Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sázeli na default Argentiny, nyní sázejí na restrukturalizaci dluhů v Evropě a rozpad unie

Sázeli na default Argentiny, nyní sázejí na restrukturalizaci dluhů v Evropě a rozpad unie

08.12.2010 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Devět měsíců před tím, než Argentina v roce 2001 přestala splácet své závazky, Jonathan Binder prodal všechny její dluhopisy a ochránil tak své klienty od největšího vládního defaultu. Nyní sází na to, že Řecko, Portugalsko a Španělsko restrukturalizují své dluhy a opustí unii.

Binder dříve působil jako bankéř ve Standard Asset Management, nyní působí jako hlavní investiční ředitel v Consilium Investment Management. Minulý rok nakupoval CDS, které chrání před defaultem těchto tří zemí stejně jako Itálie a Belgie. Vedle toho otevírá krátké pozice na podřízeném dluhu bank v EU. Podle jeho mínění dojde do konce roku 2011 zřejmě alespoň k jedné restrukturalizaci dluhů.

Argentinské krizi se podobně vyhnul Mohamed El-Erian a jeho fond v Pacific Investment Management Co., zaměřený na rozvíjející se ekonomiky. Nyní El-Erian očekává, že některé země z eurozóny odejdou. Robert Koenigsberger prodal argentinské dluhopisy rok před defaultem této země, nyní jeho investiční firma Gramercy kupuje v Evropě swapy, aby zajistila dluhopisy na rozvíjejících se trzích. Měnové rigidity a fiskální pasti, které svazovaly Argentinu v roce 2001, se podle Koenigsbergera podobají současné situaci v Evropě. Své swapové pozice charakterizuje jako zajištění proti systematickému riziku namísto toho, aby přímo sázel na restrukturalizaci v Evropě. Konečné rozhodnutí bude podle něho politické a ne ekonomické; čistě ekonomické rozhodování by vedlo k tomu, že by Řecko bylo již v defaultu a několik dalších zemí by ho rychle následovalo.

Na konci listopadu El-Erian v rozhovoru pro CNBC uvedl, že Portugalsko bude pravděpodobně žádat o pomoc z EU stejně, jako to udělalo Řecko a Irsko; některé země kvůli jejich rostoucímu odtržení od ekonomiky Německa pak podle něho do pěti let opustí měnovou unii.

Argentina začala mít problémy se splátkami dluhu poté, co navázala kurz své měny na posilující dolar v poměru jedna ku jedné a Brazílie přikročila k devalvaci realu. Podobně poškodilo evropské firmy posílení eura k dolaru, které přišlo po roce 2002. Řecký dluh se vyšplhal na 127 % HDP, což je druhá nejvyšší úroveň mezi rozvinutými zeměmi. Argentinský dluh dosahoval v roce 2001 62 % HDP. Rozpočtový deficit Řecka dosahující 15,4 % HDP je nejvyšší mezi rozvinutými zeměmi, za ním následuje Španělsko s 11 % a Portugalsko s 9,3 %. V roce 2001 dosahoval deficit Argentiny 6,4 %.

Zatímco někteří sázejí na defaulty v eurozóně, Simon Nocera, který nyní působí ve společnosti Lumen Advisors, se domnívá, že v Evropě nedojde k žádnému velkému převratu a nikdo euro neopustí. V roce 2000 prodával argentinský dluh, situace v Evropě je ale „úplně jinou hrou“, protože status quo je v zájmu Evropy, USA i Číny. Profesor ekonomie na Harvard University Kenneth Rogoff se naopak domnívá, že po mezinárodní vlně bankovní krize nevyhnutelně přichází krize v oblasti vládního dluhu. Podle něho je těžké si představit, že u některých zemí v Evropě nakonec nedojde k restrukturalizaci dluhu.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  •  
    09.12.2010 6:32

    Že k nějaké formě restrukturalizaci (odpisu pohledávek a ztrátě těch co půjčovali) nakonec dojde je asi jisté. Otázka je jaká bude forma a co s těmi státy dál. Pokud zůstane EU v současné podobě a pak to znamená, ztrátu důvěry v EURO a opakování situace po několika letech, přičemž se tyto intervaly budou zkracovat.
    pulec
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data