů k podstupování rizik roste. Uvědomují si, že krize v eurozóně začíná zasahovat i firemní a bankovní sektor," cituje FT nejmenovaného obchodníka. Například výnos dluhopisů italské loterijní společnosti Lottomatica od konce minulého týdne vyskočil z 5,49 procenta na 5,61 procenta. S růstem výnosů se potýká i francouzská banka BNP Paribas či telekomunikační operátor France Telecom.

(Zdroj: Bloomberg, FT)


Váš názor
  • Koukám
    30.11.2010 14:52

    že jediné evropské firmě, které se zcela určitě NEDAŘÍ, bráno očima investora je ČEZ....To at mi někdo vysvětlí!!!Všichni se mají dobře, všichni jdou kupředu levá, jen ten náš Moloch zaostává))
    ZUZKA
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů