Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Veřejné tajemství: Britský guvernér bojoval o globální záchranu bank ještě před vypuknutím krize

Veřejné tajemství: Britský guvernér bojoval o globální záchranu bank ještě před vypuknutím krize

14.12.2010 14:13, aktualizováno: 14.12. 15:46

Aktualizováno

Šéf britské centrální banky Mervyn King usiloval v březnu 2008 o vytvoření mezinárodní skupiny s účastí USA, Švýcarska a Japonska s cílem zajistit dodatečný kapitál pro hlavní světové banky, vyplývá to z diplomatické komunikace „odtajněné“ serverem WikiLeaks, kterou otiskl britský deník Guardian. Britský guvernér tak již půl roku před vypuknutím globální finanční krize předjímal problémy světového bankovního sektoru. Jeho snahy však tehdy vyzněly naprázdno.

"Mohlo by jít o dočasnou skupinu a (King) navrhoval, že by centrální banky a ministři financí Spojených států amerických, Velké Británíe a Švýcarska mohli být pověřeni koordinací jednání s ostatními zeměmi, které disponují velkými zásobami kapitálu - včetně národních fondů – ohledně „recyklace“ dolarů pro rekapitalizaci bank,“ uvedl americký velvyslanec Robert Tuttle v uniknuvším tajném reportu ze setkání šéfa Bank of England a náměstka amerického ministerstva financí Roberta M. Kimmitta.

Více než šest měsíců před kolapsem americké investiční banky Lehman Brothers, který stáhl do problémů i britské banky, King varoval, že bude potřeba kapitálové injekce pro bankovní sektor. „Uvedl, že je těžké se podívat na čtveřici největších bank ve Velké Británii (Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC, a Lloyds TSB) a nepomyslet přitom na to, že budou potřebovat více kapitálu. Koordinovaná snaha centrálních bank a ministerstev financí by mohla být nutná pro vytvoření plánu na rekapitalizaci bankovního systému,“ napsal diplomat ve zprávě směrované do Washingtonu.

Před rokem Mezinárodní měnový fond odhadl, že kvůli ztrátám hodnoty toxických aktiv dosáhnou v celosvětovém měřítku odpisy 3,4 bilionu dolarů (o půl roku dříve čekal ještě 4,1 bilionu dolarů). Britská vláda se po vypuknutí globální bankovní krize musela sama postarat o bankovní sektor v zemi, poskytla finanční pomoc bankám Lloyds, Royal Bank of Scotland a HBOS.

Z diplomatické komunikace dále vyplývá, že Mervyn King při svých plánech na záchranu fungování globální finančního systému nespoléhal na mechanismy skupiny sedmi nejvilnějších světových ekonomik. „G7 je téměř nefunkční na ekonomické úrovni,“ uvedl britský guvernér s tím, že do skupiny (čítající USA, VB, Německo, Francii, Itálii, Japonsko a Kanadu) nejsou zapojeny klíčové světové ekonomiky. S tímto odůvodněním tehdy King usiloval o vytvoření nové mezinárodní skupiny, která by se se situací dokázala vypořádat, uvedl Tuttle ve zprávě pro své nadřízené.

King v rámci více než dva roky starých jednání již usiloval o to, aby bankám bylo umožněno zbavit se toxických aktiv zamořujících jejich rozvahu. "Je bezpodmínečně nutné nalézt cestu, která by bankám dala možnost odprodat nechtěné a nelikvidní cenné papíry, včetně cenných papírů krytých hypotečními aktivy, bez toho aby došlo k prodejům pod cenou,“ navrhoval šéf britské centrální banky při schůzce ze zástupcem Spojených států.

„Kingovy myšlenky nebyly nonšalantní nápady rozvíjené v rámci konverzace při slavnostním obědě. Bylo zřejmé, že hlavním cílem meetingu bylo nastínit jeho odlišný pohled na situaci náměstku amerického ministerstva Robertu Kimmittovi,“ shrnuje atmosféru setkání americký velvyslanec.

(Zdroj: CNBC, Guradian, WikiLeaks, MMF)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data